“Hoe hebben jullie dat aan­gepakt?” – Maan­delijkse spar­sessies met cliënten­raden

Geplaatst op 2 mei 2022

“Er is veel winst te behalen met elkaar. Er komen altijd zoveel suggesties en potentiële oplossingen langs.”

Met andere cliëntenraden en adviseurs (digitaal) sparren, ideeën uitwisselen, van elkaars ervaringen leren – voor veel cliëntenraden is dat een verrijking en verdieping van het cliëntenraadswerk. Daarom organiseert LOC maandelijks digitale sparsessies. LOC-adviseur Tiske legt in dit artikel uit waarom ze deze sparsessies startte. Cliëntenraadsleden Erik, Carla en Michael vertellen wat het meedoen aan de sparsessies hen bracht.

Vrije uitwisseling

Na LOC-bijeenkomsten, zowel online als fysiek, zien LOC-adviseurs vaak mooie gesprekken ontstaan. “Wist jij dat al? Hoe hebben jullie dat aangepakt?” Deelnemers spreken elkaar achteraf aan om tips te geven, een verdiepende vraag te stellen of nog even door te kletsen over een onderwerp. Daar wilde LOC-adviseur Tiske graag meer ruimte voor maken: “Alle tijd voor die vrije
uitwisseling, zonder dat je onder druk van een programma staat. Om de informatie, mooie inzichten en tips in groter verband te kunnen delen zodat veel meer cliëntenraadsleden er iets aan hebben, heb ik de zogeheten sparsessies ontwikkeld. Een manier om samen verder te discussiëren, hardop na te denken en inzicht te krijgen in hoe andere cliëntenraden met onderwerpen omgaan. Twee uur per maand online. Elkaar inspireren, niet zelf het wiel uit hoeven vinden en goede voorbeelden, maar ook knelpunten en oplossingen delen met elkaar. Je kunt een thema inbrengen, een vraag stellen of gewoon luisteren.”

Verbeteren en groeien

Erik van den Heuvel is voorzitter van de cliëntenraad SP (sociale psychiatrie) van Pameijer. Hij was benieuwd
waar andere raadsleden tegenaan lopen en op zoek naar tips en tricks. Samen met de coach/ondersteuner koos de cliëntenraad voor de sparsessies. Erik: “Er is veel winst te behalen met elkaar. Er komen zoveel suggesties en potentiële oplossingen langs. Je kunt echt verbeteren en groeien omdat je leert hoe het je het ook anders kunt aanpakken. Zo heb ik geleerd collega-raadsleden wat directer te bevragen in plaats van af te wachten of iemand nog wat te zeggen heeft. LOC moet doorgaan met die sessies. Ze kunnen enorm helpen als je zelf niet helemaal weet of je op het goede spoor zit. Het sparren kan dan bevestigen dat je goed zit óf dat je moet bijsturen. “

Klankbordfunctie

Carla Mengerink is cliëntenraadslid bij Carintreggeland (ouderenzorg) cirkel zuid. Ze wilde graag eens ervaringen van andere sectoren horen. “Je hoort veel vanuit de verzorgingshuiswereld, maar niet zoveel over de rest”, vertelt ze. “Zo’n sparsessie heeft een soort klankbordfunctie. Ervaringen delen en breed kijken wat er is; het is mooi over het reilen en zeilen van anderen te horen. Ik heb echt wat opgestoken van het sparren. Ik zou het aanraden als je gerichte vragen hebt en ervaringen van anderen wilt horen. Die uitwisseling is dan echt van meerwaarde naast de inzichten van de adviseurs van LOC.”

Michael Kluken, voorzitter van de cliëntenraad van GGZ De Weerde, sluit zich daarbij aan. “Het is leerzaam om mee te doen”, zegt hij. “En ook nog gezellig. Ik wil altijd nieuwe dingen en inzichten leren en die dan overdragen. Ook als je geen specifieke vraag hebt, steek je heel veel op.”

Allerlei thema’s

Tijdens de maandelijkse sparsessies kan het over allerlei thema’s gaan. Zoals over het toepassen van de nieuwe
medezeggenschapswet voor cliëntenraden in de praktijk, maar ook de interne samenwerking in de raad en de onderlinge taakverdeling. Of over ideeën om als cliëntenraad het personeel een hart onder de riem te steken, omdat ze er dag en nacht zijn voor de cliënten. Of een nieuwe flyer voor de cliëntenraad met de acties van de raad. Zodat mensen ook echt zien en voelen dat er een groep mensen voor hun belangen staat.

Wil je mee sparren?

Dit artikel verscheen in de voorjaarseditie van LOC-tijdschrift Zorg en Zeggenschap

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese