Rapport: Tandheel­kundige zorg in de Wet langdurige zorg

Geplaatst op 25 juli 2022

Onlangs verscheen een eindrapportage over tandheelkundige zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). LOC werkte mee aan dit onderzoek. Daarbij benadrukten we dat er nu een ongewenst onderscheid is of mensen die in een verpleeghuis wonen wel of geen tandheelkundige zorg via het verpleeghuis ontvangen. Mensen met een indicatie mét behandeling hebben recht op een tandarts via het verpleeghuis en mensen zonder behandeling ontvangen geen tandheelkundige zorg via het verpleeghuis. In de praktijk wonen mensen met en zonder behandeling bij elkaar in hetzelfde verpleeghuis of op dezelfde gang. Het verschil in aanspraak zorgt voor onduidelijkheid en verwarring. Dat is ook een conclusie van het onderzoek. Een van de aanbevelingen is om deze onduidelijkheid weg te nemen.

Onderzoek tandheelkundige zorg Wlz

Het rapport ‘Onderzoek tandheelkundige zorg Wlz‘ beschrijft hoe uitvoering wordt gegeven aan de tandheelkundige zorg in de Wlz. In het rapport is ook aandacht voor het ongewenste onderscheid in aanspraak op tandheelkundige zorg in de ouderenzorg. Het hele rapport inclusief conclusies en aanbevelingen kun je hier lezen:

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Margot Brettschneider 1 jaar geleden

Het verbaast mij dat er geen universele kwaliteitsstandaard mondzorg is voor kwetsbare doelgroepen als mensen met dementie.
En dat klopt volgens mij. In de praktijk als mantelzorger van mijn moeder, met dementie en wonend in een verpleeghuis, heb ik dat met haar ‘aan den lijve’ ondervonden. Wat mij het meest dwars zat was het gebrek aan visie en nuance.
Zoals het Rapport suggereert: tijd voor tandheelkundige kwaliteitsdoelen en visie t.a.v. de kwetsbare doelgroepen (in de WLZ?).

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 1 jaar geleden

Dag Margot, dank je voor je reactie en het delen van je ervaringen. Wat vervelend dat je moeder geen prettige ervaringen heeft gehad. We gaan vanuit LOC zeker volgen hoe de aanbevelingen vanuit het rapport verder worden opgepakt. Hartelijke groet, Willeke

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese