Zorg & Zeg­genschap | Anders kijken naar zorg en ondersteuning

Geplaatst op 24 juni 2022

De zomereditie van Zorg & Zeggenschap ligt vanaf vandaag bij onze leden op de mat. En is voor iedereen online te lezen. In het tijdschrift lees je verhalen van mensen uit ons netwerk. Het voorwoord over ‘Invloed uitoefenen’ is van LOC-coördinator Marthijn Laterveer:

“In het coalitieakkoord staan diverse maatregelen die de zorg raken. Zoals het voornemen om meer mensen thuis hun zorg te laten ontvangen en extra geschikte woningen te bouwen. Maar ook om de groei van de kosten in vooral de jeugdzorg en de ouderenzorg te beperken. Tegelijkertijd is nog niet ingevuld hoe dat precies moet gebeuren. Daarom is er juist nu alle ruimte om invloed uit te oefenen op het beleid. En tegelijkertijd om ruimte te scheppen in de lokale samenleving om meer zelf te bepalen wat er nodig is.

Op beide vlakken is LOC samen met de aangesloten cliëntenraden en de mensen uit de vernieuwingsbewegingen zeer actief. We hebben extra geïnvesteerd om de landelijke belangenbehartiging verder te versterken. Samen met een cliëntenraadslid en mensen uit de vernieuwingsbewegingen ouderenzorg en ggz hebben we een mooi kennismakingsgesprek gehad met minister Helder. Ook pleiten we in een manifest om kinderen weer vrijheid te geven bij het opgroeien. Verder hebben we invloed in overleggen en documenten over de toekomst van corona. En zijn we nauw betrokken bij de herziening van de Wet zorg en dwang. Bovendien zijn we partner bij de vormgeving van kwaliteitskaders en het nieuwe VWS-programma WOZO (Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen).” Lees het gehele voorwoord op pagina 4.

Enkele artikelen uit Zorg & Zeggenschap

Wonen, Ondersteuning en Zorg voor ouderen

Afgelopen voorjaar hebben minister Helder en directeur-generaal Van Koesveld van VWS het nieuwe programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) gepresenteerd. LOC Waardevolle zorg was uitgenodigd voor de presentatie. Helder heeft benadrukt dat zij de verdere invulling van het programma samen met organisaties in de samenleving wil doen.

Lees het artikel op pagina 10.

“Luisteren naar wat de ander wil”

Iedereen dient zich thuis te voelen. Dat is in de kern het diversiteitsbeleid van zorgorganisatie Amstelring. Shosha Melkman (40), onafhankelijk voorzitter van de centrale cliëntenraad vertelt over de betekenis van diversiteit. “Diversiteit is de mentaliteit en bereidheid om elkaar te willen zien en naar elkaar te willen luisteren.”

Lees het artikel op pagina 24.

“Maximale regie cliënten”

Doorgaand aansluiten bij wat van waarde is voor cliënten, naasten en hulpverleners: dat is de droom van Radicale vernieuwing langdurige ggz. In het winternummer van Zorg & Zeggenschap blikten we terug op het eerste jaar van deze vernieuwingsbeweging. In dit artikel een aantal ontwikkelingen in de eerste maanden van 2022 en drijfveren van deelnemers.

Lees het artikel op pagina 36.

Verder lezen

Download gratis het hele tijdschrift.

Ook verkrijgbaar in gesproken vorm.

Bekijk eerdere edities en abonnementsinformatie.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese