Tot definitieve uitspraak mag NZa doorgaan met verplichten van aanleveren privacygevoelige informatie

Geplaatst op 2 november 2023

De actiegroep Vertrouwen in de GGZ, waar LOC Waardevolle zorg een van de initiatiefnemers van is, had de voorzieningenrechter gevraagd om de aanlevering van HONOS-lijsten stop te zetten tot er definitief uitspraak is gedaan over de bezwaren in de dagvaarding. Dit verzoek is helaas niet toegekend. Het is nu wachten op de zitting in de bodemprocedure, die hopelijk binnen een half jaar plaatsvindt.

Dit artikel bevat een update, geplaatst op 8 februari 2024

Bij het starten van de rechtszaak tegen de verplichte aanlevering van HONOS-lijsten aan de NZa heeft de actiegroep de rechtbank gevraagd deze verplichting op te schorten in afwachting van een uitspraak in de bodemprocedure.

Op 1 november 2023 werd bekend dat er geen tijdelijke stopzetting zal komen. Dat is teleurstellend, omdat behandelaren voorlopig door zullen moeten gaan met het aanleveren van vragenlijsten over de problematiek van GGZ-cliënten.

Geen gevolgen voor kansen bodemprocedure

Vertrouwen in de GGZ wijst erop dat deze beslissing van de voorzieningenrechter geen invloed heeft op de kansen in de hoofdzaak die nog moet worden behandeld. De principiële bezwaren in de dagvaarding dienen nog grondig te worden beoordeeld door een meerkoppige civiele rechtbank; daar is deze voorlopige voorziening niet voor bedoeld.

De actiegroep ziet de behandeling van de kernbezwaren in de rechtszaak dan ook vol vertrouwen tegemoet. In die procedure is immers ruimte voor een uitgebreide behandeling van de dagvaarding die deze zomer bij de civiele rechter is ingediend.

De zitting in de hoofdzaak vindt plaats op woensdag 22 mei 2024. De uitspraak volgt daarna doorgaans binnen een half jaar.

Meer info

Terugkijken: evenement aankondiging ggz-rechtszaak tegen NZa – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)
Rechtszaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit: “Verzamelen en verwerken vertrouwelijke gegevens ggz-cliënten moet stoppen” – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)
#VertrouwenindeGGZ: Lancering rechtszaak tegen Nederlandse Zorgautoriteit – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)

Wil je de rechtszaak steunen?

Donaties nog steeds van harte welkom om de komende tijd de voortgang van de rechtszaak zeker te stellen. Doneren kan via vertrouwenindeggz.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese