Terugblik ron­detafel­gesprek over buikmatjes (mesh)

Geplaatst op 14 december 2018

Update 2022: LOC Waardevolle zorg heeft haar betrokkenheid bij dit onderwerp intussen afgerond, lees er hier meer over

Al decennia kampt een aantal mensen met de bijwerkingen van matjes (mesh) die ooit dé oplossing leken bij liesbreuken, bekkenbodemverzakkingen en buikwandhernia’s. Hoewel de negatieve gevolgen van de ingreep steeds meer naar buiten kwamen, is er nog steeds geen oplossing voor de patiënten die met pijn en soms blijvende invaliditeit kampen. Daarom klopten zij bij LOC aan. Op 31 oktober 2018 werd de eerste landelijke rondetafelbijeenkomst over de mesh-problematiek gehouden.

Leed bij patiënten

Liesbreuken, bekkenbodemverzakkingen en buikwandhernia’s zijn lastig te verhelpen klachten. Bij de aandoening ontstaat een breuk of verzakking in weefsel, dat organen en spieren bij elkaar moet houden. Vaak volgen meerdere operaties, zonder het gewenste resultaat. In de jaren ’90 kwam er een innovatieve ingreep op de zorgmarkt, die een hele simpele en doeltreffende oplossing beloofde te zijn. Door het plaatsen van een matje of mesh werd de breuk gerepareerd of de verzakking op de plek teruggebracht. De ingreep leek effectief en de kosten waren relatief laag.

Totdat bleek dat na verloop van enkele maanden tot jaren een deel van de patiënten pijn kreeg door het matje. Soms zelfs zeer ernstig, met blijvende invaliditeit, slapeloosheid en werkuitval tot gevolg. Omdat de matjes vergroeid raken met het weefsel, kunnen ze ook niet meer operatief verwijderd worden. De pijn en invaliditeit zijn blijvend, met bijbehorend leed tot gevolg.

Mesh in de spotlight

De negatieve gevolgen van mesh kwamen langzamerhand steeds meer naar buiten. Het werd duidelijk dat de complicaties van mesh serieus aandacht verdienden. De soms vage pijnklachten en het gebrek aan passende maatregelen zorgden voor onrust onder patiënten. Voor artsen betekende het een zoektocht.

Mesh kwam groot in de publiciteit door een tweetal uitzendingen van het televisieprogramma Radar. Het consumentenprogramma plaatste de onmacht van de patiënten tegenover de zoekende houding van de artsen, wat zeer ongemakkelijke gesprekken opleverde. Helaas wisten partijen elkaar niet te vinden. Integendeel, het thema mesh verdween naar de achtergrond en partijen gingen op eigen houtje oplossingen zoeken.

Zwervende patiënten

De problematiek rondom de geïmplanteerde matjes speelt door alle medische disciplines heen. Patiënten zwerven tussen verschillende specialisten en ziekenhuizen op zoek naar passende zorg. Chirurgen, gynaecologen, urologen, maar ook internisten, anesthesiologen en immunologen hebben van doen met het probleem. Indirect is het ook een uitdaging voor de zorgverzekeraars, omdat zij de zorg dien de patiënten nodig hebben (soms niet) financieren. Het gebrek aan een open gesprek, ontstaan na de Radar-uitzendingen, was dus een rem op het vinden van goede oplossingen voor de zwervende patiënten.

In 2016 klopten patiënten met gezondheidsklachten, veroorzaakt door de matjes, bij LOC aan. Het was een roep om hulp om de patstelling te doorbreken en een open en inhoudelijk gesprek mogelijk te maken. Na veel voorbereidende gesprekken en het leggen van contacten met medische beroepsgroepen, was op 31 oktober 2018 de eerste landelijke rondetafelbijeenkomst over mesh een feit. Vijf landelijke beroepsverenigingen, Zorgverzekeraars Nederland en enkele onafhankelijke experts, namen deel aan het overleg. Namens LOC was facilitator medezeggenschap Ruben Zelissen aanwezig.

Uitkomsten ronde tafel

Alle aanwezigen lieten een grote betrokkenheid bij het probleem zien. Het werd duidelijk wat er misgaat en -gegaan is. Patiënten krijgen nu vaak niet doeltreffend hulp, wat tot veel onzekerheid en spanning leidt. Duidelijk is dat het nu nog aan een eenduidige oplossing ontbreekt en dat het tijd kost om uit te zoeken wat een patiënt helpt. Bovendien is het lastig om onderzoeksgeld te krijgen om de problemen met de matjes goed te onderzoeken. Dit maakt het vinden van bewijs voor wat wel en niet werkt moeilijker. Tijdens de bijeenkomst bleek de wil om betere zorg voor ‘mesh-patiënten’ mogelijk te maken, breed gedragen. LOC gaat een vervolgbijeenkomst organiseren om het exacte probleem verder in kaart te brengen, en het gesprek te voeren over passende zorgverlening om patiënten beter helpen.

Internationaal onderzoek

Eind november besteedde Radar uitgebreid aandacht aan een wereldwijd onderzoek van het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten (waaronder Trouw) naar de misstanden omtrent implantaten. Gebrekkig onderzoek en eenvoudige goedkeuring voorafgaand aan het gebruik van implantaten maken dat pas ná incidenten en bijwerkingen de daadwerkelijke effecten van allerhande implantaten (van pacemaker, siliconen tot buikmatjes) duidelijk worden. LOC is blij een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van deze problematiek.  

Voor meer informatie over de Radar-uitzending van 26 november kijk op:

www.tinyurl.com/yb6bxucl

Dit artikel publiceert LOC tevens in tijdschrift Zorg & Zeggenschap wintereditie 2018. LOC berichte eerder over deze problematiek in het nieuwsbericht: Rondetafelgesprek met medische beroepsgroepen over protheses (mesh).

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (72)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Guda van Spronsen 9 maanden geleden

Beste Miriam ik ga geopereerd worden in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Ik heb vernomen dat deze methode ook al is uitgevoerd in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort . 
Veel sterkte!
Mvg Guda 

Reageer op dit bericht
Miriam 9 maanden geleden

Wat fijn dat ik dit nu weet, Guda! Ik ga me er verder in verdiepen.Wanneer ben jij aan de beurt voor de ingreep?

Reageer op dit bericht
Gerrit Kerpershoek 9 maanden geleden

Nog even terugkomen op een mat van geprepareerde schapen maag,  schapen maag is van natuurlijke oorsprong en dat zal het lichaam beter accepteren.
 

Reageer op dit bericht
Gerrit Kerpershoek 9 maanden geleden

Ik ben een buikwond patiënt met een wonderlijk verloop en wil graag mijn belevenis delen na diverse operaties kunstofmat geplaatst operatiewonden bleven open antibiotica s werkten niet, veel pijn. Na 4 jaar 2021 opgenomen in het Amc voor het verwijderen van de matten. Daarvoor in de plaats kwam een mat van geprepareerd schapen maag de operatie wonden zijn geheeld de buik gesloten. Waarom het niet veelzijdig gebruikt wordt is een geldzaak ,de kosten van zo naar zijn hoog . Misschien kan dit een beğin zijn van verbetering met te plaatsen matjes
Vr gr G Kerpershoek

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 9 maanden geleden

Wanneer ik lees over  het pijnlijke trieste verloop van de diverse ingrepen zoals beschreven is het onbegrijpelijk dat verzekeraars zo terughoudend zijn met de bekostiging van de schapen maag mesh. Net als Gerrit hoop ik ook dat de schapen maag mesh een verbetering betekent. Bedankt dat je ervaring hebt willen delen Gerrit
Mvg Guda

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 9 maanden geleden

Binnenkort staat er voor mij een operatie voor een operatie gepland ivm een darm verzakking. In overleg met de chirurg heb ik gekozen voor het plaatsen van een mesh gemaakt van schapen maag. Graag zou ik meer te weten willen komen over ervaringen van het gebruik van dit organische materiaal ?

Reageer op dit bericht
Maria Smit 9 maanden geleden

Beste Guda,Misschien kun je mij even een mail sturen, dan kunnen we bellen!Hartelijke groet,Maria Smitinfo@meshedup.eu

Reageer op dit bericht
Maria Smit 9 maanden geleden

info@meshedup.eu

Reageer op dit bericht
Miriam 9 maanden geleden

Beste Guda,Ik moet zelf ook geopereerd worden, maar ik heb het steeds op de lange baan geschoven. Mag ik vragen in welk ziekenhuis je geholpen gaat worden? Hartelijke groet,Miriam

Reageer op dit bericht
Frans Sinel 1 jaar geleden

Ik zit te twijfelen over het laten verrichten van een liesbreuk operatie. na alle negatieve berichten ben ik op zoek gegaan naar een chirurg die in Nederland zulke operaties verricht zonder matje Ik heb er tot nu toe geen een gevonden die dat als routine verricht. Weet iemand hier een  dergelijke chirurg in Nederland?

Reageer op dit bericht
Marie1902 11 maanden geleden

Beste Frans,Neem contact op met info@meshedup.eu en een van de vrijwilligers zal contact met je opnemen.Hartelijke groet,Marie1902

Reageer op dit bericht
A.D. 1 jaar geleden

In 2008 zijn bij mijn man twee matten in buikwand geplaatst en één in de lies. Vanaf de eerste dag na de operatie ondragelijke pijn. Kregen te horen dat dit onmogelijk door de matten kon komen. Misschien zat het tussen de oren? Al 14 jaar geen één dag pijn vrij geweest. Elke dag is echt is een pijnhel. Door artsen alleen naar van het kastje naar de muur gestuurd. Nu wel te horen gekregen dat de gebruikte methode nu is verboden. Oer mat zijn er 400 niethes gebruikt om de mat vast te zetten. Elk nietje zou zenuwschade kunnen veroorzaken. Drie matten betekent dus 1200 nietjes. Bereken het risico op zenuwschade maar eens…. De matten zijn verkleefd met weefsel, organen liggen ingeklemd tussen de matten. Maar hulp of steun of erkenning wordt niet gegeven. Het is bijna niet meer vol te houden. Waar is er échte hulp te krijgen? 

Reageer op dit bericht
Marie1902 1 jaar geleden

Laat uw man contact opnemen met info@meshedup.eu! Al is het alleen maar om lotgenoten te kunnen spreken/raadplegen. Hebben zij tips/kennen zij artsen?

Reageer op dit bericht
Priscilla 1 jaar geleden

Hoi ben priscilla 
zou graag privé met iemand willen praten willen bij mij matje plaatsen wegens me Endometrose 
mvg priscilla 

Reageer op dit bericht
Marie1902 11 maanden geleden

Hoi Priscilla,Als je een mail stuurt naar info@meshedup.eu dan zal een van de 1600 lotgenoten jou bellen.Groetjes,Marie1902

Reageer op dit bericht
Kitsten 1 jaar geleden

Hallo, ik lees dit en dacht heb ik dit geschreven over mijn man? Dit is 1 op 1 precies het verhaal. Ik zou graag contact met u willen opnemen? 

Reageer op dit bericht
Marie1902 1 jaar geleden

Het emailadres van de lotgenotencontactgroep is info@meshedup.eu Mail ons en wij bellen jou!

Reageer op dit bericht
Kirsten 1 jaar geleden

Al lang contact mee gehad. Gaat mij meer om deze persoon die in hetzelfde schuitje zit. 

Reageer op dit bericht
Hans 1 jaar geleden

Waar is er échte hulp te krijgen? Dan wordt het stil ! (Echt stil) En wij ploeteren maar door, met ons leed!

Reageer op dit bericht
Marie1902 11 maanden geleden

Beste Hans,De enige hulp die wij (lotgenoten) jou kunnen bieden is het delen van tips, het bieden van een luisterend oor, het verder onder de aandacht brengen van problemen met mesh en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen. We doen dit vrijwillig terwijl we ook ziek zijn en/of pijn en functionele klachten hebben. Je kunt je aanmelden bij onze besloten Facebookgroep. De link naar de (liesbreukmesh)groep is: www.facebook.com/…625857Voor zover ik weet is er behalve LOC niet echt een instantie die zich hard maakt specifiek voor slachtoffers van mesh.Hartelijke groet,Marie1902

Reageer op dit bericht
M.Ros 1 jaar geleden

Wegens littekenbreuken in mijn darmen 8 jaar geleden mesh matjes gekregen. Sindsdien hevige pijn vooral bij peristaltische beweging van de darmen. Sinds 8 jaar slik ik 20 mg oxycodon per dag. Dit verlicht enigszins de pijn. Ondanks berichten over verslaving bij dit middel neem ik sinds 8 jaar nog steeds 20 mg en niet meer. Mijn leven is enorm veranderd.elke dag leef ik met pijn. Begrip van de huisarts is er niet. Nu wil zij ook de oxycodon niet meer verschrijven aangezien er veel misbruik wordt gemaakt. Dus door deze ingreep word ik gerangschikt onder zgn.verslaafde.  ik heb 30 jaar baarmoedercarcinoom overleefd en nu een mammaamputatie maar dit alles valt in het niet bij de pijn en veelal onbegrip huisartsen na ingreepmesh implantaten.dit is geen kwaliteit van leven. Gelukkig lees ik hier dat ik niet alleen sta.
 

Reageer op dit bericht
Maria Smit 1 jaar geleden

Beste M.Veel lotgenoten hebben zich verenigd om met elkaar contact te kunnen hebben en hun leed (maar ook tips) te kunnen delen. Aanmelden kan via dit emailadres: info@meshedup.eu Hartelijke groet,Maria (een van je lotgenoten)

Reageer op dit bericht
Henk van Zuidam 1 jaar geleden

Ik heb nu al jaren geleden na een dubbele liesbreuk een matje geplaatst gekregen en dit geeft nog steeds pijn en erectie problemen, Dit gemeld bij de Radar website  en gemeld bij een zorginstelling,arts in Ziekenhuis en geheel onderzocht in ziekenhuis met tests maar ze kunnen er niets aan doen.Ook gemeld bij meshed up die vele contacten heeft gelegd hierover Via  internet bereikbaar. Het is nu zichtbaar en op penis gezakt. Weghalen kon niet Nu mag dit matriaal niet meer gebruikt worden. Het is hopeloos vervelend ,moet er mee leven.

Reageer op dit bericht
Bert 1 jaar geleden

Bert,
Door een spierscheuringen van mij linker buikspieren zijn er een 4tal ribben mee gesleurd en waarvan 2 afgebroken het middenrif hebben geperforeerd, 3 ervan zijn terug gezet en vastgezet met chirurgisch platen en schroeven de ene overgebleven was te risicovol te dicht afgebroken bij de ruggengraat. Hangt er nog .
Daarop volgend is er… Mat geplaatst deze blijkt door onderzoek in ziekenhuis elders niet goed liggen. Dus nog gat in buikwand met uitpuilende ingewanden ter grootte van een handbal.
Na deze operaties en revalidatie ben ik niet meer aan werk gekomen. Gigantische pijn in buik met uitstraling alle fysieke bezigheid zo klein maar roept nog meer pijn op.
Kom mijn dag door morfine, OxyContin ochtend 20mg avond 25mg en daarnaast nog zonodig Oxycodon 5mg zo’n 6 stuks per dag.
Dit sinds de operaties in 2011 😭😭😭😭

Reageer op dit bericht
Maja 1 jaar geleden

Ik heb nu een jaar een matje, na een littekenbreuk in de buik, heb ontzettende pijn ervan, ook al een spuit erin gekregen voor de pijn heeft niet geholpen, weer een scan gemaakt het was niet los, maar zat aan 1 kant vast aan mijn rib, het is even iets minder geweest, maar weer in alle hevigheid terug, slik dagelijks tramadols 3 keer, maar neemt de pijn niet echt weg 😪😪

Reageer op dit bericht
Marie1902 11 maanden geleden

Beste Maja,Littekenbreukmeshlotgenoten hebben zich verenigd in een besloten Facebookgroep. De link is: www.facebook.com/…8913172663. Hartelijke groet, Marie1902

Reageer op dit bericht
Christ Diepens 2 jaar geleden

ben in 2020  geopereerd aan een buikwandbreuk bij mij is ook een matje ingebracht vanaf het begin aangegeven dat ik het benauwd had dit is alleen maar toegenomen en constant pijn op de buik en bij de kleinste inspanning direct uitgeblust en geen energie meer.

Reageer op dit bericht
Van Doorn 2 jaar geleden

Nou, ik (man van 52 jaar) ben 2014 geopereerd aan liesbreuk waarbij er 3 matjes zijn geplaatst waar van ik blijvende schade heb gekregen.
En door ontstekkingen, in me bloedbaan zijn gekomen zijn me longen ook naar 37% gegaan en dat door de matjes! Vanaf dag 1 na operatie van het kastje naar de muur gestuurd, niemand helpt je staat alleen! Ik heb alles moeten opgeven van gezond naar blijvend invaliede! Wat ik elke dag mee maak, aan pijn is niet te beschrijven!

Reageer op dit bericht
Kommer Schenkel 2 jaar geleden

Beste Van Doorn, verschrikkelijk wat u is overkomen na het plaatsen van 3 zogenaamd onschuldige matjes.Ik heb nu rechts weer een recidief liesbreuk, maar ik ben niet plan om opnieuw een matje te laten plaatsen. Als ik toch geopereerd moet worden dan maar zonder matje. Ik wens u heel veel sterkte toe.

Reageer op dit bericht
2 jaar geleden

Dank je wel voor je steun en jij ook heel veel sterkte! Kommer Schenkel 

Reageer op dit bericht
Kommer Schenkel 2 jaar geleden

Ik ben in 2011 geopereerd aan een liesbreuk.Vervolgens is er toen een matje geplaatst met de lichtenstein methode.Enkele weken na de operatie kreeg ik zeer veel pijn ter plaatse waar het matje geplaatst was.Na enkele bezoeken aan de pijnpoli is er toen besloten om in dat gebied een injectie te geven.Deze injectie heeft goed geholpen, maar niet volledig, nu na 10 jaar heb ik nog steeds af en toe last van een vervelend gevoel, het is net of er aan de schaamharen word getrokken.Er zijn ook periodes dat ik geen last heb.Komt dit nog steeds door het liesbreuk matje?

Reageer op dit bericht
2 jaar geleden

Kommer Schenkel, ik ken het gevoel. Bij mij is het net een veelte strakke broeksriem in mijn lichaam slechte stoel gaan en ik kan er niet meer aan geholpen worden omdat nu alles verkleeft en vergroeid is aan me darmen! Maar eigenlijk is het heel raar dat de dokter in kwestie, geen verantwoordelijkheid neemt om me in het begin te helpen, in plaats van weg sturen. Maar goed ik heb er nog steeds last van en me leven is kapot hier door!
 

Reageer op dit bericht
A 2 jaar geleden

Heb een tijd geleden een buikmatje gekregen onder de buikspieren na een buikbreuk. Heb nu pijn bij alles waar je je buikspieren bij gebruikt. Bij hoesten echt ondraaglijk. Maak me enorm veel zorgen. Als ik moet opstaan verga ik van de pijn druk me dan ook omhoog met m’n armen. Als ik eenmaal sta is het redelijk. Ik ga komende maandag de huisarts contacten die kan niet normaal zijn. Ik herken veel van de chronische klachten van anderen. Zou me 10 x bedenken voor je een matje laat plaatsen.

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 2 jaar geleden

Beste A, wat ontzettend naar voor je. Veel sterkte en hopelijk kan er goede nazorg geboden worden. Hartelijke groet, Willeke

Reageer op dit bericht
Leo 2 jaar geleden

Hier ook 2019 stuk darm eruit ivm een kwaadaardige tumor..2020 opnieuw onder het mes ivm littekenbreuk en nu bij opstaan en hoesten een flinke rugbybal op me buik.
Maar opnieuw opereren willen ze niet ivm eventuele schade die je kan oplopen na de operatie..dus elke dag misselijk en niet eens fatsoenlijk kunnen eten..

Reageer op dit bericht
Ruben Zelissen 5 jaar geleden

Het heeft lang geduurd voordat een open gesprek over mesh mogelijk was, maar erg mooi dat dit nu met zoveel landelijke partijen van de grond is gekomen. Een hele waardevolle erkenning voor patienten die te lijden hebben (gehad) van complicaties van mesh. We gaan door met het verder mogelijk maken van goede nazorg voor alle patienten.

Reageer op dit bericht
Gerrit 1 jaar geleden

Altijd blijven hopen dat het beter wordt, inmiddels tegen beter weten in 2015 november een matje geplaats na drie dagen en drie operaties matje verwijderd, en er was gezegd in 3 dagen ben je thuis en als het tegen zit 6 dagen. Vanaf november 2015 tot februari 2022 heb ruim 3 jaar in ziekenhuis en revalidatiecentra doorgebracht 24 operaties 58 dagen coma 12 weken i.c.en nu een kwaliteit van leven van 5 procent    5jaar met een volledige open buik dat kwam door de kunstof matjes sinds april zijn die na een 9 urig durende operatie verwijderd en vervangen door matjes van schapenmaag in het amc.dr buik is nu dicht de matjes die er nu inzitten zijn organisch en medicijnen werken  en reageren er goed op. Het lost niets op voor de kwaliteit van leven. Wel voor de pijn beleving en bestrijding  ik heb gehoord van mijn chirurg dat matjes van geprepareerd schapenmaag duur zijn daar lopen de zorg verzekeringen niet mee te zwaaien .en kunstof matjes verwijderen is beslist risico vol
 
 
 
 weer thuis en als het tegen zit in 6 dagen. Ja ik ben thuis

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 1 jaar geleden
Beste Gerrit,
 
Wat een vreselijke situatie ben je in terecht gekomen zeg!
Bedankt voor het delen van je ervaring. Mogelijk hebben anderen daar nog eens iets aan. 
Heel veel sterkte gewenst en succes gewenst met de nieuwe organische matjes.
 
Hartelijke groet,
Douwe Dronkert (LOC)
Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese