LOC vraagt om duidelijkheid vrij­willigersver­goeding: antwoord ministers

Geplaatst op 30 maart 2023

Veel mensen zetten zich in deze samenleving vrijwillig in om anderen te helpen. Ook cliëntenraadsleden zetten zich vrijwillig in om de stem te laten horen van mensen die zorg of ondersteuning ontvangen. LOC krijgt regelmatig signalen over onduidelijkheden rondom de financiële vrijwilligersvergoeding en vroeg afgelopen september in een brief aan drie ministers om heldere en eenvoudige regels. In de afgelopen maanden werden ook kamervragen gesteld over dit onderwerp. Vorige week ontvingen we van Minister van Gennip reactie op deze brief. In dit bericht lees je nadere informatie.

Wirwar aan regels

Er is een wirwar aan regels rondom de vrijwilligersvergoeding. In sommige gevallen heeft een vergoeding zelfs negatieve gevolgen op het besteedbaar inkomen van mensen. Deze knelpunten in de regelgeving werpen drempels op voor mensen om zich als vrijwilliger in te blijven zetten. LOC pleit al langer voor heldere en eenvoudige regelgeving die motiverend werkt voor mensen om vrijwilligerswerk te doen. Zodat ieder lid van een cliëntenraad zich in kan zetten voor waardevolle zorg voor degenen die dat nodig hebben. En zich geen zorgen hoeft te maken dat zijn of haar vrijwilligerswerk van risico is op het eigen inkomen. Vorig jaar september schreven we daarover een brief aan drie ministers. In het najaar zijn er ook kamervragen gesteld over dit onderwerp. Vorige week ontvingen we reactie op de vragen in onze brief en de kamervragen.

Antwoord ministers

Minister van Gennip erkent namens het kabinet de grote waarde van het vrijwilligerswerk dat cliëntenraden doen en onderstreept dat nog eens handgeschreven onderaan de brief. . De minister gaat in de brief niet in op ons verzoek in onze brief om in een gesprek oplossingen te bespreken. De minister wijst er in de  brief wel op dat de vrijwilligersvergoeding geen vorm van financiële waardering is voor het werk dat men doet. Het is ook geen onbelaste aanvulling op het inkomen. De vrijwilligersvergoeding is een kostenvergoedingsregeling. Organisaties kunnen vrijwilligers tegemoet komen in de kosten die zij maken in verband met het vrijwilligerswerk hierover loonheffing af te dragen. Wat betreft vergoedingen tot 1900 euro per jaar en 190 euro per maand hoeft de vrijwilliger deze kosten niet aan te tonen met als doel het terugdringen van administratieve lasten. Voor uitgebreide toelichting verwijst de minister naar de beantwoording van de kamervragen die hierover werden gesteld, en de websites van het UWV en de Belastingdienst.

Vereenvoudiging regelgeving en duidelijke informatie

De minister gaat in haar brief ook in op het signaal van LOC dat de complexe regelgeving ontmoedigend werkt: De minister erkent dat het verrekenen van onkostenvergoedingen met werknemersuitkeringen complex kan zijn en neemt dit vraagstuk mee bij de vereenvoudiging van de werkloosheidsuitkering (WW) en de arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA). De minister vindt duidelijkheid over en een goed overzicht van regelgeving over vrijwilligerswerk belangrijk en gaat bekijken hoe de beschikbare informatie hierover op de websites van de Rijksoverheid beter bij elkaar gebracht kan worden.

Binnenkort gaat LOC hierover verder in gesprek met ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Financiën.

Meer weten?

Bekijk portretten van mensen die zich vrijwillig inzetten om de jeugdzorg te verbeteren:

“Je krijgt de zorg weer menselijk door het cliëntperspectief aan tafel te krijgen”

Dit bericht werd eerst gepubliceerd op 8 september 2022, laatste update 30 maart 2023

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anton Becker 11 maanden geleden

Wat het probleem in mijn beleving vooral is, is dat het een ‘vrijwilligersvergoeding’ wordt genoemd, terwijl we formeel geen vrijwilligers zijn -we hebben geen vrijwilligersovereenkomst en bovendien mag het bedrijf (een B.V. die vennootschapsbelasting betaalt) helemaal geen vrijwilligers in dienst hebben. In onze medezeggenschapsregeling, die we hebben gebaseerd op het model van het LOC, hebben we het aangepast naar ‘vacatiegelden’. De instelling geeft nog geen vergoeding, dus of het daarmee juridisch goed zit maakt nog niet zo veel uit; maar mijn verwachting is dat de cliëntenraad uiteindelijk wel een financiële vergoeding krijgt voor hun vrijwillige inzet, los van de onkosten.

Reageer op dit bericht
Claire LaHeij-Klijn 1 jaar geleden

Bij ons in de raad wil men de vergoeding cash uitbetaald krijgen. Ik wil dit echter gewoon overmaakt krijgen via mijn bankrekening. Moet niet zo moeilijk zijn en scheelt een hoop werk. 

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese