Terugblik ron­detafel­gesprek over buikmatjes (mesh)

Geplaatst op 14 december 2018

Update 2022: LOC Waardevolle zorg heeft haar betrokkenheid bij dit onderwerp intussen afgerond, lees er hier meer over

Al decennia kampt een aantal mensen met de bijwerkingen van matjes (mesh) die ooit dé oplossing leken bij liesbreuken, bekkenbodemverzakkingen en buikwandhernia’s. Hoewel de negatieve gevolgen van de ingreep steeds meer naar buiten kwamen, is er nog steeds geen oplossing voor de patiënten die met pijn en soms blijvende invaliditeit kampen. Daarom klopten zij bij LOC aan. Op 31 oktober 2018 werd de eerste landelijke rondetafelbijeenkomst over de mesh-problematiek gehouden.

Leed bij patiënten

Liesbreuken, bekkenbodemverzakkingen en buikwandhernia’s zijn lastig te verhelpen klachten. Bij de aandoening ontstaat een breuk of verzakking in weefsel, dat organen en spieren bij elkaar moet houden. Vaak volgen meerdere operaties, zonder het gewenste resultaat. In de jaren ’90 kwam er een innovatieve ingreep op de zorgmarkt, die een hele simpele en doeltreffende oplossing beloofde te zijn. Door het plaatsen van een matje of mesh werd de breuk gerepareerd of de verzakking op de plek teruggebracht. De ingreep leek effectief en de kosten waren relatief laag.

Totdat bleek dat na verloop van enkele maanden tot jaren een deel van de patiënten pijn kreeg door het matje. Soms zelfs zeer ernstig, met blijvende invaliditeit, slapeloosheid en werkuitval tot gevolg. Omdat de matjes vergroeid raken met het weefsel, kunnen ze ook niet meer operatief verwijderd worden. De pijn en invaliditeit zijn blijvend, met bijbehorend leed tot gevolg.

Mesh in de spotlight

De negatieve gevolgen van mesh kwamen langzamerhand steeds meer naar buiten. Het werd duidelijk dat de complicaties van mesh serieus aandacht verdienden. De soms vage pijnklachten en het gebrek aan passende maatregelen zorgden voor onrust onder patiënten. Voor artsen betekende het een zoektocht.

Mesh kwam groot in de publiciteit door een tweetal uitzendingen van het televisieprogramma Radar. Het consumentenprogramma plaatste de onmacht van de patiënten tegenover de zoekende houding van de artsen, wat zeer ongemakkelijke gesprekken opleverde. Helaas wisten partijen elkaar niet te vinden. Integendeel, het thema mesh verdween naar de achtergrond en partijen gingen op eigen houtje oplossingen zoeken.

Zwervende patiënten

De problematiek rondom de geïmplanteerde matjes speelt door alle medische disciplines heen. Patiënten zwerven tussen verschillende specialisten en ziekenhuizen op zoek naar passende zorg. Chirurgen, gynaecologen, urologen, maar ook internisten, anesthesiologen en immunologen hebben van doen met het probleem. Indirect is het ook een uitdaging voor de zorgverzekeraars, omdat zij de zorg dien de patiënten nodig hebben (soms niet) financieren. Het gebrek aan een open gesprek, ontstaan na de Radar-uitzendingen, was dus een rem op het vinden van goede oplossingen voor de zwervende patiënten.

In 2016 klopten patiënten met gezondheidsklachten, veroorzaakt door de matjes, bij LOC aan. Het was een roep om hulp om de patstelling te doorbreken en een open en inhoudelijk gesprek mogelijk te maken. Na veel voorbereidende gesprekken en het leggen van contacten met medische beroepsgroepen, was op 31 oktober 2018 de eerste landelijke rondetafelbijeenkomst over mesh een feit. Vijf landelijke beroepsverenigingen, Zorgverzekeraars Nederland en enkele onafhankelijke experts, namen deel aan het overleg. Namens LOC was facilitator medezeggenschap Ruben Zelissen aanwezig.

Uitkomsten ronde tafel

Alle aanwezigen lieten een grote betrokkenheid bij het probleem zien. Het werd duidelijk wat er misgaat en -gegaan is. Patiënten krijgen nu vaak niet doeltreffend hulp, wat tot veel onzekerheid en spanning leidt. Duidelijk is dat het nu nog aan een eenduidige oplossing ontbreekt en dat het tijd kost om uit te zoeken wat een patiënt helpt. Bovendien is het lastig om onderzoeksgeld te krijgen om de problemen met de matjes goed te onderzoeken. Dit maakt het vinden van bewijs voor wat wel en niet werkt moeilijker. Tijdens de bijeenkomst bleek de wil om betere zorg voor ‘mesh-patiënten’ mogelijk te maken, breed gedragen. LOC gaat een vervolgbijeenkomst organiseren om het exacte probleem verder in kaart te brengen, en het gesprek te voeren over passende zorgverlening om patiënten beter helpen.

Internationaal onderzoek

Eind november besteedde Radar uitgebreid aandacht aan een wereldwijd onderzoek van het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten (waaronder Trouw) naar de misstanden omtrent implantaten. Gebrekkig onderzoek en eenvoudige goedkeuring voorafgaand aan het gebruik van implantaten maken dat pas ná incidenten en bijwerkingen de daadwerkelijke effecten van allerhande implantaten (van pacemaker, siliconen tot buikmatjes) duidelijk worden. LOC is blij een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van deze problematiek.  

Voor meer informatie over de Radar-uitzending van 26 november kijk op:

www.tinyurl.com/yb6bxucl

Dit artikel publiceert LOC tevens in tijdschrift Zorg & Zeggenschap wintereditie 2018. LOC berichte eerder over deze problematiek in het nieuwsbericht: Rondetafelgesprek met medische beroepsgroepen over protheses (mesh).

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (72)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

doppen hhae 1 maanden geleden

Ik heb al 12 jaar last ven een buikwand matje na een bypas operatie ben al bij meerdere artsen geweest ,ik heb 2 jaar na het plaatsen van de matjes gevraagd aan de desbetreffende arts waarom hij mij niet gewaarschuwd heeft voor de mogelijke bij werkingen hij hield bij hoog en laag vol dat hij dat wel gedaan heeft nu zit ik nog steeds met de brokken .Ik krijg nu op 22 maart een nieuw gesprek in het zelfde ziekenhuis  waar de matjes geplaatst zijn ,erg gerust ben ik er niet op omdat ze 10 jaar geleden de betreffende arts ook al beschermde ik maak een copie van de rondetafelgesprekken en neem die mee naar de arts en hopen dat ze er iets mee kunnen,ik zit nu met zware medicatie waarvan de huisarts zich afvraagt dat ik er nog niet aan verslaafd ben geraakt(25microgram morfinepleister en bij ergere pijn 100 mg.morfine neusspray maximaal 4 keer daags maar dat id inmiddels 6tot7 keer daags durf de straat niet meer op heb geen hobbys meer val vaak flauw van de pijn KAN EIGELIJK ZEGGEN DAT IK EEN WRAK BEN GEWORDEN EN RIJP BEN VOOR DE SLOOP en toch probeer ik er voor mijn gezin te zijn want dat is het enige wat ik nag heb

Reageer op dit bericht
1 maanden geleden

Reactie verwijderd.

5 maanden geleden

Reactie wacht op beoordeling.

BO 5 maanden geleden

door een fout van een chirurg  heb ik 11 jaar terug een bovenbuikbreuk gekregen, gratis…. nu in 2023 wordt de breuk zo groot( past nauwelijks nog in een grote mannenhand). er moet dus wat aan gedaan worden, maar ik ben ontzettend bang… geen matje van kunststof dus. 
HELP!! wat moet ik, en waar is het veilig om te laten doen??

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 5 maanden geleden

Priscilla ik wil nog wel even een Ps plaatsen. Er komen hier en daar ervaringen langs waaruit blijkt dat na verloop van  tijd het met de traditionele mesh fout gaat en mensen vooral worden getroffen door héél veel pijn. Hoe het met de geprepareerde mesh verloopt?????? ik kan alleen maar hopen dat het ook na lange tijd goed blijft gaan. 

Reageer op dit bericht
Priscilla 5 maanden geleden

Hoi Guda 
daarom ben ik zo bang en ben ik benieuwd hoe het bij je verloopt 
wil je komende tijd veel beterschap wensen 
Gr van priscilla 

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 5 maanden geleden

Ha Priscilla na een periode  van terugval qua darmwerking ,gister op co bij de chirurg mijn zorgen hierover uitgesproken deze gaf aan dat het algehele herstel toch wel een jaar duren kan en dit niet abnormaal is. Heel af en toe ervaar ik een( niet heel ernstig)branderig gevoel in mijn onderbuik ook dit kan te maken hebben met de gevolgen van de operatie en moet dus nog helen.Hij gaat mij voorlopig dmv.consulten ( ook telefonisch)  het komende jaar  in de gaten houden. Zelf heb ik er wel vertrouwen in.  We zijn natuurlijk allemaal verschillend maar  ik hoop dat je voor jezelf de juiste keuze maakt héél veel 🌟 kte Mvg Guda 

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 5 maanden geleden

Ja hoor Priscilla dat mag ..
.OviTex 15..ref:F10246-1020p…lot:ert-22614….10×20
Suc6 en vriendelijke groet Guda
 

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 6 maanden geleden

Beste Priscilla…..De operatie opzich is mij meegevallen ook het uit de narcose komen verliep goed!! Buiten de algehele narcose kreeg ik een ruggenprik met morfine toegediend dit maakte dat de eerste dag de napijn reuze meeviel echter toen de morfine uitgewerkt raakte heb ik wel véél uitstraling pijn in mijn onderrug en benen ervaren ( ongeveer een week) maar kon het met paracetamol gelukkig redelijk onderdrukken. Voor het verdere herstel is het houden aan de leefregels en geduld hebben. Het innestelen van de mech duurt een week of twaalf.  Tegen de kerst kan ik meer zeggen. Heb 22/11 de eerste controle afspraak. Laat dan weten of alles volgens plan verloopt. Ik voel mij nu ook al is mijn darmwerking nog niet helemaal ok in ieder geval voor de rest wel ok. 

Reageer op dit bericht
Priscilla 6 maanden geleden

Hallo guda 
bedankt voor alle informatie mag ik vragen hoe je matje heet welke materieel 
ik wil jou goede herstel wensen 🌸
Mvg van Priscilla 
 

Reageer op dit bericht
Priscilla 6 maanden geleden

Guda zou jij mij op de hoogte houden van je herstel 

Reageer op dit bericht
Priscilla 6 maanden geleden

Hallo 
ik heb endo moet geopereerd worden moet matje geplaats worden maar ben erg bang nu van umc ziekenhuis naar meander ziekenhuis Amersfoort 
heeft iemand zelfde mee gemaakt en kan mij advies geven 
Mvg priscilla 

Reageer op dit bericht
Gerrit k 6 maanden geleden

Als er een matje geplaatst moet worden, vraag da eerst of het niet mogelijk is een matje van
Geprepareerde schapenmaag te plaatsen dat is organisch .ik spreek uit ondervinding  de kunstofmaten zijn verwijderd  in het AMC en daarvoor 2 organische matten gekregen. De reden van het niet gebruiken van deze mogelijkheid is de kostprijs. (Zorgverzekering)
 
 
 
 

Reageer op dit bericht
Marie1902 6 maanden geleden

Beste Gerrit,Welk type matten zijn bij jou verwijderd (en geplaatst)? Zijn dat liesbreukmatten of littekenbreukmatten?We horen het graag, zodat ook anderen geholpen kunnen worden met jouw informatie!Met vriendelijke groetMarie1902info@meshedup.eu

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 6 maanden geleden

Inderdaad Gerrit in een eerder bericht gaf je ook al aan dat volgens jouw m,n kosten de bottleneck zijn mbt het gebruik van organische materialen (waarvan ik begrijp uit jou ervaring je nu gelukkig echt beter af bent!) Ik denk toch echt wanneer ik de verschillende ervaringen lees over het gebruik van de synthetische mesh, de kosten uiteindelijk alleen maar hoger uitvallen ( meerdere operaties gebruik van zware pijnstillers)en wat de denken van  uitval op de werkvloer!
Gr. Guda

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 6 maanden geleden

Miriam heb je zelf ook nog info kunnen inwinnen over de behandeling in Amersfoort?

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 6 maanden geleden

Beste Miriam ik ben idd 22/9 geopereerd  erg veel last van napijn gehad wat uitstraalde naar mijn benen en onderrug. Na een dag of 10 begon dit gelukkig af te nemen. Heb nog wel wat last ivm mijn darmwerking maar hoop dat ook deze klachten na verloop van tijd verdwijnen. Het matje heeft tijd nodig om in te nestelen en mag dan ook hierdoor 12 weken niet tillen. Misschien dat ik na die periode ( ongeveer tegen de kerst) meer kan vertellen hoe het gaat. 
Vriendelijke groetjes Guda

Reageer op dit bericht
Priscilla 6 maanden geleden

Hoi guda 
zou je me meer kunnen vertellen over je operatie en als je meer weet over je herstel mij kunnen inlichten 
mag me ook altijd mailen 
Mvg priscilla 

Reageer op dit bericht
W Ramai 6 maanden geleden

Ik heb een matje gekregen in het jaar 2004 in ziekenhuis vlietland in Schiedam paar jaar daarna buikpijn maar wist niet dat het van de matje kwam .Er is ophef geweest.Ik heb nooit aandacht besteed maar steeds heb ik last van buikpijn misselijk beperking dagelijks leven laast opgenomen in westeinde ziekenhuis daar was niet acuut zeiden ze plat gespoten door morfine en nu sturen ze mij naar Máxima ziekenhuis in Eindhoven.Vraag mij af wie mijn kosten gaan dekken voor onkosten die ik ga maken Van wie kan ik wat informatie krijgen en wie kan mij hier bij helpen. Hooploos ben ik leef elke dag van pijn soms wil ik niet leven 

Reageer op dit bericht
Marie1902 6 maanden geleden

Beste W. Ramai,Neem contact op met info@meshedup.eu . Dit zijn lotgenoten die zich hebben verenigd. Waarschijnlijk kunnen zij jou verder op weg helpen.Hartelijke groet,Marie1902

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 9 maanden geleden

Ha Miriam de operatie staat 22/9 gepland.
Heel verstandig dat je niet over een nacht ijs gaat…. laat je goed voorlichten succes!!
Groetjes Guda

Reageer op dit bericht
Miriam 9 maanden geleden

Nog een vraag, Guda: wat is de naam van de chirurg die de operatie gaat doen? Dan kan ik dat maandag meteen aankaarten bij mijn huisarts als ik daar toch naartoe ga.

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 9 maanden geleden

De naam van de chirurg is dr  Bloemendaal 

Reageer op dit bericht
Miriam 9 maanden geleden

Beste Guda, Hartelijk dank voor alle informatie! Ik houd je op de hoogte van mijn stappen (en hoe het afloopt). Je weet zeker niet of ze die operatie ook nog uitvoeren in Amersfoort? En wie dat doet? En hoe ik daar eventueel achter kan komen? Heel veel succes op 22 september. Ik duim voor je! Groetjes, Miriam

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 9 maanden geleden

Beste Miriam Volgens mij wordt er in het mmc Amersfoort  wel gebruik gemaakt van de schapen maag mesh. In het Reinier heb ik nl moeten wachten op goedkeuring, wanneer de arts dit niet kon krijgen had hij mij naar Amersfoort verwezen .  Als Amersfoort voor jou dichterbij is …ik weet niet welke artsen deze methode gebruiken laat het idd weten Miriam ben benieuwd!! 
Groetjes Guda

Reageer op dit bericht
Miriam 6 maanden geleden

Beste Guda,Je zou op 22 september worden geopereerd mbv een mesh gemaakt van schapenmaag. Hoe is het gegaan? Hoe gaat het nu met jou? Ik ben heel erg benieuwd naar jouw reactie!Groetjes,Miriam

Reageer op dit bericht
M.Ros 9 maanden geleden

Beste Guda. Allereerst heel veel sterkte. Je hebt een fijn zkh uitgekozen. Ben er nog steeds in behandeling voor andere problemen maar altijd zeer goed behandeld en fijne sfeer. Ik schrijf omdat ik hoop dat het schaapmaag materiaal bevalt. 9 jaar geleden kreeg ik kunststof matjes en sindsdien elje dag pijn. Heb hiet al over geschreven. Dus gelukkig dat jou dat niet gaat overkomen want die kunststof is een ramp. Nogmaals veel sterkte en fijn als je ons hier wat laat horen.

Reageer op dit bericht
Guda van Spronsen 9 maanden geleden

Beste M Ros wat een ellendige situatie!! Bij een operatieve ingreep ga je ervan uit dat je er beter uitkomt dan dat je er  ingegaan bent. Mijn ervaring met het Reinier zijn ook heel positief!!Bedankt voor je medeleven en ik zal zeker laten weten hoe het na de operatie met mij gaat.
Veel sterkte 
Mvg Guda

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese