Martine – Medezeg­genschap als volwaardig partner

Geplaatst op 26 maart 2021

Sinds vorig jaar valt de jeugdzorg binnen de reikwijdte van de Wmcz 2018. Een goed moment om jeugdzorgorganisaties bewust te maken van de meerwaarde die medezeggenschap heeft. En van wat medezeggenschap bij elke organisatie betekent voor de belangenbehartiging, de vertegenwoordiging én emancipatie van kinderen en ouders met ervaringen in de jeugdzorg. 

Verschillende perspectieven in beeld

Gedurende een aantal weken laten we ouders aan het woord die ervaring hebben in of met de jeugdzorg. Daniëlle, Edwin, Ellen en Lut vertelden eerder al hun verhaal, en vandaag is het de beurt aan Martine. Zij werkt als vrijwilliger in de jeugdhulpverlening en daarnaast is ze regioambassadeur voor het vergroten van het cliëntperspectief. Zij vertelt dat het belangrijk is voor de medezeggenschap om als volwaardig partner aan tafel te zitten met andere betrokkenen in de jeugdzorg. En dat ervaringsdeskundigheid en opleiding elkaar moeten aanvullen. Als dat lukt, kunnen we de jeugdzorg beter en waardevoller maken.

Volwaardig partner

Veel betrokken kinderen, jongeren en ouders voelen zich niet gehoord waar het de vormgeving van hun eigen zorg betreft. Zij vragen steeds meer om invloed en zeggenschap. Zeggenschap over het eigen leven, ook in het geval van ondersteuning, moet een vanzelfsprekendheid zijn. Kinderen, jongeren en ouders willen een volwaardige partij zijn die meepraat en meebeslist over de vormgeving van hun eigen zorg. En die van anderen. Dit is een volkomen logische wens. Zij ervaren in de praktijk wat het betekent om jeugdzorg te ontvangen en wat zij zelf missen. Het is een gemiste kans als beleidsmakers en professionals te weinig gebruik maken van hun ervaringen. De waardevolle participatie van kinderen, jongeren en ouders heeft nog steeds een zetje in de goede richting nodig. Dat kan door de medezeggenschap als volwaardig partner te betrekken bij besluitvorming.

Informatie en ondersteuning

  • Lees hier meer over ons plan voor het versterken van de medezeggenschap in de jeugdzorg;
  • Lees hier meer over het plan Radicale vernieuwing jeugdzorg;
  • Wij ondersteunen cliëntenraden in de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering zodat zij zo goed mogelijk de belangen van hun achterban kunnen behartigen. Hoe wij dat doen? Bekijk hier onze dienstverlening.
  • LOC heeft veel brochures en hulpmiddelen die je kunnen helpen!
  • Neem gerust contact op met de Vraagbaak van LOC via vraagbaak@loc.nl of 030 284 32 00. Onze adviseurs Jeugd helpen je graag!
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese