“Niet over maar mét ons praten”

Geplaatst op 20 juli 2023

Ruim 1300 cliëntenraden in zorg en welzijn behartigen de belangen van mensen die zorg nodig hebben. LOC ondersteunt hen daarbij met trainingen, cursussen, adviezen, netwerkbijeenkomsten en andere diensten. In de rubriek Cliënt & Raad uit het LOC-tijdschrift Zorg & Zeggenschap vertellen cliëntenraadsleden over hun werk, onderliggende motivaties en de wederzijdse versterking met LOC. Aan het woord: Jersey Polman (18), lid van de Jongerenraad van jeugdzorgorganisatie entrea lindenhout.

Beluister artikel

Jersey is al ruim twee jaar actief lid van de Jongerenraad entrea lindenhout. Deze organisatie, in Gelderland en omstreken, biedt hulp bij de ontwikkeling van jongeren en gezinnen. De Jongerenraad is een informele raad en functioneert apart van de cliëntenraad. Jersey komt ook aan het woord in de serie video’s die LOC onlangs maakte met goede voorbeelden van medezeggenschap in de jeugdzorg. “Ik ben vaak de eerste die me aanmeld als er mogelijkheden zijn om de jongeren die hulp krijgen een stem te geven,” aldus Jersey.

Hoe kwam je op het spoor van de Jongerenraad?

“Ik kreeg een paar jaar geleden hulp van entrea lindenhout en zag een poster hangen over werving en selectie. Ik wist niet precies wat dat betekende maar was wel benieuwd. Vandaar dat ik contact opnam. Zo leerde ik de Jongerenraad kennen en kan ik via de raad meepraten over wat er in de organisatie gebeurt. Ook voor jongeren die dat zelf niet kunnen doen.”

Wat doet de jongerenraad?

We komen als Jongerenraad meestal elke drie weken bij elkaar en bepalen zelf de agenda. We combineren een vergadering meestal met een activiteit, bijvoorbeeld samen eten of naar een bijeenkomst gaan. Dat is ook gezellig. Er is geen vaste taakverdeling. We doen wat nodig is. We hebben nu veertien leden. De meeste jongeren in onze raad hebben al meer ervaring en praten gemakkelijk over wat hen bezighoudt. Een paar jongeren bereiden nu bij voorbeeld een gesprek voor met de raad van toezicht.”

Wat speelt er nog meer?

“In de toekomst willen we meer jongeren bezoeken in de groepen en gezinshuizen die geen lid hebben in de Jongerenraad. Zodat we ook deze ervaringen kunnen inbrengen. En onze Jongerenraad gaat samen met de Jongerenraad van IJsselstek. Deze organisatie is vorig jaar onderdeel geworden van entrea lindenhout. Het eerste gesprek in mei was een beetje aftasten en wennen aan elkaar. De eerste indruk is positief, het ging best goed met elkaar.”

“Een paar keer per jaar vergaderen is niet genoeg, je kent elkaar dan niet goed genoeg”

Waarom zet je je in voor de Jongerenraad?

“Het contact dat ik met de andere jongeren in de raad heb, is heel goed. Daar ben ik trots op. Met sommige leden heb ik dagelijks contact en we ondersteunen elkaar ook bij andere dingen. Als er in de organisatie iets aan de hand is wat we willen bespreken, kunnen we het hogerop zoeken en dat is fijn. We willen dat de jeugdzorg beter wordt en er minder problemen zijn. Door mijn werk voor de Jongerenraad doe ik nu sneller mijn mond open en stap gemakkelijker uit mijn comfortzone. Voorheen zou ik niet voor een camera zijn gaan staan om mijn verhaal te vertellen.”

Wat is je boodschap bij het filmpje van LOC?

“Ik vind het een mooi filmpje. Zelf heb ik meegemaakt dat medewerkers dingen over mij schreven die niet waar zijn. Andere medewerkers lazen dit en vormden een oordeel zonder mij persoonlijk te kennen. Dat was erg frustrerend. Ik hoop at het filmpje bijdraagt aan het besef dat medewerkers niet over jongeren maar mét jongeren moeten praten. Ik waardeer het dat entea lindenhout juist probeert om in contact te zijn met de jongeren.”

Welke tip geef je aan andere jongerenraden?

Blijf in contact met elkaar en met de jongeren in de organisatie. Vergader regelmatig. Deel ook tussendoor activiteiten en andere zaken met elkaar. Wij doen dat via WhatsAppgroepen. Zo blijft iedereen betrokken. Een paar keer per jaar vergaderen is niet genoeg, je kent elkaar dan niet goed genoeg.”

Bekijk filmpje

In dezelfde serie maakten we een filmpje over medezeggenschap bij jeugdzorgorganisatie Youké en iHUB

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese