Verdere verruiming bezoek­regeling verpleeg­huizen

Geplaatst op 20 mei 2020

“Er is niet één sjabloon; iedereen is anders”

Vanaf maandag 25 mei mogen alle verpleeghuizen waar geen corona is onder strikte voorwaarden bezoek toelaten. Er is opnieuw meer ruimte voor maatwerk. Cliëntenraden, personeelsvertegenwoordiging, artsen en management moeten daar per locatie afspraken over maken. Voorwaarde voor het vaststellen van een bezoekregeling in verpleeghuizen is de betrokkenheid en instemming van de cliëntenraad. LOC ondersteunt cliëntenraden bij het invullen van deze rol.

Meer ruimte voor maatwerk

Vanaf 25 mei kunnen alle verpleeghuizen waar geen corona is weer bezoek ontvangen. Hoewel er nog steeds sprake is van 1 vaste bezoeker per bewoner, is er op andere vlakken meer ruimte voor maatwerk.
Per locatie, afdeling of zelfs bewoner kunnen afspraken gemaakt worden over frequentie en duur van het bezoek. Ook komt er meer ruimte voor het maken van een wandeling en wordt het bijvoorbeeld mogelijk om meer mensen toe te laten rondom overlijden.
De ruimte voor maatwerk biedt ook gelegenheid om tegemoet te komen aan mensen die zich zorgen maken over besmettingsgevaar en de veiligheid.

“Het vraagt van het verpleeghuis om continue met bewoners en naasten het gesprek te voeren: Wat is hier van belang en hoe kunnen we daaraan tegemoet komen? Het is echt maatwerk en dat kan per bewoner en familie verschillend zijn. Iedereen is anders.” aldus Marthijn Laterveer

Rol van de cliëntenraad

Voorwaarde voor het vaststellen van een bezoekregeling in verpleeghuizen is de betrokkenheid en instemming van de cliëntenraad. De cliëntenraad vertegenwoordigt de cliënten van het verpleeghuiszorg en behartigt hun belangen. De cliëntenraad is betrokken bij alle belangrijke besluiten van het verpleeghuis. De betrokkenheid bij de bezoekregeling, inclusief een bezoekersprototocol is belegd bij de lokale cliëntenraad, omdat het een besluit voor de locatie betreft. Als er een centrale cliëntenraad aanwezig is, kan deze de lokale cliëntenraden ondersteunen.
LOC raadt lokale (!) cliëntenraden aan om de organisatie actief te vragen in vroeg stadium betrokken te worden bij het opstellen van bezoekregeling.

De bezoekregeling is een lokale aangelegenheid. Het is een regeling die de bewoners van een locatie direct aangaat. LOC krijgt verschillende signalen binnen dat cliëntenraden niet worden betrokken bij het opstellen van een bezoekregeling. Of dat alleen de centrale cliëntenraad wordt betrokken.

Heb je ondersteuning nodig bij (het proces rondom) de bezoekregeling? De vraagbaak van LOC staat voor je klaar. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17. 00 uur kun je bellen naar 030 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl.

Nieuwe handreiking bezoekbeleid

De handreiking voor bezoekbeleid in corona-tijd is geactualiseerd. Daarin staat een toelichting op de mogelijkheden en geven we handvatten hoe lokaal tot goede afspraken te komen. LOC maakt deze handreiking samen met ActiZ, Alzheimer Nederland, NIP, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl.
De rol van de clientenraad is verder uitgewerkt in de theoretische onderbouwing bij de geactualiseerde handreiking bezoekbeleid verpleeghuizen in corona-tijd. Zie ook het bericht Rol cliëntenraad bij lokale bezoekregeling.

– Download de handreiking bezoekbeleid verpleeghuizen in corona-tijd
– Download de Theoretische onderbouwing bezoekregeling verpleeghuizen; daarin staat ook de bijlage over de rol van de cliëntenraad.

Webinar met toelichting op de bezoekregeling

Tijdens een online webinar op 26 mei geven Marthijn Laterveer (coördinator LOC) en Tiske Boonstra (LOC-adviseur) een toelichting op de bezoekregeling verpleeghuizen en de rol van de cliëntenraad. Ook is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Vragen kun je vooraf in het aanmeldingsformulier doorgeven. Het is ook mogelijk om live vragen te stellen aan Marthijn en Tiske.

Klik hier voor meer informatie over de webinar en om je aan te melden.

Reactie LOC op Radio 1

Luister hier het fragment terug waarin Marthijn Laterveer op Radio 1 reageert op de verruiming van de bezoekregeling. Aan het woord zijn Marthijn Laterveer, coördinator LOC, en Chantal Beks, bestuurder van de Wever in Tilburg.

Interview NPO-Radio 1 woensdag 20 mei

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee! (4)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anja Marbus 3 jaar geleden

Dit zegt de overheid en daar moet iedere zorginstelling zich aan houden…

Reageer op dit bericht
addertje 3 jaar geleden

Ouder zit nu al maanden on schuldig in wederrechtelijke vrijheidsbeperking het lijkt wel de tweede wereldoorlog met verplicht opsluiten in kampen. Wat een vreselijk land met dat bezoekverbot en ” maatwerk niks Bezoek verbot” gewoon alles open!

Reageer op dit bericht
Anja Marbus 3 jaar geleden

Het is fijn dat verpleeghuizen de ruimte krijgen om vanaf 25 mei te kunnen versoepelen. Maar vergeet niet dat dit ook betekent dat zorginstellingen zelf kunnen beslissen of ze van deze mogelijkheid gebruik willen maken. Pas vanaf 15 juni geldt de ‘mogelijke’ versoepeling van de bezoekregeling voor alle verpleeghuizen. Precies zo werd dat door minister Hugo de Jonge verteld. Er zitten dus wat addertjes onder het gras. Blijf daarom alsjeblieft de petitie tekenen.
petities.nl/…signatures
En misschien is het ook leuk om dit even te bekijken…
www.hartvannederland.nl/…kregeling/

Reageer op dit bericht
addertje 3 jaar geleden

Heb al getekend maar het is toch niet normaal meer dat het als normaal wordt geaccepteerd dat onschuldigen onterecht in de ” gevangenis zitten” alleen omdat ze wat ouder zijn.
is dit een ” rechtsstaat” ?

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese