Gevraagd: Ervaringsken­nis voor verbeteren richtlij­nen jeugdzorg

Geplaatst op 24 november 2022

Voor het bijwerken en verbeteren van verschillende richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming is het Nederlands Jeugdinstituut op zoek naar ouders die hun ervaringskennis in willen brengen. Ben jij een ouder die in de afgelopen 5 jaar bij één of meer van hun kinderen te maken hebben gehad met een uithuisplaatsing, residentiële jeugdhulp of pleegzorg en wil je graag bijdragen aan de verbetering van richtlijnen?

Voor wie zijn de richtlijnen en wat staat erin?
Er zijn op dit moment 17 richtlijnen beschikbaar ter ondersteuning van het handelen van jeugd- en gezinsprofessionals. De kennis die in een richtlijn staat beschreven, komt voort uit een combinatie van wetenschappelijke-, praktijk- en ervaringskennis. De richtlijnen zijn onderdeel van de professionele standaard van professionals. Deze standaard beschrijft wat in een bepaalde situatie
goed handelen is. Om de richtlijnen aan te laten sluiten bij hoe er vandaag de dag over goede zorg wordt gedacht, worden ze met regelmaat aangepast.

Hoe komen de aanpassingen aan een richtlijn tot stand?
Welke aanpassingen nodig zijn in een richtlijn, wordt uitgevraagd onder ouders, jongeren, praktijkprofessionals en wetenschappers. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) organiseert, samen met de ontwikkelaar van de richtlijn, bijeenkomsten waarbij deze mensen met elkaar in gesprek gaan over de gewenste verbeteringen. De herschreven richtlijn wordt daarnaast ook voorgelegd aan een grotere groep ouders, jongeren, praktijkprofessionals en wetenschappers.

Hoe kun je bijdragen met ervaringskennis?

  • Voor de richtlijn pleegzorg en de richtlijn residentiële jeugdzorg zijn de ontwikkelaars op zoek naar ouders die mee willen denken op welke punten de richtlijn verbeterd moet worden. Op een later moment zijn we voor deze richtlijnen ook op zoek naar ouders die delen van de vernieuwde richtlijn van feedback willen voorzien.
  • Voor de richtlijn uithuisplaatsing zijn de ontwikkelaars op zoek naar ouders die willen vertellen wat zij vinden van de nieuwe aanbevelingen in de richtlijn. Sluiten deze aanbevelingen aan bij jouw voorkeuren? Heb je nog tips die niet in de richtlijn terugkomen?

Meedoen?
Heb je interesse om mee te doen, meld je aan! Als je een bijdrage wilt leveren, stuur dan een mail naar info@richtlijnenjeugdhulp.nl. Laat weten aan welke richtlijn je mee zou willen werken. De betrokkenen nemen zo snel mogelijk contact met je op. De bijeenkomsten vinden online of in Utrecht plaats. Voor je aanwezigheid en meedenken ontvang je een financiële vergoeding.

Download de volledige uitnodiging van het Nederlands Jeugdinstituut.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese