LOC vraagt om duidelijkheid vrij­willigersver­goeding

Geplaatst op 2 februari 2023

Veel mensen zetten zich in deze samenleving vrijwillig in om anderen te helpen. Ook cliëntenraadsleden zetten zich vrijwillig in om de stem te laten horen van mensen die zorg of ondersteuning ontvangen. LOC krijgt regelmatig signalen over onduidelijkheden rondom de financiële vrijwilligersvergoeding en vraagt de overheid om heldere en eenvoudige regels.

Wirwar aan regels

Er is een wirwar aan regels en in sommige gevallen heeft een vergoeding zelfs negatieve gevolgen op het besteedbaar inkomen van mensen. Deze knelpunten in de regelgeving werpen drempels op voor mensen om zich als vrijwilliger in te blijven zetten. LOC pleit al langer voor heldere en eenvoudige regelgeving die motiverend werkt voor mensen om vrijwilligerswerk te doen. Zodat ieder lid van een cliëntenraad zich in kan zetten voor waardevolle zorg voor degenen die dat nodig hebben. En zich geen zorgen hoeft te maken dat zijn of haar vrijwilligerswerk van risico is op het eigen inkomen. Afgelopen week schreven we daarover een brief aan drie ministers.

Download de brief aan de ministers

Kamervragen

Het antwoord op de brief laat tot nog toe op zich wachten. Omdat er verschillende ministeries betrokken zijn bij dit vraagstuk, vraagt dit langer de tijd – zo zegt de ambtenaar waar we contact mee onderhouden. In de tussentijd zijn er ook kamervragen gesteld over dit onderwerp, mede naar aanleiding van een nieuwsbericht: Vrijwilligers in de knel door belastingregels voor vergoeding: ‘Gedwongen om te stoppen’. We zien uit naar de reactie op de vragen in onze brief en de kamervragen. LOC blijft dit volgen en informeert hierover zodra meer informatie beschikbaar is.

Meer weten?

Bekijk portretten van mensen die zich vrijwillig inzetten om de jeugdzorg te verbeteren:

“Je krijgt de zorg weer menselijk door het cliëntperspectief aan tafel te krijgen”

Dit bericht werd eerst gepubliceerd op 8 september 2022, laatste update 2 februari 2023

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claire LaHeij-Klijn 2 dagen geleden

Bij ons in de raad wil men de vergoeding cash uitbetaald krijgen. Ik wil dit echter gewoon overmaakt krijgen via mijn bankrekening. Moet niet zo moeilijk zijn en scheelt een hoop werk. 

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese