toegankelijkheid

“Hoe hebben jullie dat aan­gepakt?” – Maan­delijkse spar­ses­sies met cliënten­raden

Met andere cliëntenraden en adviseurs (digitaal) sparren, ideeën uitwisselen, van elkaars ervaringen leren - voor veel cliëntenraden is dat een verrijking en verdieping van het cliëntenraadswerk. Daarom organiseert LOC maandelijks digitale sparsessies. LOC-adviseur Tiske legt in dit artikel uit waarom ze deze sparsessies startte. Cliëntenraadsleden Erik, Carla en Michael vertellen wat het meedoen aan de sparsessies hen bracht.

lees verder

10 Uit­gangspun­ten ouderen­zorg voor nieuw kabinet

Geplaatst op 22 november 2021 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad
Een nieuw kabinet moet direct aan de slag met de tien uitgangspunten die we eerder dit jaar deelden, zo roepen de dertien landelijke vertegenwoordigers van ouderen, patiënten en cliënten, mantelzorgers, werknemers, zorgprofessionals en zorgorganisaties op. Voor de langere termijn ziet LOC dat we aan een samenleving moeten werken waarin iedereen tot zijn recht komt. En waar we niet in sectoren denken, maar als samenleving werken aan een maatschappij waar iedereen er toe doet.

lees verder

Wegwijzer moet doolhof in de zorg ver­min­deren

Geplaatst op 30 december 2020 - Thema's: Hulpmiddelen voor de cliëntenraad
Het lijkt zo nu en dan een doolhof in de zorg. Mensen vragen zich af bij wie ze moeten zijn met een zorgvraag, probleem of klacht. We horen deze vraag ook van cliëntenraden. Drie beroepsverenigingen met leden, die een klachtondersteuning en wegwijzerrol voor hun cliënten vervullen, hebben gezamenlijk een Wegwijzer gemaakt. Op deze manier hopen ze duidelijk te maken wat hun leden voor cliënten kunnen betekenen.

lees verder

Digitale verbinding voor iedereen, ook met psychische kwetsbaar­heid

Digitaal contact is in deze periode onmisbaar. F-ACT Nederland en MIND zijn gestart om mensen met een psychische kwetsbaarheid die geen digitale middelen hebben, van een smartphone of tablet te voorzien. Een aantal bestuurders in de Ggz inventariseren nu of er nog meer belangstelling is voor deze actie 'Digitale verbinding voor iedereen'.

lees verder

Psychiater met dwangstoor­nis opent (online) dwangcafé

Geplaatst op 22 juni 2020 - Thema's: Coronavirus, Adviesonderwerpen van de cliëntenraad
Aanstaande donderdag 25 juni opent psychiater en patiënt Menno Oosterhoff een ontmoetingsplek voor mensen met dwangklachten. Hier kunnen ze vrij praten over hun angsten, obsessies en ongewenste gedachten. Het café is online en gratis.

lees verder

Bezoek bij ggz Arkin Ouderen weer mogelijk dankzij actie patiënten en naasten

Één dag! Meer was er niet nodig om voldoende geld op te halen om de eerste groep psychisch kwetsbare patiënten en hun familie te herenigen. Via een zogenaamde Quarantainer: een mobiele ontmoetingsplek zonder dat er fysiek contact plaatsvindt. Dinsdag 26 mei was het zover: de eerste Quarantainer werd geplaatst bij Arkin Ouderen van ggz-instelling Arkin.

lees verder

Onzichtbaar in tijden van Corona

Geplaatst op 6 april 2020 - Thema's: Coronavirus
Ik was teleurgesteld in de toespraak van de koning. Juist omdat hij zoveel aandacht besteedde aan zoveel verschillende getroffen groepen mensen. Toen Gerdi Verbeet hem bij Jinek prees omdat hij…

lees verder (2)

Voor­jaarsnum­mer LOC-tijdschrift Zorg & Zeg­genschap

Het nieuwe LOC-tijdschrift is weer uit! Met veel aandacht voor waar het eigenlijk over gaat in de zorg. Artikelen over hoe je kunt omgaan met de nieuwe wetten. Praktische tips en tools voor de medezeggenschap. Lees over vernieuwingsbewegingen in zorg en welzijn, en meer.

lees verder

Wat kan een cliënt­on­dersteuner (Co) voor je betekenen?

Veel mensen weten niet dat ze gebruik kunnen maken van een cliëntondersteuner bij het zoeken van passende zorg en ondersteuning. Daarom is een campagne gestart: de Co-campagne. Co staat voor cliëntondersteuner. Het doel is om de vindbaarheid van cliëntondersteuning te vergroten, zodat mensen minder verdwalen in het woud van regelingen.

lees verder

Tip: natuur dichterbij mensen met beperking brengen

Als je je inzet voor mensen met een beperking denk je misschien niet zo snel aan de natuur of aan samenwerking met natuurorganisaties. Maar wist je dat het voor vier…

lees verder

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.