LOC in ‘Dit is de dag’ over bezoek­regeling verpleeg­huizen

Geplaatst op 17 juni 2020

Woensdagavond 17 juni schoof Thom van Woerkom (coördinator medezeggenschap) aan in het radioprogramma Dit is de Dag op NPO 1. Hij deed daar het pleidooi om meer ruimte te creëren voor bewoners van verpleeghuizen om in fysieke nabijheid van hun geliefden te kunnen zijn. De handreiking voor de bezoekregeling biedt veel meer ruimte voor bezoek en het maken van wandelingen, dan het grootste deel van verpleeghuizen nu toestaat. “De bezoekregeling wordt op minimale wijze ingevuld; er is landelijk nooit afgesproken dat je maar 1 uur mag langskomen”, aldus Thom van Woerkom.

LOC in Dit is de dag

Het hele fragment is hier terug te luisteren én te bekijken:

In het programma Dit is de dag op radio 1 op 17 juni gingen Thom van Woerkom, Mireille de Wee (Actiz) en Bert Keizer, specialist ouderengeneeskunde in gesprek over de bezoekregeling verpleeghuizen. Spanningen lopen op nu er meer mogelijkheden zijn voor ruimere bezoekregelingen, maar deze nog minimaal worden uitgenut.

Tips voor cliëntenraden
Uit signalen en een inventarisatie onder cliëntenraden, ziet LOC dat verpleeghuizen nog weinig gebruik maken van de ruimere mogelijkheden in de bezoekregeling.
In dit artikel beschrijft LOC op welke vlakken meer lokaal maatwerk mogelijk is en geeft daarbij tips en handvatten voor cliëntenraden.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Coronavirus

Praat mee! (14)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anja Marbus 3 jaar geleden

Beste Henk, 
Misschien is het een goed idee om met elkaar te overleggen hoe nu verder. 
Zou je mij een email willen sturen? 
Met vriendelijke groet,
Anja Marbus
anja.marbus@gmail.com
 

Reageer op dit bericht
Henk Kompagne 3 jaar geleden

Beste Anja,
Dat is een mooi resultaat voor de nabije toekomst, maar daarmee is nog niet de vraag beantwoord hoe het kon gebeuren dat de bezoekregeling kon ontaarden in de opsluiting van je moeder (indien ik het goed heb begrepen) en vele duizenden lotgenoten. Door deze maandenlange opsluiting is onherstelbaar leed toegebracht.
Ik heb nog steeds geen antwoord op de vraag die ik stel in mijn artikel ‘CLIËNTEN VERPLEEGHUIZEN ONRECHTMATIG OPGESLOTEN?’ (zie platform ‘cliëntenraden’). Het LOC was zo sportief om te melden dat zij het antwoord op deze vraag niet kon vinden (zie vorenbedoelde platform, reactie Thom van Woerkom). Het LOC heeft toegezegd nader onderzoek te doen.
Het verpleeghuis waar ik vrijwilliger en lid van de cliëntenraad ben heeft zich altijd zeer strikt aan de regels van ActiZ gehouden. De vraag blijft bestaan hoe ActiZ o.a. kon advisren de deur op slot te doen om te zorgen dat cliënten niet ontsnappen en het verboden werd dat cliënten naar buiten gingen?
In mijn artikel ‘HET GROOTSTE SCHANDAAL VAN DE CORONACRISIS?’ (zie platform ‘bezoek in het verpleeghuis’) vraag ik ActiZ de rechtsgrond voor deze adviezen, die door honderden verpleeghuizen zijn opgevolgd, nader te duiden. Tot op heden hedb ik geen antwoord ontvangen, terwijl het geen moeilijke vraag is.
Het inmiddels toegebrachte leed kan met beantwoording van de vragen niet worden verholpen. Indien onverhoopt een tweede golf zich gaat aandienen mogen deze misstanden niet meer ontstaan. Beantwoording blijft dus zinvol!
Ik blijf hopen dat die rechtsgrond er is.
Met vriendelijke groet,
Henk Kompagne

Reageer op dit bericht
Anja Marbus 3 jaar geleden

Beste Henk, 
Misschien is het een goed idee om met elkaar te overleggen hoe nu verder. 
Zou je mij een email willen sturen? 
Met vriendelijke groet,
Anja Marbus
anja.marbus@gmail.com
 

Reageer op dit bericht
Anja Marbus 3 jaar geleden

Vandaag waren Liesbeth Zegveld, Elles ten Vergert (mensenrechtenadvocaten), en ik vanuit de cliëntenraad Vondelstede, uitgenodigd op het ministerie voor Volksgezondheid om in gesprek te gaan over de bezoekregeling in verpleeghuizen en een mogelijk kort geding tegen de staat. Zie hier het resultaat…
nos.nl/…-baan.html

Reageer op dit bericht
Henricus 3 jaar geleden

Hallo Ik heb gisteren 2 keer gesproken met een medewerker van Actiz die o.a. ook verantwoordelijk voor de Q&A die ze hebben opgesteld. Ik heb ook aangegeven dat verpleeg en verzorgingstehuizen de handreiking en de Q&A als basis nemen. Dus ACTIZ is verantwoordelijk voor de juiste communicatie. Omdat ik ook advocaten in de startblokken heb staan en dat heb aangegeven had ik wel het idee dat ze toch even wilden luisteren. Heb hen ook aangegeven dat de mensenrechten op grove wijze wordt geschend. Er is nergens een wettelijke bepaling dat iemand die wilsbekwaam is en toevallig afhankelijk is van zorg (vanuit zorg of verpleeghuis) zomaar kan worden opgesloten alsof het een gedetineerde is. Ik heb Actiz gesommeerd om direct de Q&A en de handreiking aan te passen en duidelijk te laten verwoorden op schrift dat MAATWERK mogelijk moet worden gemaakt. Ze gaven ook al aan: ja, maar dat staat ook in de handreiking. Niet dus !! En er moet ten allertijde worden benadrukt dat iemand in een zorg en verpleeghuis altijd vrij moet zijn om te gaan en staan waar zij willen. Elke partner of kinderen die hun vader of moeder in een verpleeg of verzorgingstehuis hebben zitten waarbij de vrijheid van dee persoon wordt belemmerd zouden heel hard gaan moeten klagen bij de clientenraad en de zorginstelling dat zij met grove wijze de wet overtreden. Als dit voor de rechter komt zullen ze ALLEMAAL heel hard onderuit gaan. Wat nu gaande is mag absoluut niet langer doorgaan. Daarbij worden er ook onderscheid gemaakt tussen mensen. Als ik en ieder verstandig mens buiten mag lopen en op visite mag gaan bij familie of vrienden dan kan en mag er absoluut niet geredeneerd gaan worden dat ouderen in een zorginstelling dit niet zouden mogen. Alsof zij geen rekening kunnen houden met de coronaregels. Zo belachelijk. Dat zorginstellingen hier niet zelf mee komen vind ik zeer betreuringswaardig. Het zijn toch godverdomme toch géén gedetineerde die je vast zet.  Iedereen (naasten) zouden eigenlijk heel hard in opstand moeten komen. En begrijp me niet verkeerd, ik respecteer de coronaregels en ik ben ook zeker van mening dat als een familielid de client even mee naar huis neemt voor een kopje koffie of etentje in de tuin MET DIT MOOIE ZOMER WEER dan moet dat toch kunnen zolang je de client niet bloodstelt aan drukke omgeving enz. Maar we laten onze ouders toch verdomme wegkwijnen eenzaam in hun kamertje omdat de zorginstellingen en actiz ONJUIST handelen. Volgende week ga ik wederom bellen met ACTIZ dat hun Q&A moet worden aangepast. Doen ze dat niet, dan start ik een gerechtelijke procedure en ik zal niet schromen om de media op te zoeken. 

Reageer op dit bericht
Wil Glorius 3 jaar geleden

Beste Thom,
Er wordt alleen gesproken over de verpleeghuizen. Even belangrijk zijn de bewoners van de zorgappartementen.
Waarom worden zij niet genoemd. Vallen zij onder de zelfde regeling?
Met vriendelijke groet,
Wil Glorius

Reageer op dit bericht
Henk 3 jaar geleden

Waarom leg je de verantwoordelijkheid niet op het laagst mogelijke niveau, contactpersonen willen niet dat er iets met hun geliefden gebeurd. Samen zoeken naar verantwoordelijk maatwerk. Als voorzitter van de ccr loop ik tegen een muur op, waar doen we het voor!

Reageer op dit bericht
Henk 3 jaar geleden

Waarom leg je de verantwoordelijkheid niet op het laagst mogelijke niveau, contactpersonen willen niet dat er iets met hun geliefden gebeurd. Samen zoeken naar verantwoordelijk maarwerk. Als voorzitter van de ccr loop ik tegen een muur op, waar doen we het voor!

Reageer op dit bericht
Anja Marbus 3 jaar geleden

En zie hier de Nieuwsuur uitzending van gisteren (18 juni 2020) www.youtube.com//watch

Reageer op dit bericht
Anja Marbus 3 jaar geleden

Dag allen,
Wij zijn in actie gekomen…
nos.nl/…staat.html
En zie hier het resultaat
nos.nl/…-baan.html

Reageer op dit bericht
Henk de Jong 3 jaar geleden

Dag Thom,
 
We praten over het beleid van verpleeghuizen, zonder dat het veel indruk maakt. De clientenraad die ik ken, is zwak, verdeeld, de weg kwijt en geen partij voor de bestuurder die zich afdekt met regelingen, veiligheidsraad, RvT, RIVM.
LOC kan meer doen dan deelnemen aan een radioprogramma. Kunt u actie opzetten en coördineren, met cliëntenraden en met actiegroepen die her en der ontstaan omdat deuren gesloten blijven, ouderen zijn opgesloten en er mentaal en fysiek onder lijden? Mijn schoonvader heeft de lente gemist, geen zon op zijn gezicht, geen vogelgeluiden, alleen uitzicht op de vier muren van zijn kamer en de muren van de binnenplaats.
Wij overwegen, naast andere acties, een documentaire.  Kan LOC instappen?

Reageer op dit bericht
Thom van Woerkom 3 jaar geleden

Beste Henk,
Je stipt terecht aan dat in een radioprogramma aanschuiven niet voldoende is. Daarom ondersteunen we ook cliëntenraden bij hun rol in de bezoekregeling. Dagelijks bellen en overleggen we met leden over welke stappen ze kunnen ondernemen. Daarnaast adviseren we ook naasten over wat ze kunnen doen voor bewoners in verpleeghuizen. 
En we overleggen regelmatig met partijen als ActiZ om te kijken hoe we verpleeghuizen zo ver kunnen krijgen dat ze een passende bezoekregeling vastleggen. En let wel: het is dus al langere tijd mogelijk om buiten te wandelen. Een zorgorganisatie moet dit kunnen faciliteren. 
Indien je hulp en/ondersteuning zoekt: neemt telefonisch contact op via 030 284 32 00.

Reageer op dit bericht
Henk de Jong 3 jaar geleden

Dag Thom,
 
dank voor je snelle reactie. Misschien kun je niet zo veel doen wanneer een clientenraad geen contact met je opneemt. Wij hebben inmiddels een bewoners/mantelzorg groep opgericht om de Raad van Bestuur in beweging te krijgen.  Kunnen we eventueel samen optrekken in de activiteiten die we ondernemen?

Reageer op dit bericht
Hans 3 jaar geleden

Zo belachelijk dat verpleeghuizen de tent dicht houden, sorry hoor. Je vader of je moeder in eenzaamheid laten zitten op de kamer  (straks midden in de zomer met hoge temperaturen). ZE MOETEN ZICH SCHAMEN !!!!!!!!!!!  

Reageer op dit bericht

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese