Kwaliteitskader cliënten­vertrouwensper­soon Wet zorg en dwang geüpdatet

Geplaatst op 15 april 2024

LOC Waardevolle zorg werkte mee aan een geüpdatet versie van het kwaliteitskader cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang. Vooruitlopend op de voorgenomen wetswijziging Wet zorg en dwang zal in de zomer van 2024 gestart worden met een bredere evaluatie van het kader. De update van het kader van 1 april 2024 zorgt er alvast voor dat er weer één actueel document is.

Onlangs schreven we over de verbeteringen in de Wet zorg en dwang; de bestuurlijke afspraken die vooruitlopend op de vernieuwing van de wet, op 1 januari 2024 in werking traden. Een van de verbeterpunten gaat over de cliëntenvertrouwenspersoon (CVP). De CVP kan cliënten en naasten ondersteunen en informatie geven bij vragen die er ontstaan rondom onvrijwillige zorg.

Kwaliteitskader uit 2019 ontoereikend

In de Wet zorg en dwang staat dat elke cliënt (of naaste) met een verstandelijke beperking, psychogeriatrische aandoening of daaraan gelijkgestelde aandoening recht heeft op een CVP. In het bestuurlijk akkoord van 1 januari 2024 is onder meer afgesproken dat zorgaanbieders cliënten en naasten moeten informeren over hun recht op een beroep op de cliëntvertrouwenspersoon. Ook is afgesproken dat het kwaliteitskader cliëntvertrouwenspersoon in de Wet zorg en dwang 2024 geüpdatet moest worden voor 1 april 2024. Dit kader beschrijft onder andere de taak/functiebeschrijving, gedragsregels, competenties en opleiding. Voor de update zijn bestaande documenten aan het kader toegevoegd en overbodige of verouderde tekst weggehaald. Zo bestaat er weer één actueel kader, dat ook wordt gebruikt door de Wlz-uitvoerders voor de inkoop van de CVP.

Inhoudelijke aanpassing na bredere evaluatie kader

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Stichting Landelijke Faciliteit CVP de opdracht gegeven deze update uit te voeren. Naast LOC werkten daar ook Raad op Maat, LSR, KansPlus, Ieder(in), Alzheimer Nederland, Zorgbelang Nederland, Zorgstem en Quasir aan mee. In de zomer van 2024 zal gestart worden met een bredere evaluatie van het kader. Op basis van de bredere evaluatie kan het kader inhoudelijk aangepast worden. In ieder geval de bovengenoemde partijen zullen daar ook weer bij betrokken worden.

Het geüpdate kwaliteitskader lees je hier:

Meer info

Bestuurlijk akkoord Wet zorg en dwang – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)
Cliëntenvertrouwenspersoon in de Wet zorg en dwang | Wet zorg en dwang (Wzd) | Informatiepunt dwang in de zorg
Stichting Landelijke Faciliteit CVP (stichtinglandelijkefaciliteit-cvp.nl)

Download artikel als PDF

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

andries jansen 13 dagen geleden

Boven Alles 

Reageer op dit bericht
andries jansen 13 dagen geleden

Ik denk dat er heel veel ouderen, cliënte niet meer de in stelling hebben nog op genomen willen worden> Ik vind het van het LOC, niet professioneel dat ze hier in mee gegaan zijn. Wat zijn de rechten van de cliënten dan of moet er nu nog over naar gedacht worden. Hopelijk word het niet een tweede jeugd zorg. Veiligheid van de client en cliënten gaat toch voor alles.     

Reageer op dit bericht
Marthijn Laterveer 12 dagen geleden

De Wet zorg en dwang beschermt mensen in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg tegen beperking van hun vrijheid. LOC is steeds nauw betrokken geweest bij het kijken of deze wet mensen genoeg beschermt. LOC heeft samen met andere cliëntenorganisaties en zorgorganisaties voorstellen gedaan hoe het beter kan. Die zijn voor een groot deel in afspraken aanvullend aan de wet terechtgekomen. En zullen naar verwachting ook in de vernieuwde Wet zorg en dwang komen.

Eén van de afspraken is dat mensen makkelijker naar de Cliëntvertrouwenspersoon kunnen, die hen helpt als zij zich in hun vrijheid beperkt voelen. Het vernieuwde Kwaliteitskader Cliëntvertrouwenspersoon helpt daarbij. 

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese