Ron­detafel­gesprek met medische beroepsgroepen over protheses (mesh)

Geplaatst op 17 april 2018

Sinds een aantal jaren zijn er protheses (mesh) op de markt voor het verhelpen van liesbreuken, incontinentie en verzakkingen van darmen of blaas. Voor een groot deel van de patiënten pakt de behandeling goed uit. Voor een klein deel van de populatie (2-5%, 5.000-15.000 mensen in Nederland) levert de plaatsing echter klachten op, soms van zeer ernstige aard. Een goed behandelmogelijkheid ontbreekt. Op verzoek van een aantal patiënten legde LOC contact met de betrokken beroepsgroepen voor een rondetafelgesprek.  

Onvoldoende kennis   

Kennis in ziekenhuizen over goede behandelmogelijkheden bij mesh klachten ontbreekt vaak, waardoor patiënten lange doorverwijsroutes afleggen. Een ander gevolg van het ontbreken van kennis over de aandoening, is dat er tot op heden nieuwe patiënten bij komen. Op dit moment lijkt alleen in het Maxima Medisch Centrum (Eindhoven) en het Academisch Medisch Centrum (Amsterdam) behandeling mogelijk. Deze ziekenhuizen doen dit op eigen kosten, vanwege het ontbreken van een DBC (Diagnose Behandel Combinatie) en daarmee samenhangende financiering.   

Uitwisseling nodig  

Met betrokken beroepsgroepen dient kennis uitwisseling plaats te vinden over de complicaties na de plaatsing van mesh. Aangezien meerdere beroepsgroepen van doen hebben met de complicaties, is gedeeld inzicht van groot belang om tot goede oplossingen te komen. Vanuit die gewenste oplossingen zou het gesprek met de zorgverzekeraars gevoerd dienen te worden over de financiering van behandeling van mesh patiënten.  

Rol LOC  

Enkele patiënten benaderden LOC Zeggenschap in zorg om hen te helpen in het contact leggen met de beroepsgroepen. Daarnaast verzochten zij om een traject te begeleiden om de behandelmogelijkheden van mesh in ziekenhuizen te vergroten, inclusief financiering. Vanuit haar visie op waarde-volle zorg wil LOC een bijdrage leveren aan het oplossen van deze problematiek.   

LOC stuurde in januari jl. aan de beroepsverenigingen van medisch specialisten met een brief met uitnodiding voor een ronde tafel. Toen bleek dat we op inhoud het gesprek willen voeren, bleek er bereidheid om deel te nemen. De vier belangrijkste beroepsverenigingen (NVOG, NVVH, NVU en NIV) betrokken bij de problematiek zegden hun medewerking toe.   

Brief aan VWS  

LOC maakte een werkplan voor het begeleidingstraject. En stuurde de directeur curatieve zorg van het ministerie van VWS begin maart 2018 een brief met uitleg over de situatie rondom mesh en het verzoek om ondersteuning zodat een geschikte partij het begeleidingstraject kan uitvoeren. Inmiddels heeft VWS inhoudelijke steun toegezegd.   

Datum overleg  

De ronde tafel bespreking is gepland eind oktober 2018.   De aanwezigen zullen zijn: 

NVOG
NVvH
NVU
Medisch specialisten
College van Medisch Immunologe
LOC

Inhoudelijk worden de volgende partijen op de hoogte gehouden:

NVR
NIV
MSF
VWS
NPCF

Meer informatie

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

I. 4 maanden geleden

USA-FDA april 2019: ingesteld verbod.
Nodig is o.a. herstelwet. Zorg is nu gericht op somatische- en geestelijke klachten en hier onjuist. Vanuit het productie proces van alle onzuivere juist polypropyleen implantaten: direct stop gebruik (tenzij schriftelijk met volledige “informed consent” in wetenschappelijk experimentele fasen ovk), voorschrijven antibiotica bij (net, helaas te laat) geimplanteerden, inwendige milieuschade (nvwa beter op zijn recht dan igz),  op 1. slachtoffers zie beleid 24 aug 2016. 2. toxicologie w.o microplastics,  voorschrift fabrikanten t.a.v verwijdering, 3. achterhalen implantaten die niet zijn voorzien met ce, registratie code, expiry data.,etc 4. stop met meldpunt bijwerkingen wanneer duidelijk is -bij gebruik pp-bbm- hernia mesh dat patiënten zijn onderworpen aan een onmenselijke medische experimentele behandeling ten voorkomen van secundaire victimisatie is de samenleving al verspreid Tertiair slachtoffer en mis adequaat handelen. Stoppen. Volg,

Besluit van 24 augustus 2016, houdende regels voor de rechten, de ondersteuning en de bescherming van slachtoffers van strafbare feiten (Besluit slachtoffers van strafbare feiten)
 
 

Reageer op dit bericht
Ida 2 jaar geleden

Ik ben op zoek naar vrouwen die na een voorwandplastic toch een vaginale meth hebben moeten laten plaatsen in de afgelopen twee jaar en wat hun ervaring hiermee is. Heeft het geholpen kan je weer sporten etc…

Reageer op dit bericht
LOC Cliëntenraden 4 jaar geleden

Klik op de afbeelding om reacties te lezen.

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese