Verdieping voor ondersteuners van cliënten­raden

Geplaatst op 16 augustus 2022

Ook dit jaar hebben we een gevarieerd aanbod voor de ondersteuner van de cliëntenraad: van een leergang waarbij we stilstaan bij de verschillende aspecten van het werk van de ondersteuner tot netwerkbijeenkomsten waar leren, verdiepen en uitwisseling tussen collega’s centraal staat. Daarnaast hebben we dit jaar een tweetal verdiepende modules, waarbij we ingaan op gespreksvaardigheden en coachingsvaardigheden van de ondersteuner.

Leergang ondersteuners

De jaarlijkse leergang richt zich op de rol van de ondersteuner.  In 4 dagen behandelen we de volgende onderwerpen. 

  • Organiseren, administreren, basishouding, rol/positie en de achterban
  • Wet- en regelgeving (rechten van de cliëntenraad en rechten van cliënten)
  • Coachen van de cliëntenraad en het medezeggenschaps proces
  • Ontwikkelen van strategie. Denk aan interne/externe contacten, de relatie tot de zorgaanbieder, waardevolle zorg en de visie van de cliëntenraad.

Ondersteuners ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

De eerstvolgende leergang vindt plaats op 7 september, 5 oktober, 2 november en 30 november. Deze is inmiddels volgeboekt. Begin 2023 staat opnieuw een leergang gepland op 15 februari 15 maart, 12 april en 10 mei 2023. Meer informatie en aanmelden.

Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden. Kijk voor meer informatie op www.clientenraad.nl of stuur een mail naar loc@loc.nl.

Netwerkbijeenkomsten

LOC Waardevolle zorg organiseert in 2022 een tweetal netwerkbijeenkomsten voor ondersteuners van cliëntenraden.  We bieden in deze bijeenkomsten informatie en verdieping op een thema waar ondersteuners in de praktijk mee te maken hebben. De bijeenkomsten zijn ook bedoeld als netwerkbijeenkomst:  er is alle ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. In 2022 worden er twee bijeenkomsten georganiseerd: 

  •  Op 21 april was er een netwerkbijeenkomst voor ondersteuner over “Welke gesprekstechnieken en coachingsvaardigheden heb je als ondersteuner nodig om je werk (goed) te kunnen doen”. Lees hier een korte impressie.
  • De eerstvolgende bijeenkomst is 11 november 2022. Meer informatie volgt.

Meer informatie over de netwerkbijeenkomsten wordt via de wekelijkse nieuwsbrief van LOC Cliëntenraden en de website verspreid.

Verdiepende modules

We bieden in 2022 een tweetal verdiepende modules aan voor ondersteuners die eerder al de ‘Leergang ondersteuner’ van LOC gevolgd hebben. Het is mogelijk om de verdiepende modules los van elkaar te volgen. 

In de verdiepende module op 23 november zullen we ingaan op het thema “luisteren”. Corine Jansen zal ingaan op het begrip “breed luisteren”, waarbij we de verbinding maken naar het werk van de ondersteuner cliëntenraad. 

Blijf op de hoogte van nieuwe verdiepende modules via de wekelijkse nieuwsbrief van LOC en het platform www.clientenraad.nl.

Intervisie en individuele coaching/begeleiding

Heb je behoefte aan meer persoonlijke verdieping dan alleen ontmoeten en uitwisselen? Dat kan. LOC faciliteert groepen ondersteuners in hun intervisie. En waar nodig bieden we coaching en begeleiding op maat aan. Op basis van cases uit de eigen praktijk bespreken zij met elkaar de inhoud en taakinvulling van de functie ‘ondersteuner cliëntenraad’. En dilemma’s die je daarbij tegenkomt. We bieden daarvoor een aantal mogelijkheden:

  • Voor 2022 zijn er in de huidige groepen die LOC faciliteert nog een paar plekken vrij. Wil je meedoen? Voor meer informatie en contact, stuur je een mail naar loc@loc.nl of bel naar 030 – 284 3200.
  • We starten nieuwe groepen Begeleide intervisie door een ervaren coach/ondersteuner: Tijdens de intervisiebijeenkomsten bespreken ondersteuners situaties die ze in hun werk tegenkomen en houden ze elkaar een spiegel voor. Zo houden ze elkaar scherp in het uitvoeren van hun rol. De begeleiding kan in 2 jaar worden afgebouwd waarna de groep zelfstandig verder gaat. Je kunt je interesse voor een intervisiegroep in jouw regio hier alvast kenbaar maken: klik hier om naar het formulier te gaan

Week van de Medezeggenschap

Ook tijdens de Week van de Medezeggenschap van 3 – 7 oktober is er volop aandacht voor de rol van de ondersteuner. Kijk voor meer informatie op de pagina over deze Week.

LOC verbindt ondersteuners en cliëntenraden

Tot slot: LOC heeft een groot netwerk van ondersteuners die we verbinden aan cliëntenraden en zorgorganisaties die een ondersteuner zoeken. Ben jij een ondersteuner en wil je onderdeel worden van dit netwerk? Of ben je een cliëntenraad die een ondersteuner zoekt? Voor meer informatie en contact, stuur je een mail naar loc@loc.nl of bel naar 030 – 284 3200. 

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.