Lut – De MENS in de raad

Geplaatst op 18 maart 2021

Sinds vorig jaar valt de jeugdzorg binnen de reikwijdte van de Wmcz 2018. Een goed moment om jeugdzorgorganisaties bewust te maken van de meerwaarde die medezeggenschap heeft. En van wat medezeggenschap bij elke organisatie betekent voor de belangenbehartiging, de vertegenwoordiging én emancipatie van kinderen en ouders met ervaringen in de jeugdzorg. 

Verschillende perspectieven in beeld

In de komende weken laten we ouders aan het woord die ervaring hebben in of met de jeugdzorg. Daniëlle, Edwin en Ellen vertelden eerder al hun verhaal, en vandaag is het de beurt aan Lut. Zij vertelt waarom ze het zo belangrijk vindt om de mens achter het cliëntenraadslid te kennen. En waarom dat ook van belang is voor de medezeggenschap. Door elkaar te leren kennen, snap je als raadsleden beter van elkaar waarom iemand in een bepaalde situatie reageert. Vergeet daarom naast de formele taken, ook het informele gedeelte niet!

De mens ten tijde van corona

De coronacrisis heeft veel impact op het werk van cliëntenraden. Het is nog lastiger om je werkzaamheden goed te kunnen verrichten. Als cliëntenraad kom je nu niet op de locatie en je ziet niemand op de gang of in de woonkamer om even mee te praten. Ook in het contact is veel veranderd: men geeft aan dat de samenwerking tussen raadsleden vaak nog laagdrempelig is, maar dat de cliënten en verhalen van de werkvloer worden gemist. Er wordt door cliëntenraden online afgesproken, maar het gevoel leeft wel dat niet iedereen er tijdens zo’n meeting altijd volledig gefocust is. 

Daarom is het extra belangrijk om tijdens zulke sessies niet enkel over werk te praten, maar ook het privéleven van de raadsleden te bespreken. Er kan zomaar iets gebeurt zijn  waardoor iemand er niet helemaal bij is. Probeer met elkaar een manier of moment te zoeken waarin er ruimte is voor elkaars verhaal. Soms lukt dat online niet. We horen dat leden van cliëntenraden daarom soms toch bij elkaar op bezoek gaan. Om op die manier het persoonlijk contact warm te houden en iedereen actief te blijven betrekken. Als het kan, kan dat de medezeggenschap ten goede komen.

Informatie en ondersteuning

  • Lees hier meer over ons plan voor het versterken van de medezeggenschap in de jeugdzorg;
  • Lees hier meer over het plan Radicale vernieuwing jeugdzorg;
  • Wij ondersteunen cliëntenraden in de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering zodat zij zo goed mogelijk de belangen van hun achterban kunnen behartigen. Hoe wij dat doen? Bekijk hier onze dienstverlening.
  • LOC heeft veel brochures en hulpmiddelen die je kunnen helpen!
  • Neem gerust contact op met de Vraagbaak van LOC via vraagbaak@loc.nl of 030 284 32 00. Onze adviseurs Jeugd helpen je graag!
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese