Verdieping voor ondersteuners van cliënten­raden: najaar 2022

Geplaatst op 10 oktober 2022

In het najaar van 2022 faciliteren we voor ondersteunders van cliëntenraden diverse mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en verdieping te vinden. Op 11 november is er een netwerkbijeenkomst in teken van ‘adviseren en informeren versus professioneel en onafhankelijk’ En op 23 november bieden we een verdiepende bijeenkomst over de vaardigheid ‘Luisteren’ in je vak als ondersteuner.

Netwerkbijeenkomsten 11 november

Tijdens de netwerkbijeenkomsten voor ondersteuners cliëntenraden bieden we informatie en verdieping op een thema waar ondersteuners in de praktijk mee te maken hebben. De bijeenkomsten zijn ook bedoeld als netwerkbijeenkomst:  er is alle ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. De eerstvolgende bijeenkomst is op 11 november 2022: 

Tijdens deze netwerkbijeenkomst staan we stil bij de aspecten “adviseren en informeren versus professioneel en onafhankelijk”. Waarom is het belangrijk om adviseren en informeren te onderscheiden? Wat betekent dat voor je werk als ondersteuner: hoe communiceer je hierover richting cliëntenraad, maar ook binnen de organisatie waar je werkzaam bent? En hoe verhoudt zich dat tot professioneel en onafhankelijk ondersteunen? Vragen waar we met elkaar over in gesprek willen: tijdens de bijeenkomst gaan we ook praktisch aan de slag hiermee en is er voldoende ruimte om je collega’s te ontmoeten. Meer informatie en aanmelden

Op 21 april was er een netwerkbijeenkomst voor ondersteuner over “Welke gesprekstechnieken en coachingsvaardigheden heb je als ondersteuner nodig om je werk (goed) te kunnen doen”. Lees hier een korte impressie.

Verdiepende bijeenkomst 23 november

Op woensdag 23 november is er voor ondersteuners cliëntenraden die de leergang hebben gevolgd bij LOC een verdiepende bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst staat de vaardigheid ‘luisteren’ in je vak als ondersteuner centraal. 

In de verdiepende bijeenkomst op 23 november zullen we ingaan op het thema “luisteren”. Corine Jansen gaat met de deelnemers aan het werk vanuit de uitgangspunten van “ Luisteren”. Deelnemers worden actief betrokken. Want: je bent je eigen instrument in Luisteren. Zij gaat in op hoe je luistert. Door bewustwording leer je hoe jij vaardigheden en inzichten die daarbij horen actief kunt inzetten in het vak ondersteuner. 

Als ondersteuner ben je actief op een viertal taakgebieden. Coachen is er daar een van. Basis onder coachen is dat er een vraag is, die moet je als ondersteuner kunnen horen en willen verstaan.  Hoe luister je naar de leden van de cliëntenraad? Wie bepaalt of je de ander goed verstaat? En wanneer voelt hij zich gehoord?  

Aan de slag gaan met “Luisteren” biedt handvatten om de Ander te ontmoeten. Tijdens de bijeenkomst wordt niet alleen uitgelegd, maar ook ‘geleefd’. Samen aan de slag met jouw praktijk. Het belang voor het vak ondersteuner wordt bewerkt met oefeningen. Meer informatie en aanmelden

Meer verdieping

Leergang ondersteuners

Twee keer per jaar biedt LOC een leergang die zich richt zich op de rol van de ondersteuner. In 4 dagen behandelen we de volgende onderwerpen. 

  • Organiseren, administreren, basishouding, rol/positie en de achterban
  • Wet- en regelgeving (rechten van de cliëntenraad en rechten van cliënten)
  • Coachen van de cliëntenraad en het medezeggenschaps proces
  • Ontwikkelen van strategie. Denk aan interne/externe contacten, de relatie tot de zorgaanbieder, waardevolle zorg en de visie van de cliëntenraad.

Ondersteuners ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

De eerstvolgende leergang vindt plaats op 15 februari 15 maart, 12 april en 10 mei 2023. Meer informatie en aanmelden.

Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden. Kijk voor meer informatie op www.clientenraad.nl of stuur een mail naar loc@loc.nl.

Intervisie en individuele coaching/begeleiding

Heb je behoefte aan meer persoonlijke verdieping dan alleen ontmoeten en uitwisselen? Dat kan. LOC faciliteert groepen ondersteuners in hun intervisie. En waar nodig bieden we coaching en begeleiding op maat aan. Op basis van cases uit de eigen praktijk bespreken zij met elkaar de inhoud en taakinvulling van de functie ‘ondersteuner cliëntenraad’. En dilemma’s die je daarbij tegenkomt. We bieden daarvoor een aantal mogelijkheden:

  • Voor 2022 zijn er in de huidige groepen die LOC faciliteert nog een paar plekken vrij. Wil je meedoen? Voor meer informatie en contact, stuur je een mail naar loc@loc.nl of bel naar 030 – 284 3200.
  • We starten nieuwe groepen Begeleide intervisie door een ervaren coach/ondersteuner: Tijdens de intervisiebijeenkomsten bespreken ondersteuners situaties die ze in hun werk tegenkomen en houden ze elkaar een spiegel voor. Zo houden ze elkaar scherp in het uitvoeren van hun rol. De begeleiding kan in 2 jaar worden afgebouwd waarna de groep zelfstandig verder gaat. Je kunt je interesse voor een intervisiegroep in jouw regio hier alvast kenbaar maken: klik hier om naar het formulier te gaan

LOC verbindt ondersteuners en cliëntenraden

Tot slot: LOC heeft een groot netwerk van ondersteuners die we verbinden aan cliëntenraden en zorgorganisaties die een ondersteuner zoeken. Ben jij een ondersteuner en wil je onderdeel worden van dit netwerk? Of ben je een cliëntenraad die een ondersteuner zoekt? Voor meer informatie en contact, stuur je een mail naar loc@loc.nl of bel naar 030 – 284 3200. 

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese