Terugblik regiobijeen­komst cliënten­raden Utrecht

Geplaatst op 22 januari 2024

Op vrijdagochtend 12 januari vond in Nieuwegein de netwerkbijeenkomst voor cliëntenraden uit de regio Utrecht plaats. Het thema was ‘Scheiden van wonen en zorg, voor wie is dat goed en wat betekent dit voor de medezeggenschap?

Klazien Teeuwissen, adviseur en regiocoördinator LOC, opent de ochtend en geeft een korte uitleg over het aanbod van LOC. Daarna neemt Tiske Boonstra, adviseur en trainer LOC, de deelnemers mee in de feiten: de woonvormen en medezeggenschap bij het thema ‘Scheiden van wonen en zorg’.

Steeds meer wijken en dorpen gaan zelf aan de slag met het organiseren van zorg. De overheid ziet nu steeds meer de meerwaarde van dit soort initiatieven. Ook gemeenten staan vaker open voor dit soort gesprekken en stellen een lokale woonzorgvisie op. De overlap tussen zorg, wonen en welzijn krijgt hierin aandacht. Tiske benadrukt dat het belangrijk is dat je als cliëntenraad hierbij betrokken wordt en roept op om na te denken over hoe je samen het belang van de ‘gedeelde’ cliënt kan dienen. Met wie kun je samenwerken? Waar moet je je stem laten horen?

Gesprektstafels

Na de pauze worden de aanwezigen uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van een aantal stellingen of een eigen thema om het onderwerp verder uit te diepen in het kader van de rol van de medezeggenschap. Een korte samenvatting van reacties vanuit de groepjes:

De cliëntenraad heeft geen rol naar scheiden van wonen en zorg.
– Meningen zijn verdeeld. Op het feit dat het gebeurd hebben we geen invloed, we kunnen wel inzetten op hoe het gebeurt.

De cliënt heeft meer aan ontschotten van de zorg dan het scheiden van wonen en zorg.
– De deelnemers zijn erg voor. Dat zou belangrijke voordelen hebben: simpel is beter. Dan wordt het daardoor ook passender en goedkoper.

Zorg is een taak van de samenleving, niet van de zorgorganisatie / Zorg is een taak van de organisatie en niet van de samenleving.
– De samenleving hoort aan te geven/ te beslissen wat er nodig is aan de zorg en organisaties moeten het uitvoeren. Want organisaties kunnen beslissen wat goed is voor de zorgorganisatie, maar niet altijd goed voor de mens die zorg krijgt. Ja, de samenleving is verantwoordelijk.
– Er zou meer kunnen gebeuren aan visie van individueel naar samen. Dit past bij regiovisie.
– Politiek zou meer vanuit de samenleving moeten opereren.
– Een vaste plek waar mensen naar toe kunnen. Veel gemeentes hebben het, maar niet alle. En het heeft verschillende namen: wijkteams, onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO), dorpsondersteuner. Vaak is dit niet bekend, er is behoefte aan goede informatie. Rol van CR?
– Meer bekendheid van medezeggenschap bv in openbare ruimten als de bibliotheek.
– We hebben een cultuur waarin je niet beloond wordt voor samenwerking en niet werkt op basis van vertrouwen. En dan heb je ook nog last van concurrentie.
– Blijf dicht bij de mens de zorg organiseren!
– Soms is een ergotherapeut een oplossing om tot betere-goedkopere oplossingen te komen.
– Een CR-lid heeft in de Tweede Kamer in het kader van beeldvorming van de nieuwe Kamerleden over mantelzorg mogen vertellen en heeft een pleidooi gehouden om te zorgen voor brede beeldwinning en oproep om op werkbezoek te gaan en met de mensen om wie het gaat in gesprek te gaan en hen te vragen wat er nodig is.

Tot slot benadrukt Tiske dat het goed is om in deze fase als cliëntenraad vragen te stellen:
– Hoe ziet de bestuurder de toekomst van de organisatie? Wat is de visie? Is er al een tijdslijn?
– Waar willen we als cliëntenraad op de lijn staan?
– Wat weten wij als cliëntenraad van de achterban?
– In hoeverre verwachten we een andere achterban?
– Wat of wie hebben we nodig om mee te denken in de regio?
– De organisatie moet je informeren, maar samen kijken naar de bredere plannen?
– Moeten we de regels volgen of juist kritisch blijven?
– De vraag is dus wellicht niet alleen voor wie is het goed? Maar: voor wie is het wanneer goed?

Zorg dat de organisatie bij nieuwe initiatieven van jullie kennis en ervaring gebruikt maakt!

Meehelpen bij de organisatie?

Carmen Bos neemt afscheid als regioteamlid Utrecht. Dit heeft ze met plezier gedaan, maar gaat binnenkort emigreren. Carmen doet de oproep om een keer mee te doen met het regioteam om de Regionale Netwerkbijeenkomsten vorm te geven en aan te sluiten bij de behoefte van de cliëntenraden in de Regio Utrecht.
Wil je meedoen aan de organisatie van de volgende bijeenkomst? Neem contact op met K.teeuwissen@loc, ook geïnteresseerden voor deelname aan het regionetwerk zijn erg welkom! Ken je iemand of twijfel je zelf, neem eens contact op met Klazien!

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese