Vrij­williger in beeld: Henk Smets

Geplaatst op 18 februari 2021

“We proberen zoveel mogelijk maatwerk te leveren”

Er is een flink aantal vrijwilligers actief voor het LOC. Omdat we niet zonder hen kunnen en dankbaar zijn voor hun inzet, besteden we in een reeks artikelen aandacht aan hun inzet. Henk Smets is vrijwilliger bij de LOC-expertpool Zorg & Geld.

Henk is sinds 2003 betrokken bij cliëntenraadswerk en kwam zodoende regelmatig bij bijeenkomsten van het LOC. Met anderen kwam hij op die plekken in gesprek over hoe cliëntenraden omgaan met begrotingen en jaarrekeningen. Stukken die volgens de Wmcz adviesgerechtigd zijn. Henk: “Zodoende is de expertpool Zorg & Geld opgericht, ik was dus vanaf het begin betrokken. Met het doel om met cliëntenraden vanuit cliëntenperspectief mee te kijken naar financiële stukken.” 

Cliëntenperspectief

Werken vanuit cliëntenperspectief zit diep geworteld in Henk. “Daarom zit ik zelf nog altijd in een cliëntenraad. Ik praat veel met cliënten, om wensen en behoeftes rechtstreeks uit de praktijk te horen. Alleen door met hen te praten hoor je wat zij echt willen. En misschien gaat dit om ogenschijnlijk kleine dingen, maar voor het welzijn van cliënten zijn juist die dingen zo belangrijk! Als voorbeeld: stel dat je je hele leven om tien uur op staat, omdat je het heerlijk vindt om wat langer uit te slapen. Waarom zou je dan in een verpleeghuis ineens om acht uur opstaan? Alleen omdat dit een ‘regel’ is of omdat andere bewoners dat doen?” 

Gevoel voor financiën

Om in de expertpool Zorg & Geld plaats te nemen hoef je niet per se ervaring te hebben met begrotingen of jaarplannen van zorgorganisaties, vindt Henk. “Ik heb zelf een technische opleiding en werkte jaren in het bedrijfsleven. Ik hield me bezig met research, kwaliteit en productontwikkeling. Juist die ervaring uit het bedrijfsleven breng ik in, zoals het werken met een plan-do-act-check methode. Om vrijwilliger te worden bij de expertpool Zorg & Geld hoef je echt geen kennis op accountants niveau te hebben. Je hebt wel gevoel voor financiën nodig en vooral zien wat er vanuit cliëntenperspectief belangrijk is in de jaarrekening en begroting. Bij een begroting letten wij bijvoorbeeld op voldoende inzet en opleiding van de zorgmedewerkers, een maat voor de kwaliteit van zorg. Als het gaat om de jaarrekening kijken we meer naar de continuïteit van de zorgorganisatie.”

Maatwerk

Cliëntenraden kunnen dus een beroep doen op de expertpool Zorg & Geld. Ze worden dan ondersteund in hoe ze kunnen optreden naar hun bestuurder toe. In november vragen raden vaak aandacht voor de begroting. In april of mei voor de jaarrekening. “Hoe we adviseren is erg verschillend”, vertelt Henk. “Er zijn raden die hun jaarrekening opsturen en vragen om een schriftelijk advies. Andere raden willen de documenten graag persoonlijk doornemen of vragen ons aanwezig te zijn bij het gesprek erover met hun bestuurder. Sommige bestuurders hebben echt een visie op waardevolle zorg en dat zie je terug in de financiën. Bij andere organisaties is dat minder zo en is het juist zo belangrijk dat cliëntenraden dat bewonersperspectief inbrengen. We proberen zo veel mogelijk maatwerk te leveren. Ieder lid van de expertpool ‘bedient’ een andere regio.”

Toekomst

Henk vindt het dankbaar werk. Het idee dat cliëntenraden goed ‘bewapend’ kunnen adviseren richting hun bestuurder geeft hem voldoening. “Ik leer zelf ook. Bijvoorbeeld over hoe zorgorganisaties georganiseerd zijn en wat hierin verschillen zijn. Ik vind het daarnaast uitdagend om mee te denken over de toekomst van de zorg. Over 20 jaar ziet de ouderenzorg er ongetwijfeld anders uit. Door mijn vrijwilligersfunctie kijk en denk ik hierin mee, dat boeit me.”

Lees hier ook het interview met vrijwilliger Jan Meerpoel: “Meedenken hoe iets in de praktijk uitpakt: daar zijn cliëntenraden goed in” en vrijwilliger Henk Neep: “Kruisbestuiving is waardevol: zowel binnen de LOC-Bouwpool als tussen cliëntenraden onderling”

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese