Terugblik Landelijke dag Medezeg­genschap Jeugdzorg

Geplaatst op 20 november 2023

Op donderdag 2 november 2023 vond de Landelijke dag Medezeggenschap Jeugdzorg plaats in Utrecht. Een dag vol inspiratie, informatie en uitwisseling, die ondanks de storm goed werd bezocht. Een terugblik.

Programma

  • Hans du Prie over de rol van de bestuurder
  • Gespreksronde
  • In beweging komen, onder leiding van Dominique Dolstra
  • Ronnie van Diemen over de rol van Jeugdzorg Nederland

De rol van de bestuurder – Hans du Prie

Hans heeft veel ervaring als bestuurder in de jeugdzorg, op dit moment als bestuurder bij Jeugdhulp Friesland. Hij pleit voor een groot commitment van een bestuurder met cliënten. Niet alleen op werkbezoek gaan, maar ook daadwerkelijk spreken met de cliënten en jeugd, want mensen verdienen het om gehoord te worden. “Wanneer bestuurders en zorgverleners de cliëntenraad en cliënten als volwaardige partners zien; dan kan er een dialoog tot stand komen. Als bestuurder moet je bereid zijn om de medezeggenschap anders in te richten en te positioneren.”

Vanwege de storm was Hans online aanwezig

Gespreksronde

Je kon je inschrijven voor een van de vier thema’s:

  • Samenwerken met bestuurders
  • Waar liggen de grenzen van de cliëntenraad?
  • Cliëntperspectief bij inkoop jeugdzorg
  • Contact met de achterban

Na de gesprekken volgde een terugkoppeling.

In beweging komen – Dominique Dolstra

Soms is het goed en verhelderend om te communiceren zónder woorden. En om in beweging te komen! Dat ervoeren de deelnemers tijdens de workshop van Dominique Dolstra van Body en Mind Instituut over de kracht van lichaamstaal. Een van de opdrachten was om de ruimte te zien als ‘de jeugdzorg’ en daar doorheen te lopen zoals je jouw plek of bijdrage in de jeugdzorg ervaart. Een indrukwekkende oefening!

De rol van Jeugdzorg Nederland – Ronnie van Diemen

Ronnie is voorzitter van Jeugdzorg Nederland: “Als branche/branchevereniging hebben we een maatschappelijke opdracht: te onderzoeken wat er in jouw omgeving is dat jou als kind raakt en pijn doet.” Het vraagt moed van bestuurders en Ronnie gunt het hen dat zij samen met cliëntenraden, cliënten en naasten in gesprek gaan om ‘voorwaarts’ te kunnen. En dat bestuurders ondersteuning krijgen en accepteren vanuit de cliëntenraad om hun werk goed te kunnen doen.

In 2024 wordt de Wmcz2018 geëvalueerd. Ronnie merkt op de het cliëntperspectief en medezeggenschap in de jeugdzorg minder goed in de steigers staat dan in andere sectoren. En juist in de jeugdzorg heb je het cliëntperspectief nodig! Tip van Ronnie aan LOC: Blijf vragen: wat doet de zorg met cliënt en naasten? Verzamel ervaringen: waar gaat het goed? Wat heeft er nog aandacht nodig?

Cliëntperspectief bij inkoop jeugdzorg

Een onderwerp waarbij het cliëntperspectief van groot belang is, is bij het traject van de inkoop jeugdzorg. Klazien Teeuwissen, adviseur LOC Waardevolle zorg, overhandigde aan Ronnie van Diemen de eerste versie van de Praatplaat Inkoop Jeugdzorg. Deze Praatplaat was een wens van vele betrokkenen die meewerkten aan het tot stand komen van de Handreiking ‘Cliëntperspectief bij inkoop jeugdzorg’ en de bijbehorende praatplaat. De praatplaat is om te gebruiken in gesprekken binnen de eigen cliëntenraad, met jeugdzorgorganisatie en met gemeenten/regio en zo de behoefte van jeugd en ouders in te brengen van af het begin, op de juiste plek. Lees meer op www.clientenraad.nl/inkoopjeugdzorg

Goede voorbeelden medezeggenschap in de jeugdzorg

Waar gaat het goed? LOC Waardevolle zorg maakte er een serie filmpjes over, waarvan er een werd getoond op deze dag. Bekijk ook de andere filmpjes uit de serie, over medezeggenschap bij iHUB en entrea lindenhout

“Ik kan dit filmpje gebruiken om ook de andere lagen in het management te informeren over de kracht van medezeggenschap en de gelijkwaardigheid die daarvoor nodig is”

deelnemer

Méér medezeggenschap voor bestuurders:

Op vrijdag 1 december 2023 van 10:00 uur – 11:30 uur organiseert LOC een online netwerkbijeenkomst voor bestuurders en bestuurssecretarissen. Lees meer

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese