Medezeg­genschap doe je samen – goede voor­beelden van zor­gorganisaties en cliënten­raden

Geplaatst op 11 juli 2022

Tijdens de Week van de Medezeggenschap riepen LOC Waardevolle zorg en ActiZ zorgorganisaties en cliëntenraden op om goede voorbeelden rond medezeggenschap aan te dragen. Uit de inzendingen zijn vijf organisaties gekozen. In onderstaande video’s vertellen bestuurders en cliëntenraadsleden van Sevagram, De Betuwe, Allerzorg, Zorgspectrum en Alerimus over hoe zij medezeggenschap hebben georganiseerd, en waarom het zo’n succes is.

In alle gevallen wordt de fijne samenwerking benoemd. Bestuurders en cliëntenraden prijzen de transparantie en openheid in de samenwerking, het vertrouwen dat er is, en het feit dat men elkaar ziet als collega’s met hetzelfde doel. ‘We staan niet tegenover maar zij aan zij’ zo is het heersende gevoel.

De vijf uitgelichte organisaties

Sevagram

“Als er nieuwe protocollen of nieuwe ideeën worden ontwikkeld dan praten wij op voorhand mee. Dat vinden de beleidsmakers ook heel erg prettig, en wij ook.” Eddie Schrijvers, cliëntenraad Sevagram

De Betuwe

Vroeger maakte je een kant en klaar verhaal en dan vroeg je aan adviesorganen: wat vind je daarvan? Dat suggereert een tegenstrijdigheid of andere belangen die er helemaal niet zijn. We hebben met elkaar met één belang: en dat is zorgen dat de mensen die bij ons wonen en werken het hier goed hebben.” – Ruth Maas, bestuurder De Betuwe

Allerzorg

“We zijn niet een apart instituut. We zijn geen verplicht nummer. We worden zo betrokken en onze mening telt daadwerkelijk. Als wij iets anders zien dan wordt daar ook iets mee gedaan.” – Toos Klever, cliëntenraad Allerzorg

Zorgspectrum

“Het mooie van een cliëntenraad is dat je daar dilemma’s mag voorleggen: denk eens met me mee want ik worstel hier mee.” Vivian Broex, bestuurder ZorgSpectrum

Alerimus

“Medezeggenschap betekent voor mij teamwork. Dat je dingen met elkaar moet doen. Want je bent allemaal met hetzelfde belang bezig: de kwaliteit van zowel de instelling als de kwaliteit van de zorg.”  – Ineke Korbijn-Schop, cliëntenraad Alerimus 

Over dit initiatief

Het initiatief ‘Medezeggenschap doe je samen’ is een initiatief van LOC Waardevolle zorg en ActiZ. Met voorbeelden uit de praktijk inspireren we andere cliëntenraden, bestuurders, beleidsmakers en managers hoe je medezeggenschap binnen je zorgorganisatie kan organiseren. Met als uiteindelijk doel: bijdragen aan betere zorg.

Meerwaarde van medezeggenschap

In de medezeggenschap ligt een belangrijke sleutel om de zorg maximaal aan te laten sluiten bij wat mensen nodig hebben. De cliëntenraad is de vertegenwoordiger van de mensen die zorg ontvangen, zij kunnen bestuurders, managers en zorgverleners scherp houden hoe de zorg in de praktijk uitpakt. Juist de praktijkverhalen maken inzichtelijk wat de meerwaarde van de zorgorganisatie is. Wat goed gaat en wat beter kan. Een actieve cliëntenraad is onmisbaar bij het verbeteren van de zorg. 

Hoe is binnen jullie organisatie de medezeggenschap georganiseerd? Wat zijn de ingrediënten voor een goede samenwerking en effectieve medezeggenschap? We zijn benieuwd – laat graag een reactie achter onder dit bericht.

Week van de Medezeggenschap 2022 

Van 3 tot en met 7 oktober is de Week van de Medezeggenschap. Een week vol ontmoeting en inspiratie en rondom medezeggenschap en Waardevolle zorg. Doe je mee? Dit jaar staat de Week in teken van ‘De toekomst is Waardevolle zorg. Meer informatie en aanmelden

Meer weten?

  • Wil je aan de slag om de medezeggenschap binnen je organisatie te versterken? LOC Waardevolle zorg biedt ondersteuning en deelt kennis en handvatten voor effectieve medezeggenschap. Op dit platform vind je tal van nuttige publicaties die je kunt raadplegen en bijeenkomsten waar je aan kunt deelnemen. In deze opleidingsgids beschrijven we een groot aantal mogelijkheden voor ondersteuning op maat.
  • Heb je een vraag? Neem gerust vrijblijvend contact op via vraagbaak@loc.nl of 030 – 284 32 00

Dit bericht werd eerst geplaatst op 20 mei 2022, laatste update 12 juli

Download artikel als PDF

Praat mee! (4)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Petra Cornelis 1 jaar geleden

Medezeggenschap is zoveel meer dan ‘de cliëntenraad’. 
Vooral bij de jeugdige doelgroep zien wij de interesse in een formele raad afnemen. Daarom proberen wij creatief te zijn in het vormgeven van medezeggenschap. Binnen Amarant maken we bijvoorbeeld veel gebruik van verschillende spelvormen om onderwerpen te bespreken. 
Ook besteden we veel aandacht aan bewustwording. Jeugdigen weten vaak niet eens dat ze het recht hebben om mee te mogen praten en hebben zich erbij neergelegd dat begeleiding bepaalt. Het begint allemaal met weten dat jouw stem telt. Dit doen we bijvoorbeeld door met de jongeren een escaperoom te spelen. 
Eigenlijk zijn er teveel leuke voorbeelden om op te noemen 🙂 

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Dag Petra,
OMG wat mega gaaf!! Wat een toffe voorbeelden noem je en ik ben eindeloos nieuwsgierig naar de rest 🙂 Ik kan niet anders dan het helemaal met je eens zijn. De formele insteek alleen is achterhaald, dat werkt echt niet bij jongeren, maar die combi, die frisse ideeen, die zijn onontbeerlijk. Juist ook om te voelen dat je stem telt, op een manier dat jij die kan delen (en niet in het stramien van de ander gepropt hoeft te worden wat niet werkt!).
Hebben jullie het bij Amarant nu al echt medezeggenschap voor de jongeren in kannen en kruiken? Als we nog mee kunnen denken; altijd leuk. Kende je toevallig mijn blogje al? www.clientenraad.nl/…-begeleid/
Maar ook (vooral?) als we met elkaar van elkaar kunnen leren, dus ook van deze mega gave voorbeelden die je noemt, dan maken we samen jeugdzorg weer net dat stukje beter, passend bij mensen, bij jongeren, bij waardevolle en bewuste zorg en ondersteuning! Laat me dat graag w

Reageer op dit bericht
Petra Cornelis 1 jaar geleden

Ha Tiske,
Medezeggenschap is pas in kannen en kruiken wanneer mijn functie als consulent cliëntmedezeggenschap overbodig is geworden. En dat is zeker nog niet het geval. Maar we zitten op de goede weg!
Ik ben zeker een voorstander van het leren van elkaar en het delen van goede ideeën. Mijn collega en ik staan er ook altijd open voor om over dit onderwerp in gesprek te gaan! Als je wil kan je contact met me opnemen via petra.cornelis@amarant.nl.

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Dag Petra,
 
Ik ben het zo met je eens (weer)! Ik denk ook wel eens over mijn eigen werk en Loc, was het maar niet nodig. Voelde iedereen zich maar voor vol gezien, een plek in de samenleving, echt gehoord, juist ook als je afhankelijk bent van zorg, ondersteuning en/of welzijn. Tot die tijd gaan we er samen aanstaan!
Ik ben dan gelijk zo benieuwd naar die goede voorbeelden en ideeen. En juist het delen daarvan maakt ook dat we het met elkaar goed kunnen houden waar dat kan en kunnen verbeteren waar nodig. Is er een voorbeeld dat je hier kan noemen? of misschien een voorbeeld over wat er na de vorige week van de medezeggenschap bij jullie is gebeurd? 
Het leren van elkaar door verhalen en voorbeelden is zo waardevol. En als je hier zou willen delen kan iedereen meegenieten en niet alleen ik (via mail). Hoewel ik je natuurlijk ook heel graag lees op de mail kunnen we iets voor elkaar betekenen!

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese