radicale vernieuwing verpleeghuiszorg en zorg thuis

Jan van Ginkel neemt afscheid als vrij­wil­liger: “Je moet nieuwsgierig zijn en praten met iedereen”

Er zijn mensen die voorbestemd zijn om van het ene in het andere bestuurswerk te rollen. En dan niet achtereenvolgens, maar vaak tegelijkertijd. Naast hun baan en gezin. Zo iemand is Jan van Ginkel. In december nam hij na 25 jaar afscheid als lid en voorzitter van het LOC regioteam Zeeland. Wat dreef (en drijft) hem? En hoe heeft hij het ervaren?

lees verder (2)

Generiek Kompas nog niet vastges­teld

Het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ voor verpleeghuiszorg én zorg thuis en in de wijk, is nog niet vastgesteld. Hoe komt dat? En wat is de stand van zaken in het proces?

lees verder

Burgers in de regie – brief aan infor­mateur Plasterk

LOC Waardevolle, Nederland Zorgt Voor Elkaar en Espria Ledenvereniging zorg uitten deze week hun zorgen over de zorg in een brief aan informateur Plasterk.

lees verder

Wat deed LOC Waar­devol­le zorg in 2023?

LOC wil dat alle mensen die zorg nodig hebben een waardevol leven kunnen leiden met degenen die hen dierbaar zijn. Daar werken we hard aan! We ondersteunen en adviseren cliëntenraden in de zorg en we ondersteunen vernieuwingsbewegingen in de zorg. Ook informeren we politici, beleidsmakers en bestuurders met alle informatie en signalen die we ophalen in de medezeggenschap en de vernieuwingsbewegingen. Wat betekende dat concreet in 2023?

lees verder

Wat doet LOC Waar­devol­le zorg in 2024?

Afgelopen november mocht Nederland weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Een nieuw kabinet is er nog niet. Daarom zijn er weinig grote wettelijke veranderingen in de zorg in 2024. Wat er wel verandert zetten we hier op een rijtje. Ook geven we een overzicht van de activiteiten van LOC in 2024.

lees verder (2)

Verspreid de oproep aan het nieuwe kabinet met deze poster!

Al 2500 mensen hebben de petitie met de oproep: 'Kabinet, geef nu rust en ruimte voor de ouderenzorg van morgen' getekend. We denken dat nog veel meer mensen achter de oproep staan, maar de oproep nog niet gezien hebben. Daarom vragen we iedereen die bij de zorg betrokken is: help je mee de oproep zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen?

lees verder (4)

Terugblik Landelijke Thuis­zorgdag 7 september

Geplaatst op 19 september 2023 - Thema's: Organiseren en vernieuwen medezeggenschap
Op 7 september vond de Landelijke Thuiszorgdag plaats in Hoorn. Op woensdag 4 oktober praten we, tijdens de Week van de Medezeggenschap online verder over de inzichten van deze dag.

lees verder

Struc­tureel samen­wer­ken met naasten

Naasten kunnen vaak een heel betekenisvolle rol (blijven) spelen, in het leven en herstel van mensen die langdurig met ggz te maken hebben. Hoe zorg je ervoor dat naasten structureel een positie en rol kunnen hebben die van waarde is in het leven van cliënten? En hoe ondersteunen we naasten, wat hebben zij nodig? “Creatief nadenken over hoe mensen een betekenisvolle dag hebben, in plaats van focus op de regels en administratie.”

lees verder

“Het kan écht anders”

Tijdens de week van de Radicale vernieuwing, eind 2022, ontmoetten en inspireerden deelnemers van de verschillende vernieuwingsbewegingen elkaar. Woonzorgboerderij de Reigershoeve, waar mensen met dementie wonen, en de vooral op jongeren gerichte woonleergemeenschap Het Dagelijks Bestaan blijken veel raakvlakken te hebben. En zochten elkaar op.

lees verder

Brief bes­tuur­ders aan Zor­ginstituut: Onvol­doen­de meerwaarde aanleveren indicatoren basis­veilig­heid

Zorgorganisaties binnen de landelijke beweging Radicale vernieuwing zorg in het verpleeghuis en thuis hebben vandaag een brief gestuurd aan Zorginstituut Nederland. Ze willen in gesprek over de aanlevering van de zogeheten 'indicatoren basisveiligheid'. "Een aantal van ons is op het punt gekomen dat we deze vanaf dit jaar dan ook niet meer zullen aanleveren. En voor een aantal geldt dat wij de verplichting om de indicatoren aan te leveren in ieder geval dit jaar nakomen, maar ons ook sterk afvragen of op deze manier het beoogde doel wordt bereikt. Voor ons allemaal is duidelijk dat we het gesprek aan willen gaan."

lees verder

“Naar elkaar omkijken is de essen­tie”

Tijdens de Week van de Radicale vernieuwing, afgelopen november, ontmoetten en inspireerden deelnemers van de verschillende vernieuwingsbewegingen elkaar. Woonzorgboerderij de Reigershoeve, waar mensen met dementie wonen, en de op vooral jongeren gerichte woonleergemeenschap Het Dagelijks Bestaan blijken veel raakvlakken te hebben. Begin dit jaar zochten ze elkaar op.

lees verder

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese