Onderzoek en oproep Amstelring ver­soepeling bezoek­regeling verpleeg­huizen

Geplaatst op 20 april 2020

Het Parool bericht:

Zorgorganisatie Amstelring roept de overheid op de bezoekregeling voor bewoners van verpleeghuizen te versoepelen. Bestuurder Inge Borghuis van Amstelring spreekt van schrijnende situaties in de verpleeghuizen.

Amstelring onderzoekt nu samen met andere zorgaanbieders als Cordaan, Amsta, Evian en ZGAO hoe de contacten tussen verpleeg­huisbewoners en familieleden op een veilige manier mogelijk kunnen worden gemaakt als de regels worden versoepeld.

“De verpleeghuizen zijn nu een maand dicht en dat is al vreselijk. Het virus blijft nog wel een jaar onder ons, misschien wel langer. Zo lang kun je de verpleeghuisdeuren niet dichthouden. De bewoners zitten geïsoleerd en gaan snel achteruit. De liefde en zorg van een partner of kind kan een verzorger niet compenseren. De verpleeghuizen moeten gefaseerd opengaan. Bij ons gaat het om kwaliteit van leven.”

Er is veel onrust in de verpleeghuizen, zegt Borghuis. Dementerenden begrijpen er niets van als familieleden alleen maar vanaf de straat zwaaien. “Sommige bewoners staan dan achter het raam te huilen.”

Petitie

Borghuis vindt dat de sector nu aan zet is. “We zijn met andere zorginstellingen bezig ideeën uit te wisselen. We onderzoeken hoe een bezoekregeling kan worden ingevoerd. De scenario’s zijn voor elk verpleeghuis anders. Bij de een kan het bezoek bijvoorbeeld in de tuin plaatsvinden, bij de ander in het restaurant of in een aparte ruimte.”

Borghuis zegt goede hoop te hebben dat een versoepelde bezoekregeling aanstaande is. “Het komt nu in een stroomversnelling. Ethici schrijven ook over de schrijnende situatie. Mijn telefoon, LinkedIn en mailbox zijn ontploft van steunbetuigingen.”

Cliëntenraden van zorgnetwerk LOC zijn deze week een petitie gestart voor een versoepeling van de bezoekregeling voor mantelzorgers van bewoners van ver­pleeg­huizen. Bijna tweeduizend mensen hebben de petitie inmiddels ondertekend.

In België gaat men enkele maatregelen versoepelen. Woonzorgcentra en gehandicapteninstellingen gaan onder bepaalde voorwaarden weer open voor bezoek. Bewoners mogen bezoek krijgen van maximaal één persoon tegelijk. 

Bron

Meer voorbeelden

Zorgorganisaties uit de vernieuwingsbeweging Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg delen meer voorbeelden op de themapagina van het platform Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg.

Ook op het platform van LOC Cliëntenraden worden vele voorbeelden gedeeld in de serie .Voorbeelden cliëntenraden: ‘Contact na sluiting’

Meer voorbeelden die door cliëntenraden werden aangedragen lees je in de eerdere berichten:
– Voor­beelden cliënten­raden: ‘con­tact na sluiting’ #1
– Voorbeelden clientenraden: ‘contact na sluiting #2
– Voorbeelden cliëntenraden: ‘contact na sluiting #3
– Voorbeelden cliëntenraden: ‘contact na sluiting #4
– Voorbeelden cliëntenraden: ‘contact na sluiting #5
– Voorbeelden cliëntenraden: ‘Contact na sluiting #6

Weet je ook een goed voorbeeld?

Samen kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Op verzoek van cliëntenraden hebben we op www.clientenraad.nl een pagina aangemaakt om goede voorbeelden uit te wisselen. Zodat we toch kunnen zorgen dat mensen in zorginstellingen en thuis contact met anderen kunnen hebben. En hoe cliëntenraden contact kunnen onderhouden met de achterban, en met de zorgorganisatie. Weet je een goed voorbeeld? Deel dit dan graag! Dit kan op de volgende manieren:

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese