“We sluiten hen uit van de maatschap­pij” – Teun Toebes leeft een jaar binnen verpleeg­huis

Geplaatst op 11 november 2021

Teun Toebes maakt tijdens een item van EenVandaag haarfijn duidelijk hoe belangrijk het is om het perspectief van de mensen die zorg ontvangen als uitgangspunt te nemen. Teun Toebes (22) woont inmiddels een jaar in een verpleeghuis, samen met mensen met dementie. Hij merkt op hoe makkelijk ervaringen van mensen die zorg ontvangen over het hoofd worden zien. En hen uitsluiten van de maatschappij: “Hier stopt de wereld voor mensen met dementie: je kijkt naar een folie van een prachtig straatbeeld, maar je kunt er niet naar toe”.

Bekijk hier het hele fragment uit de uitzending van EenVandaag van 6 november:

Ook Martin den Hartog, directeur van de zorgkoepel Axioncontinu reageert in dit fragment: “Wat Teun mij leert is dat we goed naar de stem van de bewoner moeten luisteren. Het zijn soms hele kleine dingen met een groot effect op het leven van de bewoner. Dat gebeurt niet altijd”.

“Wat wil moeder zélf?”

Juist cliëntenraden kunnen met extra ogen, oren en voelsprieten de ervaringen van mensen die zorg ontvangen in goed in beeld brengen. Wat zijn wensen en behoeften, wat is er nodig? Cliëntenraden hebben als geen ander ook wettelijk gezien de positie en de rechten om belangen van bewoners te behartigen aan tafel van de bestuurder. Je kunt groot verschil maken, ook en juist wanneer het om ogenschijnlijk heel kleine dingen gaat!

Aan de slag met onvrijwillige zorg

Onvrijwillige zorg is een ontzettend belangrijk thema. Nemen we vrijheid echt als vertrekpunt, en wat is vrijheid dan? Voor de een betekent vrijheid iets anders dan hoe de ander daaraan invulling geeft. Hoe snel sluipen er gewoontes of zelfs ‘huisregels’ in de dagelijkse gang van zaken, terwijl deze feitelijk de vrijheden van bewoners beperken?

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rogier Croes 2 jaar geleden

“Het zijn soms hele kleine dingen met een groot effect op het leven van de bewoner.”
Klopt helemaal en dat is exact wat we met Tante Co doen, dus mochten jullie als organisatie ook op zoek zijn naar manieren om meer klein geluk bij bewoners te brengen, laat ons je dan helpen! Test eens vrijblijvend en zie wat het effect van Tante Co is op jullie bewoners! Mail naar rogier@tanteco.nl voor meer info.

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese