Vertrouwen in onzekere tijden

Geplaatst op 15 december 2023

Het jaar 2023 is weer bijna voorbij. Marthijn Laterveer, coördinator LOC Waardevolle zorg, blikt terug en kijkt vooruit in het voorwoord van de wintereditie van LOC tijdschrift Zorg en Zeggenschap.

Beluister artikel

‘2023 was een roerig jaar. Via de media kregen we allerlei berichten over oorlogen en geweld in de wereld. Die spanningen hebben ook invloed op ons land en daarmee op de zorg. Allereerst financieel doordat de prijzen van bijvoorbeeld eten en energie gestegen zijn. Maar alle onzekerheid heeft ook gevolgen voor het geestelijk welzijn van mensen. Een roerig jaar: begin 2023 viel het kabinet en op 22 november waren er Tweede Kamerverkiezingen. Het is spannend wat voor regering we nu gaan krijgen en wat dat voor de zorg betekent. Zo is er steeds discussie over de houdbaarheid en betaalbaarheid van de zorg. Daarbij is de vraag wat een nieuw kabinet doet met de bestaande grote landelijke programma’s in de zorg.

Alles bij elkaar is er veel onzekerheid over de toekomst. We kunnen niet alles beïnvloeden en oplossen. Maar we kunnen wel met elkaar aangeven hoe we de zorg willen regelen en organiseren in Nederland. Er valt bijvoorbeeld veel winst te behalen door de doorgeschoten bureaucratie en marktwerking af te schaffen. Maar het allerbelangrijkste is de behoeften van mensen werkelijk centraal te stellen en van daaruit te kijken hoe we de zorg kunnen organiseren. De beweging Radicale vernieuwing is een netwerk waar mensen heel hard werken om daar ervaring mee op te doen. En LOC heeft na heel veel gesprekken en reacties
uit de samenleving (zoals cliëntenraden, bestuurders, burgers) aangegeven hoe mensen de ouderenzorg in de toekomst willen organiseren. Teken de petitie! Kabinet, geef nu rust en ruimte voor de ouderenzorg van morgen – Petities.nl Of lees er hier meer over.

“Laten we tot een maatschappij komen, waar mensen zich gezien, gehoord en geholpen voelen”

Marthijn Laterveer


Steeds meer mensen krijgen zorg en ondersteuning in de thuissituatie. En krijgen te maken met meer verschillende organisaties die zorg en ondersteuning leveren. Dat betekent ook iets voor de (mede) zeggenschap – die nu heel versnipperd is. LOC is met partners bezig om nieuwe vormen van zeggenschap en eigenaarschap te ontwikkelen, zodat de mensen in wijken en dorpen bepalen hoe zij hun zorg en ondersteuning willen hebben.

Er is veel in beweging in de samenleving. Dat biedt naast alle onzekerheden ook mogelijkheden om tot een maatschappij te komen, waar mensen zich gezien, gehoord en geholpen voelen. En waar we op nieuwe manieren verbindingen tussen mensen weten te realiseren.

Laten we daar in 2024 met elkaar grote stappen in zetten. Ik wens iedereen fijne feestdagen en een heel gezond 2024!’

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese