Waar­devol­le zorg & financiën

Geplaatst op 24 november 2022

Voor veel cliëntenraden is het geen dagelijkse kost om zich bezig te houden met de financiën van de zorginstelling. Wel krijgen cliëntenraden in het in het najaar de begroting en in het voorjaar de jaarrekening ter advies voorgelegd. Wat is vanuit waardevolle zorg belangrijk als het gaat om financiën? Waar moet je op letten? Welke vragen kun je stellen als cliëntenraad? In november vonden cliëntenraden verdieping en tips tijdens twee bijeenkomsten rondom dit thema.

Op 1 en 16 november gingen we daarover in gesprek tijdens de online bijeenkomsten “Waardevol adviseren over de begroting”. Er was veel belangstelling voor deze bijeenkomsten, zowel van ervaren cliëntenraadsleden, raadsleden die net gestart waren en ondersteuners van cliëntenraden. We gingen in op onder andere de financiële cyclus en hoe je als cliëntenraad waardevol kunt adviseren met betrekking tot de begroting. We startten met de visie van LOC Waardevolle zorg, waarna we van daaruit keken hoe je als cliëntenraad inbreng kunt hebben in het jaarplan als het gaat om kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van cliënten. Vragen als: hoe geef je die inbreng en hoe haal je de informatie op bij de achterban kwamen aan bod. 

Ook stonden we stil bij de financieringsstromen in de zorg en de financiële cyclus van de zorginstelling: welke documenten worden er gemaakt door de instelling en hoe wordt je daar als cliëntenraad bij betrokken. Expertpool-lid Henk Neep besprak met de deelnemers welke vragen je als cliëntenraad kunt stellen bij een begroting. 

Tips: 

  • Je kunt als cliëntenraad ervoor kiezen om een paar leden naar de begroting te laten kijken en hiervoor een commissie in te stellen (commissie financiën).
  • Stel als cliëntenraad vragen vanuit het cliëntperspectief!
  • Vraag om een toelichting van bijvoorbeeld de controller van de instelling.
  • Neem op in je jaarplanning wanneer de begroting en de jaarrekening worden voorgelegd.

Expertpool zorg & geld
De expertpool zorg & geld van LOC geeft advies en ondersteuning bij het lezen van de begroting, jaarrekening en kaderbrief. De expertpool bestaat momenteel uit zeven leden met een financiële achtergrond. Wil je als cliëntenraad gebruik maken van de kennis en expertise van de expertpool zorg & geld, neem contact op met de vraagbaak via vraagbaak@loc.nl of 030 284320 voor meer informatie.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese