Dit was de Week van de Medezeg­genschap 2022..

Geplaatst op 31 oktober 2022

..en elke dag zetten we verdere stappen naar Waardevolle zorg!

Van 3 t/m 7 oktober 2022 vierden we de Week van de Medezeggenschap. Zowel op locatie en online als vele eigen initiatieven door het hele land zetten we de betrokkenen bij medezeggenschap in het zonnetje en ontdekten we stappen naar Waardevolle zorg.

Rode draad

Maandag startten we de Week van de Medezeggenschap met een ontspannen brunch waarbij ruimte was voor ontmoeting en nieuwe contacten. Daarna volgde de plenaire opening met verschillende sprekers. Eerst hielden Anne en Sanne de aanwezigen een spiegel voor over wat het betekent om echt open te zijn en ruimte te maken voor het perspectief van de ander. Martijn Fuldner en Carlijn van Aalst deelden hoe zij in de radicale vernieuwingsbeweging langdurige ggz ruimte maken door naar de mens te kijken en wat iemand nodig heeft en ggz te organiseren op basis van de waarden van mensen. Minister Helder nam uitgebreid de tijd om cliëntenraden toe te spreken. Zij stak cliëntenraden een hart onder de riem voor hun belangrijke taak en deed daarbij de uitnodiging om actief mee te praten over ontwikkelingen richting de toekomst. LOC-coördinatoren Marthijn Laterveer en Thom van Woerkom gaven een eerste reactie en benadrukten wat vanuit de visie nodig is en hoe LOC zich inzet om die waardevolle toekomst dichterbij te halen. Allemaal benoemden zij hun persoonlijke volgende stap naar Waardevolle zorg en bevestigden deze aan de rode draad. De rest van de week kon iedereen die dat wilde een volgende stap aan deze rode draad toevoegen.
Bekijk de opening van de Week van de Medezeggnenschap maandag 3 oktober

Ont-moeten

De term die tijdens deze week vaker terugkwam is ‘ont-moeten’, op verschillende manieren te interpreteren. Zowel openstaan voor echt contact om zo geraakt te kunnen worden door de ervaringen van de ander en deze mee te kunnen nemen. Maar ook het stoppen met moeten, durven loslaten en ruimte maken voor wat er echt toe doet.

“Oprechte nieuwsgierigheid in het perspectief van de ander”

Ontmoeting vond op vele manieren plaats. De hele week was er een fysiek programma in Kanaal30 in Utrecht.
Ook online waren er workshops bij te wonen. En we zagen ook dit jaar weer vele initiatieven in het land waar de meerwaarde van medezeggenschap zichtbaar werd. Bekijk de vele initiatieven die voorbij kwamen.

Impressie van workshops

Een van de deelnemers stelde tijdens een gesprek met zorgkantoren maandagmiddag de vraag waarom zoveel zorgkantoren aanwezig waren, waarop zij antwoorden echt het belang te zien van samenwerking. “Je zult samen naar oplossingen moeten zoeken voor de vraagstukken die op iedereen afkomen, bijvoorbeeld om de mensen die zorg nodig hebben, zoveel en zo lang mogelijk zelfstandig te laten functioneren“. Tijdens het gesprek met zorgkantoren werd in groepjes stilgestaan bij ontwikkelingen van ‘langer thuis wonen’ en ‘innovatie’.


In de workshop over zorgtechnologie in samenwerking met Actiz werd benadrukt dat zorgtechnologie nooit mensen mag vervangen, maar alleen ingezet moet worden om de warme zorg te ondersteunen.

Woensdag 6 oktober stond in het teken van samenwerking tussen cliëntenraden en centrale cliëntenraden. Lees een impressie van woensdag 5 oktober.

Donderdag 6 oktober verzamelden cliëntenraadsleden zich opnieuw in Kanaal30 in Utrecht om te bespreken hoe zij via cliëntmedezeggenschap kunnen toewerken naar waardevolle zorg en waardevol wonen. Dit om uiteindelijk samenleven met iedereen mogelijk te maken. Lees een verslag van deze donderdag.

“Steek als CR de hand in eigen boezem, werk samen, zoek elkaar op en laat mensen zich echt uitspreken over hoe ze over dingen denken.”

Goud

Door velen werd benadrukt hoe belangrijk het is om zorgvuldig met zorgpersoneel om te gaan, want zij zijn goud waard! Dat werd ook als slotwoord uitgesproken door Shosha Melkman (voorzitter ccr Amstelring) tijdens de LOC LateNight talkshow: “Er gaat ook heel veel goed en er gebeuren heel veel mooie dingen voor onze cliënten. Alle lof aan de zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers en iedereen die zich inzet”.

Bekijk de LOC LateNight talkshow


Volgend jaar is de Week van de Medezeggenschap van 2 – 6 oktober. Hoe wil jij die vieren? Laat het ons weten via dit formulier!

Meer weten?

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese