Cederhof maakt eigen tuin: bewoners toch naar buiten

Geplaatst op 15 april 2020

In verband met de landelijke Corona-maatregelen kunnen bewoners van verpleeghuizen niet of nauwelijks nog naar buiten. Cederhof, deelnemer aan de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, vond een creatieve oplossing, samen met familie en mensen uit de omgeving van het verpleeghuis.

Creatieve oplossing

Bij zorgorganisatie Cederhof hadden ze geen afgesloten binnentuin, daar hebben ze een creatieve oplossing bedacht met hulp van familie en uit de omgeving van het verpleeghuis. Bestuurder Inge van de Boomen: “Een bewoner zei tegen mij: Inge, ik ben buiten geboren, je moet me naar buiten laten. Dus toen heb ik ’s nachts wakker gelegen en gedacht: hoe kunnen we dit doen? We hebben als strikte voorwaarde dat het een gesloten tuin moet zijn. We hebben samen met de man van de technische dienst, Wim, met stoepkrijt geoefend of we het hek konden plaatsen.” Binnen een uur na contact met iemand uit de omgeving stond het hek en ‘fantastische terras’ er. Mét bloemenperken, gemaakt door de dochter van een bewoner van het verpleeghuis.

Bewoners en familie genieten

Bewoners genieten zichtbaar van het buiten zijn, en het contact dat zij weer met familie kunnen hebben. Dat kan nu op manieren die zonder het terras niet mogelijk waren. Ook familie is blij met de oplossing, zo is duidelijk te zien in het filmpje over het nieuwe terras met een uitgebreider artikel op de website van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Meer voorbeelden

Zorgorganisaties uit de vernieuwingsbeweging Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg delen meer voorbeelden op deze themapagina.

Ook op het platform van LOC Cliëntenraden worden vele voorbeelden gedeeld in de serie .Voorbeelden cliëntenraden: ‘Contact na sluiting’

Meer voorbeelden die door cliëntenraden werden aangedragen lees je in de eerdere berichten:
– Voor­beelden cliënten­raden: ‘con­tact na sluiting’ #1
– Voorbeelden clientenraden: ‘contact na sluiting #2
– Voorbeelden cliëntenraden: ‘contact na sluiting #3
– Voorbeelden cliëntenraden: ‘contact na sluiting #4
– Voorbeelden cliëntenraden: ‘contact na sluiting #5
Voorbeelden cliëntenraden: ‘Contact na sluiting #6

Weet je ook een goed voorbeeld?

Samen kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Op verzoek van cliëntenraden hebben we op www.cliëntenraad.nl een pagina aangemaakt om goede voorbeelden uit te wisselen. Zodat we toch kunnen zorgen dat mensen in zorginstellingen en thuis contact met anderen kunnen hebben. Weet je een goed voorbeeld? Deel dit dan graag! Dit kan op de volgende manieren:

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese