Verspreid de oproep aan het nieuwe kabinet met deze poster!

Geplaatst op 11 december 2023

“De ouderenzorg loopt vast. De systemen en organisatievormen van nu schieten tekort. Wat we nodig hebben, is radicale vernieuwing. Nieuwe ouderenzorg, lokaal geregeld, voor ons allemaal, door ons allemaal. Overal vinden mensen en organisaties elkaar om welzijn en zorg in eigen hand te nemen. Maar ze lopen op tegen regels, instanties die niet samenwerken en constante financiële druk.” 

Dat is de aanleiding voor onze petitie met de oproep: ‘Kabinet, geef nu rust en ruimte voor de ouderenzorg van morgen‘. 1500 mensen dachten mee over deze oproep aan het nieuwe kabinet. En nu hebben al 3100 mensen de petitie ondertekend. We denken dat nog veel meer mensen achter de oproep staan, maar de oproep nog niet hebben gezien. 

Daarom vragen we iedereen die bij de zorg betrokken is: help je mee de oproep zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen? Zodat het kabinet niet meer om ons heen kan?

Als hulp daarbij hebben we nu ook een poster gemaakt, die je kunt (laten) uitprinten en op kunt (laten) hangen. Bijvoorbeeld op de voordeur van de zorgorganisatie of bij de receptie. Of juist in het kantoor of bij de koffie-automaat. Je kunt ‘m natuurlijk ook neerleggen op tafel, tijdens vergaderingen. Of voor je eigen raam hangen.

De petitie kan tot en met 13 februari ondertekend worden.

Laat ons graag weten via de reacties hieronder waar jullie de poster ophangen, dat kan anderen op ideeën brengen. Als je er een foto bij kunt plaatsen is dat helemaal leuk! Als je nog iets anders kunt gebruiken om de petitie onder de aandacht te brengen horen we het ook graag. Bedankt!

Lees hier meer over de petitie

Download artikel als PDF

Praat mee! (4)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

peter van der nol 4 maanden geleden

Mijn eerste vraag is: stop met het benoemen van de leeftijd van senioren, de politiek heeft jaren lang geroepen dat de senioren te oud worden en te duur zijn.
Ik ben zelf vrijwilliger in twee verzorging huizen, en zie hoe er zin de jaren 90 bezuinigd is in de zorg, en nu de verzorghuizen, en anderen zorg minder word, en nu de mantelzorg de oplossing word VVD, en van HELDEN, is dat de oplossing?
En wat ik niet begrijp u zit bij van Helden aan de ronde tafel landelijk, daar zijn onderwerpen toch besproken?
Maar hoe ziet de toekomst er uit, ZZP MARKTWERKING en zorg als je geld bezit?
Dit zijn mijn vragen.

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 4 maanden geleden (bewerkt)

Dag Peter, 

In het advies achter de petitie (op deze pagina te lezen/downloaden) geven we aan dat mensen en wat voor hen belangrijk is, het uitgangspunt moet zijn in de zorg en samenleving. Daar is ook te lezen dat dingen dan fundamenteel anders kunnen. En dat we niet moeten bezuinigen; de zorg kan gedaan worden door mensen die daar goed in zijn en die dat graag doen. In plaats van dat mensen gedwongen worden om dingen te accepteren of te doen die zij helemaal niet willen. Dat is ook wat we steeds weer aangeven bij de politiek, waar we inderdaad ook aan tafel zitten.

Dat vraagt wel om anders denken, daarom zijn we deze petitie ook gestart. Als heel veel mensen die ondertekenen, kan het kabinet niet om ons heen. Als we het advies dan dus in de praktijk gaan brengen, kan iedereen in de toekomst de zorg krijgen die nodig is, op manieren die aansluiten bij hoe zij willen leven. 

Hieronder nog wat meer informatie over die omslag in denken.

Hartelijke groet,

Douwe Dronkert

 

Ik verdiepte me eerder voor LOC specifiek in de vraag of het eigenlijk wel klopt, dat er werkelijk niet genoeg geld en personeel zou zijn. Het korte antwoord is dat dat eigenlijk niet zo is, en dat we dingen fundamenteel anders kunnen doen.

LOC constateert al vele jaren dat fundamentele oplossingen voor vragen in de zorg veelal buiten beeld blijven. Omdat we blijven denken vanuit efficiency, kostenbeheersing: we hebben maar zo en zoveel, en als we geen keuzes maken wat wel en niet meer kan, dan kunnen we straks nog minder. Maar juist door die beperkte focus op tekorten, raakt de menselijkheid waar de zorg om draait steeds verder buiten beeld. En kom je steeds verder in een neerwaartse spiraal – met effect op alle domeinen van de samenleving. Terwijl uit ons onderzoek blijkt dat het nog anders kan.

Het hele systeem gaat nu over tekorten en een focus op ziekte. Het gaat nog niet werkelijk over dat een mens van waarde kan zijn. Of over dat een mens zich waardevol kan voelen, dóór de zorg die hij krijgt. En dat we daar dus in investeren. Terwijl we weten dat dat mensen hun lichamelijke én geestelijke gezondheid ten goede komt. En het ons dus veel zorg en zorgen kan besparen. Mensen kunnen daardoor ook meer betekenen voor de mensen om hen heen. Zij hoeven zich dan minder zorgen te maken, kunnen gelukkiger zijn en ook weer meer bijdragen aan hun omgeving. Mensen die in de zorg werken krijgen er energie van als zij daar aan bij kunnen dragen. Dat maakt dat mensen in de zorg willen (blijven) werken in plaats van de zorg verlaten. 

Door zo naar de zorg te kijken, is die op vele fronten heel waardevol voor de samenleving, in plaats van vooral een kostenpost.

In de vernieuwingsbewegingen die LOC gestart is in de ouderenzorgggz en jeugdzorg ligt bijvoorbeeld de focus op Waardevolle zorg en op mogelijkheden. Daar zien we in de praktijk antwoorden in beeld komen voor de grote vraagstukken in de zorg, maar ook voor bredere samenlevingsvraagstukken (kijk ook hier). Dus juist dat nadenken over en investeren in de toekomst is cruciaal. Ook als cliëntenraad kun je in al je contacten het belang daarvan aankaarten.

 

Reageer op dit bericht
Peter van der nol 4 maanden geleden

Bedank voor je beantwoording van mijn vraag.
En de zorg in de toekomst, zijn er ook genoeg senioren, of jongeren die de mantelzorg kunnen doen, de jongeren van 30,40,50,60,65, die allemaal nog werken is daar een regeling voor?
Wat ik van het VNG VERNOMEN is: het staat nu in de cao staat en  geregeld dat mantelzorg die werken vrij uren krijgen, ook voor jongen mantelzorgers.
Maar de werkgevers willen hier van af, is dat zo?
Worden deze onderwerpen ook bij de ronden tafel bijeenkomsten behandeld?
En word de mantelzorg een onderdeel van de thuis zorg?
Wat ik begreep is mantelzorg een verleng stuk van de verpleging, is dat zo?
Groet,
Peter van der nol

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 4 maanden geleden

Beste Peter,

Jij schrijft: “En de zorg in de toekomst, zijn er ook genoeg senioren, of jongeren die de mantelzorg kunnen doen, de jongeren van 30,40,50,60,65, die allemaal nog werken is daar een regeling voor?

Mijn reactie: ja dat hoeft geen probleem te zijn, als we dingen maar anders organiseren. Als we alles anders doen zoals in mijn vorige bericht (via de linkjes) in kaart gebracht, dan zijn we al heel ver.
Ik had het er van het weekend ook nog met iemand over. De ene na de andere jonge maaltijdbezorger reed voorbij. Stel je voor dat het werk in de zorg aantrekkelijker gemaakt wordt (bijvoorbeeld via de salarissen), dan is dat voor veel jonge mensen interessanter en nog zinvoller werk ook. En ik ben ervan overtuigd dat we in ons land liever hebben dat mensen in de zorg werken, dan dat we áltijd een maaltijd kunnen bestellen. 

Jij schrijft:  “Wat ik van het VNG VERNOMEN is: het staat nu in de cao staat en  geregeld dat mantelzorg die werken vrij uren krijgen, ook voor jongen mantelzorgers. Maar de werkgevers willen hier van af, is dat zo?”

Mijn reactie: Ik weet hier het fijne niet precies van. Maar werkgevers zijn nu veel op zoek naar werknemers, dus dan is het juist slim als zij daar mogelijkheden voor bieden.

Jij schrijft: “Worden deze onderwerpen ook bij de ronden tafel bijeenkomsten behandeld?

Mijn reactie: Misschien bedoel je de bijeenkomsten rondom het Integraal Zorgakkoord? Daar staat preventie op de agenda, dus dan is het wel slim als deze mogelijkheden daar ook besproken worden.

Jij schrijft: “En word de mantelzorg een onderdeel van de thuis zorg? Wat ik begreep is mantelzorg een verleng stuk van de verpleging, is dat zo?”

Mijn reactie: Zoals eerder aangegeven, de zorg kan gedaan worden door mensen die daar goed in zijn/die dat graag doen. Als mensen voor hun naasten willen en kunnen zorgen, is dat mooi. Het is niet de bedoeling dat mensen gedwongen worden om dingen te accepteren of te doen die zij helemaal niet willen.
Organisaties/mensen die in de zorg werken, staan voor grote uitdagingen. Maar dat betekent niet dat er geen zorgplicht meer zou zijn – dat is gewoon wettelijk geregeld.

Met groeten weer.

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese