Herfsteditie LOC-tijdschrift | Elkaar helpen

Geplaatst op 29 september 2022

De herfsteditie van Zorg & Zeggenschap ligt weer bij onze leden op de mat. En is voor iedereen online te lezen. In het tijdschrift lees je verhalen van mensen uit ons netwerk. Het voorwoord over ‘Elkaar helpen’ is van LOC-coördinator Marthijn Laterveer:

“In de zorg is veel aan de hand. De personeelstekorten zijn groot. Corona geeft onzekerheid. En in alle zorgsectoren wordt het gesprek gevoerd over wat we goede kwaliteit vinden. Waarbij steeds het uitgangspunt is dat mensen die ondersteuning nodig hebben hun leven kunnen leiden op een manier die bij hen past. Dat zij betekenisvolle relaties met anderen kunnen hebben. En dat hulpverleners zich gesteund voelen om hun werk te doen. Want werken vanuit de relatie is de kern van de zorg.

Steeds centraal stellen wat er voor mensen toe doet lijkt logisch. Zorg is mensenwerk. Maar dat in de praktijk ook écht doen is lastiger. Juist in tijden van personeelstekorten staat het werken vanuit de relatie onder druk. En ook wetgeving, verantwoording en regels vragen aandacht. Juist nu is het belangrijk dat cliëntenraden steeds blijven zorgen dat de mens werkelijk centraal staat in de zorg. Door bij ieder besluit te kijken wat de gevolgen zijn voor mensen die zorg nodig hebben.” Lees het gehele voorwoord op pagina 4.

Enkele artikelen uit het herfstnummer

Samenleven op het erf van Het 8ste Werk

Een erf delen op basis van gelijkwaardigheid. Een plek bieden aan mensen die in de knel zitten, geen huis hebben of elkaar gewoon willen ontmoeten en helpen. Bij Het 8ste Werk doet iedereen ertoe. “Als mensen er voor elkaar zijn is de meeste zorg overbodig.”

Lees het artikel op pagina 16.

Nieuwe passende medezeggenschapsregelingen in de praktijk

De Wmcz 2018, die in juli 2020 van kracht werd, betekende voor veel cliëntenraden werk aan de winkel. Er moesten nieuwe medezeggenschapsregelingen komen. LOC-adviseur Theo van Ooi schetst de verschillende routes en overeenkomstige afspraken in dit herijkingsproces.

Lees het artikel op pagina 28.

Carintreggeland schaft verplichte dubbele medicatie-controle af

Carintreggeland is sinds juni 2021 gestopt met de verplichting tot dubbele controle bij risicovolle medicatie buiten de Baxter (medicatiezakjes). Het leidt tot meer tijd voor de cliënt. “Natuurlijk vroeg dat wel wat lef, want hiermee wijken we af van landelijke richtlijnen.”

Lees het artikel op pagina 32.

Verder lezen

Download gratis het hele tijdschrift.

Ook verkrijgbaar in gesproken vorm.

Bekijk eerdere edities en abonnementsinformatie.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese