Corona: blijf in gesprek

Geplaatst op 13 september 2021

Iedere nieuwe fase in de corona-situatie leidt tot nieuwe vragen, zorgen en dilemma’s. Al sinds er sprake is van corona ziet LOC dat er niet één weg of oplossing is. Bij keuzes die gemaakt moeten worden zijn er altijd meerdere perspectieven. Ook stellen we – vanuit onze visie – dat het uitgangspunt moet zijn dat mensen een zo waardevol mogelijk leven kunnen leiden. Dat kan alleen als je de persoonlijke waarden van ieder mens als vertrekpunt blijft nemen. En als je daarover ook in de zorg met de verschillende betrokkenen in gesprek gaat en blijft.

Nieuwe discussies

De situatie rondom corona blijft zorgen voor vragen en dilemma’s. Hoewel aangegeven wordt dat de vaccinatiegraad steeds verder stijgt, wordt er nog regelmatig gerapporteerd over uitbraken van corona binnen zorgorganisaties. We zien dat de discussie over inzicht in vaccinatiestatus of zelfs vaccinatieplicht van medewerkers verder oplaait. Zo ook de vraag: wel of niet een derde prik voor mensen met een kwetsbare gezondheid? De veiligheid en gezondheid van zowel bewoners als medewerkers blijft een aandachtspunt. Op veel plekken is de mondkapjesplicht weer terug en worden mensen gevraagd met niet teveel bezoekers tegelijk te komen. Tegelijk klinkt ook de roep ‘hoe lang nog leven met coronamaatregelen?’ steeds luider; welzijn en vrijheid van mensen mag niet langer onder druk staan. Op veel plekken zorgt dit voor spanning, bijvoorbeeld op de werkvloer. 

Niet één oplossing

Al sinds er sprake is van een coronacrisis, ziet LOC dat er niet één weg of oplossing is. Bij keuzes die gemaakt moeten worden zijn er altijd meerdere perspectieven. Vanuit onze visie Waardevolle zorg streven we ernaar om mogelijk maken dat mensen een zo waardevol mogelijk leven kunnen leiden. Daarbij is het vertrekpunt om steeds te beginnen bij het stellen van de vraag: wat is voor jou belangrijk? En vanuit ieders individuele antwoord op die vraag samen te zoeken naar mogelijkheden en oplossingen. Dit vraagt om ruimte te geven aan verschillen die er zijn in wat mensen belangrijk vinden. De ene persoon voelt zich veiliger wanneer hij of zij weet dat hij zo weinig mogelijk risico loopt. Voor iemand anders die moeite heeft met zijn gehoor of met het begrijpen van mensen (zoals bij dementie), is het belangrijk om mensen hun lippen te kunnen lezen en om hun gezichtsuitdrukkingen te kunnen zien, en daarom kan het belangrijk zijn dat mensen in zijn omgeving geen mondkapjes op hebben. Het is belangrijk om daarover met alle betrokkenen in gesprek te gaan en te blijven. Om zo met de mensen die zorg krijgen, hun naasten en mensen die zorg verlenen te kunnen komen tot een situatie waarin ieders waarden in ogenschouw genomen worden. Zodat je met situaties om kunt gaan, op manieren dat er recht gedaan kan worden aan zoveel mogelijk waarden van zoveel mogelijk mensen. Dat kan dus per situatie verschillen.

Als bestuurders zo tot een besluit komen – met advies of instemming vanuit de cliëntenraad en de personeelsvertegenwoordiging – baseren zij zich op wat mensen belangrijk vinden. De afgelopen 1,5 jaar publiceerden we vele artikelen over dit thema. Onder dit bericht vind je een aantal doorverwijzingen.

Gesprek op landelijk niveau

Ook draagt LOC nog altijd op landelijk niveau bij aan dit gesprek. Elke maand wordt een overleg gevoerd met het ministerie over signalen vanuit de ouderenzorg. Daarnaast bespreekt LOC met het ministerie dilemma’s die nu opkomen, zoals het al dan niet bekend maken van de vaccinatiestatus van medewerkers en bewoners. Ook overleggen we met brancheorganisaties en andere cliëntenorganisaties. Steeds vanuit de insteek dat mensen een waardevol leven kunnen blijven leiden. Zo hebben we bij het ministerie aangegeven dat het niet werkt om met verplichte vaccinaties te werken. Of de vaccinatiestatus van medewerkers bekend te maken. Dat draagt niet bij aan het broodnodige gesprek met cliënten, naasten en medewerkers over wat zij belangrijk vinden. En hoe je daar de zorg op kan afstemmen. Terwijl dat essentieel is voor goede zorg en daarmee voor de gezondheid van mensen, hun kwaliteit van leven én motivatie van mensen om in de zorg te (blijven) werken.

Eerdere berichten LOC:

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Thema's: Coronavirus

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese