“Wij zijn een deel van de oplossing voor de zorg die vastloopt” (Video)

Geplaatst op 15 december 2023

“Ik durf te zeggen dat wij een deel van de oplossing zijn, voor de zorg die vastloopt. Juist omdat we allerlei bruggen slaan tussen ‘gewoon voor elkaar zorgen als mensen’ en professionele zorg.” Aan het woord is Ben van Essen, voorzitter van gezondheidscentrum ‘Het LaefHoês’ (‘leefhuis’) in het Limburgse America. 

Ben van Essen: “Het dorp America is in actie gekomen en heeft ervoor gezorgd dat zorg en maatschappelijke functies in het dorp blijven. Het LaefHoês is een plek die het dorp zelf gebouwd heeft en waar zorg en allerlei activiteiten samenkomen. Het is letterlijk zo dat dit leidt tot minder eenzaamheid, en betrokkenheid in het dorp.” Ben van Essen, één van de dorpsondersteuners en anderen uit het dorp geven je graag een inkijkje in Het LaefHoês in deze video.

Lees verder onder de video

Dit is deel 2 van een serie video’s. Deel 1 kijk je hier, deel 3 en 4 volgen in 2024.

Prettiger samen leven

Nederland Zorgt Voor Elkaar,  Espria Ledenvereniging en LOC Waardevolle zorg  trekken samen op om te komen tot een nieuw samenspel in zorg en ondersteuning, met inwoners in de regie. We zien dat we in het land sterke, goed functionerende ‘zorgzame gemeenschappen’ kunnen organiseren. De mensen in de wijken en buurten die dat doen, bereiken dat mensen prettiger samen kunnen leven. En bovendien dat veel minder mensen een beroep hoeven doen op intensieve zorg.

We schatten dat er ongeveer 2000 buurt- of dorpsinitiatieven in Nederland zijn, die we ‘zorgzame gemeenschappen’ noemen, waarin mensen met elkaar dingen voor elkaar organiseren. Allerlei welzijnsdiensten zoals samen eten, ontmoetingsmogelijkheden, vervoer – steeds met als uitgangspunt: de behoeften en wensen van de mensen om wie het gaat. Op veel plekken gaan mensen ook de zorg voor een groot deel zelf organiseren. In een aantal dorpen (zoals America en Austerlitz) en ook in steden nemen ze daarbij ook professionals als een dorpsondersteuner of zorgcoördinator in dienst. Je krijgt zo dus een omkering van de situatie; de lokale gemeenschap neemt zelf zeggenschap, eigenaarschap over de manier waarop we zorg en welzijn organiseren.

Actie politiek nodig

Er zijn veel mogelijkheden voor de politiek en overheden om ruimte te creëren om dit alles mogelijk te maken. Zoals in de video te zien is, lopen burgerinitiatieven nu nog tegen allerlei grenzen aan. Veel potentie blijft onbenut. Schrijnende situaties in de zorg kunnen voorkomen worden. Hoe kan de landelijke politiek helpen om burgerinitiatieven ‘deel van de oplossing’ te laten zijn? In een brief aan de informateur van het nieuwe kabinet en de nieuwe Kamerleden laten we weten welke acties van hen nodig zijn. 

In ons eerdere bericht kun je daar al meer over lezen en bekijken.

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerrit 4 maanden geleden

Hay,
Is zorg, door ons of in de buurt geregeld wel de goede weg ? Het lijkt me niet. Het kan hoogstens een noodsprong zijn. Want zorg,   voor allen moet door allen komen, en deze állen’ zijn verenigd in de overheid. En dat is ook degene die de zaken collectief bete moeten regelen.   In de rijke buurten zou er bij uw voorstel veel zorg zijn, en in arme wijken kan men geen zorg betalen. Dat de zorg niet functioneert, is in mindere mate een kwestie van geld.
Waar het op stuk loop is  “Zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten”. De overheid en de zorgkantoren, zijn niet te vertrouwen en zijn vertrouwen de burger daarom ook niet.   Vandaar de tomeloze regelgeving. 
Een bedrijf in de Achterhoek, heeft bewezen, -men komt zelfs uit Japan om te zien hoe zij het doen -dat de ‘overhead’ niet nodig is. Weg met al die nodeloze controles, weg met al die administratie.;  Geeft de verantwoordelijkheid weer aan de verpleegkundige, aan de wijkzuster, de kraamvrouw. Laar de huisarts met rust. En laat niet de zorgkantoren, die de patiënt nog nooit gezien hebben, uit maken wat de behandeling moet zijn.  Als u het handschoen oppakt,  trekt de overheid zih nog verder terug  “Zie je wel,  ze kunnen het zelf wel”.. ik hoor de minister het al zeggen.   Je moet die ministers en hun familie DE ZORG ONTHOUDEN !!!  kijken hoe snel de boel verandert !!!  eerder dringt het niet tot hen door… wij zijn nummers en de zorg zijn cijfertjes..
Dus…  Gerrit tekent de petitie niet.

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese