10 Uit­gangspun­ten ouderen­zorg voor nieuw kabinet

Geplaatst op 22 november 2021

Een nieuw kabinet moet direct aan de slag met de tien uitgangspunten die we eerder dit jaar deelden, zo roepen de dertien landelijke vertegenwoordigers van ouderen, patiënten en cliënten, mantelzorgers, werknemers, zorgprofessionals en zorgorganisaties op. Voor de langere termijn ziet LOC dat we aan een samenleving moeten werken waarin iedereen tot zijn recht komt. En waar we niet in sectoren denken, maar als samenleving werken aan een maatschappij waar iedereen er toe doet.

Bekijk in dit filmpje de tien uitgangspunten die de dertien organisaties ook tijdens deze fase van de formatie opnieuw onder de aandacht brengen van de formerende partijen:

Initiatief van ActiZ, Alzheimer Nederland, ANBO, CNV, FBZ, FNV, KBO-PCOB, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, NU‘91, Patiëntenfederatie Nederland, V&VN en Zorgthuisnl

Ouderenzorg onder druk

De zorg voor ouderen staat onder grote druk. En de coronapandemie laat de knelpunten al goed zien: te hoge werkdruk, grote administratieve lasten, hoog ziekteverzuim, onvoldoende samenhang  en te veel vraag naar zorg door te weinig medewerkers. En die problemen gaan niet minder worden. Het aantal 90-plussers en mensen met dementie verdubbelt de komende 20 jaar. En daarmee ook de vraag van mensen naar ouderenzorg. De vergrijzing slaat aan twee kanten toe. Als er niets verandert moet het aantal ouderenzorg-banen in 2040 verdubbelen naar 700.000. Dat is niet realistisch, want de arbeidsmarkt groeit niet zo hard mee en het aantal mantelzorgers neemt zelfs af. Het kan en moet dus anders. De dertien landelijke vertegenwoordigers van ouderen, patiënten en cliënten, mantelzorgers, werknemers, zorgprofessionals en zorgorganisaties staan klaar om hun aandeel te leveren in het aanpakken van de uitdagingen.

Het kan en moet anders op korte termijn

De formerende partijen hoeven niet verder te zoeken: de Tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg bestrijken een breed scala aan onderwerpen. Eén voor één van groot belang voor zorg en ondersteuning voor ouderen. Zodat mensen oud kunnen worden op een wijze die hen past.  Van arbeidsmarkt tot wonen, van regelgeving tot samenwerking en van innovatie tot opleiden. De oplossingen moeten gezocht worden in een radicale focus op de behoefte van de oudere en zijn omgeving, met veel oog voor kwaliteit van leven en voor preventie om gezondheid te behouden en te versterken en ziekte te voorkomen. De Tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg is een antwoord op de toekomstvraag van de ouderenzorg. De landelijke organisaties roepen de politiek op de uitgangspunten te omarmen.

Het kan en moet anders voor de langere termijn: voorbij sectoren

Voor de langere termijn ziet LOC dat we aan een samenleving moeten werken waarin iedereen tot zijn recht komt. En waar we niet in sectoren denken, maar als samenleving werken aan een maatschappij waar iedereen er toe doet. Of je nu jong, oud bent, last hebt van een beperking of een periode in je leven hebt waarin het niet zo lekker gaat. Het gaat dan niet meer over één sector of één levensdomein, maar over de hele samenleving. LOC maakt plannen hoe we hieraan kunnen werken. Marthijn Laterveer en Jord Neuteboom lichtten dit toe tijdens de afgelopen Week van de Radicale vernieuwing:

LOC Waardevolle zorg initieerde in verschillende sectoren bewegingen om zorg Radicaal te vernieuwen en weer terug te gaan naar de kern. Betrokkenen ervaren een maatschappelijke behoefte om minder vanuit regels, protocollen en gewoonten, en meer vanuit relaties met elkaar samen te werken. Niet alleen of vooral de zorg centraal, maar juist beginnen bij de lévens van mensen. Ja, en dan kunnen we niet doorgaan met alles in sectoren te blijven organiseren en financieren. Per méns zullen we moeten kijken wat iemand nodig heeft. Door nieuwe vormen van wonen en samenleven kunnen we de samenleving leefbaarder maken. En het ook organiseerbaar houden. Op www.weekvanderadicalevernieuwing.nl kun je meer terugkijken.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese