Alter­natieven­bundel Vilans: vrij­willige en passende zorg

Geplaatst op 16 november 2020

Zorg die écht aansluit bij de waarde(n) van mensen voorkomt in veel gevallen onvrijwillige zorg. Mocht je in bepaalde situatie toch uitkomen bij onvrijwillige zorg, kan de (vernieuwde) alternatievenbundel van Vilans een helpende hand bieden. Om steeds te zoeken naar een alternatief waar de persoon die zorg ontvangt wél mee kan instemmen.

De ervaring leert dat hoe meer je weet aan te sluiten bij deze waarde(n) van mensen, en wat mensen nodig hebben, hoe minder vaak onvrijwillige zorg nodig blijkt. De Wet zorg en dwang gaat daarom ook uit van het principe ‘Nee, tenzij’. Mocht er toch onvrijwillige zorg nodig zijn, dan is het zaak om te zoeken naar de minst ingrijpende vormen en zo kort mogelijke duur. Dat vraagt om continu gesprek en evaluatie. De vernieuwde alternatievenbundel van Vilans kan helpen om steeds te zoeken naar een alternatief waar de persoon die zorg ontvangt wél mee kan instemmen.

Cliëntenraden kunnen de alternatievenbundel gebruiken om na te gaan of te stimuleren dat binnen hun locatie / zorginstelling gesprekken zijn over wat vrijheid en veiligheid betekenen voor mensen. En in hoeverre er ook in alternatieven wordt gedacht. Lees ook verder over de Cliëntenraad en de Wet zorg en dwang

Alternatievenbundel Vilans

Deze nieuwe uitgave van de Alternatievenbundel geeft inspiratie voor passende en vrijwillige zorg aan de hand van 85 alternatieven. De bundel is een praktisch hulp- en inspiratiemiddel om de vrijheid in de zorg te vergroten. En sluit nu nog beter aan bij de uitgangspunten van de Wet zorg en dwang.

In deze nieuwe bundel gaan we niet uit van het onbegrepen gedrag dat de cliënt vertoont, maar kijk je naar wat je de cliënt gunt. Zo kun je in de inzetindex achterin de bundel zoeken op de reden waarom u een alternatief wil inzetten, bijvoorbeeld ‘ontspanning bevorderen’ of ‘valrisico verminderen’.

De Alternatievenbundel van Vilans kun je hier downloaden.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese