Stap voor stap ruimte voor bezoek in verpleeg­huizen

Geplaatst op 28 april 2020

Minister de Jonge werkt aan een plan om stap voor stap weer bezoek mogelijk te gaan maken in verpleeghuizen. Er komt daarmee beweging in het generieke bezoek-verbod. LOC is door de minister gevraagd om mee te denken in het voorstel dat hij binnenkort aan het Outbreak Management Team (OMT) voorlegt. LOC pleit al langer voor maatwerk. De kern van het pleidooi van LOC is steeds dat lokaal mensen (cliëntenraad, personeelsvertegenwoordiging, specialist ouderengeneeskunde en management) afwegingen maken wat kan en wat niet kan. Als landelijke partijen kunnen we helpen om daarbij de goede afwegingen te maken en de situatie te monitoren. We kunnen daarbij goede voorbeelden ophalen en verspreiden, maar moeten niet gaan bepalen hoe het moet. Het blijft maatwerk. 

Plan voor stapsgewijs meer ruimte voor bezoek

Minister de Jonge werkt aan een plan om stapsgewijs bezoek weer mogelijk te maken in de verpleeghuizen. Dat heeft de minister aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Er komt een onderzoek hoe het coronavirus in verpleeghuizen komt en hoe het virus zich verspreidt. Ook komen er pilots om geleidelijk weer bezoek toe te staan. Minister De Jonge heeft een adviesgroep ingesteld om mee te denken over aanpassing van de bezoekregeling. Daarin  zitten bestuurders, professionals, wetenschappers, ethici en vertegenwoordigers van bewoners en naasten. Marthijn Laterveer, coördinator LOC, is één van hen. Minister de Jonge wil op 4 mei een voorstel hebben liggen in het Outbreak Management Team over de pilots rond de bezoekregeling. Het kabinet kan dan op 6 mei een besluit hierover nemen, zodat de pilots 11 mei kunnen starten. In dagblad Trouw verscheen daarover vanochtend het volgende artikel:

Minister De Jonge wil verpleeghuizen langzaamaan openstellen: ‘Maatwerk is essentieel’

Een eerste groep verpleeghuizen waar geen of weinig besmettingen zijn, mag onder strenge voorwaarden weer bezoekers ontvangen, zegt minister De Jonge van volksgezondheid, welzijn en sport in een interview met het Nederlands Dagblad.

Op maandag 4 mei legt hij zijn voorstel voor aan de medische experts van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen. Twee dagen later volgt een besluit. De eerste verpleeghuizen, stelt De Jonge, dienen als proef. 

Verpleeghuizen zijn sinds 20 maart gesloten voor bezoekers, onder wie ook mantelzorgers en familieleden. Dat totale bezoekverbod is, meent De Jonge, niet veel langer te handhaven. “We moeten zoeken hoe we het menselijke aspect, en wat medisch noodzakelijk is, beter kunnen combineren”, zegt hij in het ND. De timing van zijn plan is opmerkelijk. Vorige week zei premier Rutte tijdens zijn corona-persconferentie nog dat een nieuwe versoepeling van de maatregelen mogelijk pas na 20 mei wordt ingevoerd.

Maximaal een bezoeker per bewoner
Verpleeghuizen die in aanmerking willen komen voor de verruimde bezoekersregeling, moeten voldoen aan een belangrijke eis: het virus mag er ‘nihil’ aanwezig zijn, zegt De Jonge. Bezoekers mogen alleen op afspraak langskomen. Ze treffen de bewoners in aparte ruimtes, zodat er geen groepen mensen langs elkaar lopen in de gangen. Ook is per bewoner waarschijnlijk maximaal één bezoeker welkom.

Dat laatste zou ongewenst zijn, zegt coördinator Marthijn Laterveer van de landelijke koepel van cliëntenraden LOC. Maximaal één mantelzorger of familielid strookt niet met het maatwerk in de bezoekersregeling, zoals zijn koepel begin deze maand in een brandbrief al aan de minister schreef. “Misschien heeft een bewoner wel twee kinderen die zich goed aan de maatregelen houden. Waarom mogen zij dan niet allebei komen?”

Wel is Laterveer blij dat de minister zijn verzoek om creatiever met het bezoekverbod om te gaan, wil honoreren. Voor sommige ouderen in verpleeghuizen, die zich in de laatste fase van hun leven bevinden, zet  een totaal bezoekverbod de kwaliteit van leven te veel onder druk, merkt hij onder zijn leden.

“De situaties in verpleeghuizen verschillen enorm: is het virus aanwezig , heeft het gebouw een geschikte ontvangstruimte voor bezoekers, in welke levensfase zijn de bewoners? Misschien kan het personeel ontlast worden als een familielid even helpt met douchen. Maatwerk is essentieel, bekijk het per geval en laat het over aan instellingen en vrijwilligers.”

Even afwachten

Voor Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso, kwam de boodschap van De Jonge als een verrassing. Ze vindt het goed dat er wordt nagedacht over de voorwaarden, maar wil voor haar oordeel eerst de nieuwe cijfers over besmettingsgevallen in verpleeghuizen afwachten. Die komen dinsdag. “We hopen op een dalende trend, zoals in de ziekenhuis- en ic-opnames”, zegt Nieuwenhuizen.

Ze wil ook afwachten of de testcapaciteit voldoende wordt uitgebreid en of het personeel in verpleeghuizen voldoende beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, ter beschikking krijgt. Dat laatste lijkt de goede kant op te gaan, zegt Nieuwenhuizen. 

En dan blijven er nog voldoende vragen over praktische maatregelen, zegt ze. “Moeten bezoekers eerst worden getest? En als dat zo is, wie moet ze dan testen? En waar komt die testcapaciteit vandaan? Dat zijn vragen die allemaal nog besproken moeten worden, lijkt me.”

bron: Trouw

Pleidooi LOC 

LOC pleit al langer voor maatwerk in de bezoekregeling. De kern van het pleidooi van LOC is steeds dat lokaal mensen (cliëntenraad, personeelsvertegenwoordiging, specialist ouderengeneeskunde en management) afwegingen maken wat kan en wat niet kan. Waarbij in sommige huizen de deuren voorlopig -nog gesloten blijven en in andere verpleeghuizen wel bezoek mogelijk is. En zelfs per bewoner en familie een gesprek kan plaatsvinden wat mogelijk is. Als landelijke partijen kunnen we helpen om daarbij de goede afwegingen te maken en de situatie te monitoren. We kunnen daarbij goede voorbeelden ophalen en verspreiden, maar moeten niet gaan bepalen hoe het moet. Het blijft maatwerk. 

Op termijn zullen de deuren van de verpleeghuizen en andere zorginstellingen weer openen voor bezoek. Het is goed om nu alvast na te denken hoe dit op een veilige, verantwoorde manier mogelijk is in de specifieke situatie op een locatie of afdeling. Bij LOC komen al voorstellen en ideeën over bezoek binnen. Deze willen we bundelen en weer verder verspreiden om elkaar op ideeën te brengen. 

Oproep: deel graag ideeën en voorbeelden

Heb je als cliëntenraad, of zelfstandig, ideeën hoe bezoek en/of nabijheid op een veilige en verantwoorde georganiseerd zou kunnen worden, deel dit dan via een reactie onder dit bericht, als een nieuw Praat-mee bericht op deze site of stuur je ideeën in een mail naar webmaster@loc.nl

Meer weten?

Eerder deelden we op clientenraad.nl voorbeelden van mensen en organisaties die initiatief nemen om meer nabijheid met dierbaren mogelijk te maken:

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Harry Borninkhof 3 jaar geleden

Ik pleit ervoor dat er op maat wordt gekeken. Mijn broer is vascular dement. Hij kan geen lange gesprekken houden en alleen lukt het niet om de aandacht vas te houden. Met z’n tweeën werkt dat veel beter. 
 

Reageer op dit bericht
Jan Franken 3 jaar geleden

Maximaal één bezoeker lijkt mij geen goed plan. Ik ga er van uit als echtgenoot, weer dagelijks aan de zijde van mijn vrouw te kunnen zijn op de locatie waar geen Covid-19 is geweest. We latten noodgedwongen wel maar zijn nog steeds gelukkig gehuwd. En hierdoor tevens de zorg wat kan ontlasten. Het kan toch niet zo zijn dat, eventueel beperkt, bezoek van kinderen dan niet kan?  En wat die foto betreft, wij zijn  nog steeds ondersteboven van het bezoek verbod tijdens de korte tijd die ons waarschijnlijk nog rest.

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese