Win­ternum­mer LOC-tijdschrift Zorg & Zeg­genschap

Geplaatst op 20 december 2019

LOC-coördinator Marthijn Laterveer schrijft in het inleidende voorwoord bij de nieuwste editie van het LOC-tijdschrift:

“De laatste tijd zie ik in toenemende mate allerlei doemscenario’s over de toekomst van de zorg. Zoals: er komen steeds meer ouderen, meer mensen met dementie, psychische problemen nemen toe, de jeugdhulp kan de vraag niet meer aan. Tegelijkertijd neemt het aantal werkenden en mantelzorgers af. De problemen worden zo groot gemaakt, dat iedere poging om iets te doen tekortschiet. Deze toekomstplaatjes ontnemen mensen alle enthousiasme om zich voor een aangename toekomst in te zetten.”

Mensen zijn niet ‘een probleem’

“Ik wil deze cijfers niet helemaal aan de kant schuiven, maar zie toch ook echt een andere kant. Want ik zie dat ze allemaal uitgaan van hoe we naar mensen kijken. En hoe we uitdagingen proberen op te lossen. Daarom wil LOC een ander geluid laten horen. Ouderen zijn geen probleem. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij. Kijk maar eens hoeveel ouderen tot op hoge leeftijd vrijwilligerswerk doen. En er zijn ook prachtige voorbeelden hoe mensen met dementie van waarde zijn. Door les te geven op een mbo over wat het betekent om dementie te hebben. Of een medebewoner te helpen met eten. Hetzelfde geldt voor mensen die psychische problemen ervaren. Zij zijn niet alleen maar hun ‘probleem’. Zij kunnen rekening houdend met hun mogelijkheden vaak heel nuttig en belangrijk werk doen. En jongeren in de jeugdhulp willen vooral aan hun toekomst werken.”

Anders kijken, andere mogelijkheden

“Als we op een andere manier naar mensen kijken zijn er heel veel mogelijkheden. We zullen moeten afleren om mensen eenzijdig als patiënt of cliënt neer te zetten. Laten we het omdraaien: kijken welke hulp iemand nodig heeft om zijn leven te kunnen leiden. Zodat diegene dát kan doen wat hem of haar eigenwaarde geeft. Daarmee krijgen we een maatschappij waar iedereen van belang is. We krijgen er extra handen en hoofden bij om nuttige taken in de samenleving te verrichten. En we bereiken een samenleving die prettiger is.

Idealistisch? Uitdagend is het zeker, maar het is precies waar LOC vanuit de visie Waardevolle zorg voor gaat. Gelukkig zie ik steeds meer plekken waar dat ook in de praktijk al gebeurt. Deze Zorg & Zeggenschap staat weer boordevol mooie voorbeelden. Laten we elkaar in 2020 versterken en helpen om een waardevolle samenleving dichterbij te brengen. Dat is echt mogelijk. Ik wens iedereen een heel gezond, gelukkig, inspirerend en waardevol 2020 toe!”

Uitgelichte artikelen

2020: veranderingen zorg en welzijn

LOC biedt uitgebreide ondersteuning. Artikel

In contact staan met de achterban

Hoe leg je als cliëntenraad contact met bewoners die zich moeilijk uiten? Artikel

“Onze eerste vraag: wat is je droom?”

Woonwerkgemeenschap Phusis steunt mensen die niet in zorghokjes passen. Artikel

Vernieuwing zorgonderwijs

Niet alleen zorg, ook zorgonderwijs beweegt van regels naar relaties. Artikelen

Verder lezen

Download gratis het hele tijdschrift.

Ook verkrijgbaar in gesproken vorm.

Bekijk eerdere edities en abonnementsinformatie.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese