Zor­ginstituut besluit: Generiek Kompas nog niet opgenomen in Register – ingangsdatum later dan januari 2024

Geplaatst op 9 januari 2024

Het Zorginstituut Nederland heeft besloten om het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ (nog) niet op te nemen in het Register. Dat laat het Zorginstituut weten in een brief aan de 18 partijen die het kompas hebben ingediend op 30 november.

Het Zorginstituut heeft veel waardering voor de sterke basis die met het kompas is neergelegd in de beweging naar passende zorg. Het Zorginstituut wil met haar doorzettingsmacht eerst een volgende stap zetten, voordat het kompas alsnog wordt opgenomen in het Register. Het Generiek Kompas gaat daarmee niet in per 1 januari 2024. De huidige kwaliteitskaders voor verpleeghuiszorg, wijkverpleging en langdurige zorg thuis blijven nog bestaan.

Teleurgesteld

Het Generiek Kompas laat de beweging zien die de partijen met elkaar willen en moeten maken om de zorg toekomstbestendig te houden. De indieners zijn dan ook teleurgesteld dat het Zorginstituut Nederland heeft besloten om het Kompas nog niet op te nemen in het Register. Er is brede steun vanuit de sector voor het Generiek Kompas en het afgelopen jaar is er intensief samen aan gewerkt. We staan voor grote uitdagingen in de zorg voor ouderen. Partijen willen hun verantwoordelijkheid nemen om de benodigde verandering vorm te geven en beraden zich op een vervolg.

Doorzettingsmacht

Alle betrokken partijen hebben in intensieve afstemming met het Zorginstituut Nederland gewerkt aan de totstandkoming van het Generiek Kompas, als vervolg op de huidige kwaliteitskaders verpleeghuiszorg, wijkverpleging en het addendum Wlz-zorg thuis. Op 30 november hebben de partijen het Kompas tripartite ingediend bij het Zorginstituut Nederland. Vanaf dat moment is het toetsingsproces gestart. Donderdag 21 december heeft het Zorginstituut Nederland per brief laten weten dat zij het Kompas niet opnemen in het Register en de huidige kwaliteitskaders dus van kracht blijven.

In de brief staat dat het Zorginstituut de inhoud van het Generiek Kompas onderschrijft maar dat inschrijving in het Register niet mogelijk is omdat een implementatieplan ontbreekt. Daarom is besloten om doorzettingsmacht in te zetten om dit plan op te leveren.

Vervolg

De partijen betrokken bij het Generiek Kompas (waaronder LOC) krijgen op 10 januari tijdens een gesprek met het Zorginstituut informatie over het besluit en het vervolg van het traject. Met als doel om alsnog zo snel mogelijk tot opname in het Register te komen. Ondertussen hebben de indienende partijen in de kerstperiode hard gewerkt om het implementatieplan alsnog volgens de richtlijnen van het Zorginstituut te maken.

Bij de totstandkoming van het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ zijn de volgende partijen betrokken: ActiZ, ANBO, BPSW, BVKZ, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, NCZ, Patiëntenfederatie Nederland, Nederlands Instituut van Psychologen, NOOM, Sociaal Werk Nederland, SOMNL, SPOT, V&VN, Verenso, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland.

Lees meer

Nieuw Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ bevordert een open gesprek over kwaliteit van bestaan en samenwerking – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl) Bericht van 4 december 2023

Achterbanraadpleging Generiek Kwaliteitskompas Ouderenzorg op 17, 20 en 21 november – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl) Bericht van 6 november 2023

Cliëntenraden steunen ‘kompas Samenwerken aan kwaliteit van bestaan’ – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl) Bericht van 26 maart 2023

Kwaliteit van bestaan als uitgangspunt voor nieuw kwaliteitskompas – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl) Bericht van 23 februari 2023

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese