LOC: alles op alles voor meer tests en bescher­mingmid­delen

Geplaatst op 15 april 2020

LOC heeft de Ministriële Commissie Crisisbeheersing vandaag met een brief gevraagd alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk testen en beschermingsmiddelen beschikbaar komen voor de zorgprofessionals, naasten en cliënten in de verpleeghuiszorg en de thuiszorg. Cliëntenraden maken zich zorgen over de cliënten en mantelzorgers en zorgverleners, die risico lopen om besmet te raken met het coronavirus vanwege het tekort aan testen en middelen.

Zorgen

Er wordt keihard gewerkt om de coronacrisis te lijf te gaan. Cliëntenraden geven bij LOC Waardevolle zorg aan, dat zij grote waardering hebben voor de inzet van zorgverleners, beleidsmakers en politiek. Maar cliëntenraden maken zich zorgen over medewerkers, cliënten en naasten in de thuiszorg en in de verpleeghuizen. Zij worden op dit moment nog steeds onvoldoende beschermd en getest.

Nieuwe verdeling

Sinds afgelopen week is het beleid voor testen en beschermingsmiddelen gewijzigd. Daardoor moeten er meer tests en beschermingsmateriaal in de verpleeghuiszorg en thuiszorg komen. In de praktijk biedt deze nieuwe verdeling van de beschikbare beschermingsmiddelen nog onvoldoende bescherming. 

Risico op besmetting

De toezegging van het kabinet om meer te gaan testen in de thuiszorg en verpleeghuizen verloopt moeizaam. Er zijn te weinig tests en de procedure om te laten testen is traag. Daarnaast zien we dat er landelijk nog steeds veel te weinig beschermingsmiddelen zijn. Dit zorgt ervoor dat veel zorgverleners bang zijn om zelf besmet te raken met het virus en daarmee de kans te lopen om hun collega’s en de mensen waarvoor ze zorg dragen te besmetten. 

Ook voor mantelzorgers en cliënten zelf is er onvoldoende beschermend materiaal. Zij kunnen niet getest worden. Zij maken zich zorgen besmet te worden door personeel. Dat geeft veel onzekerheid en angst. Wij horen verhalen dat mensen maar een theedoek voor hun mond binden om nog iets van bescherming te hebben.

LOC vraagt de Ministriële Commissie Crisisbeheersing om alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk testen beschikbaar komen voor de zorgprofessionals, naasten en cliënten in de verpleeghuiszorg en de thuiszorg. En daarnaast ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk voldoende beschermingsmiddelen zijn om de veiligheid van zorgprofessionals, naasten en cliënten in de verpleeghuiszorg en thuiszorg te kunnen garanderen.

Meer weten?

  • Download de volledige brief aan de Ministriële Commissie Crisisbeheersing
  • Lees ook het bericht LOC: zorgen om thuiszorg
  • Heb je een vraag? De vraagbaak van LOC staat voor je klaar om je vraag te beantwoorden. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17. 00 uur kun je bellen naar 030 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese