Generiek Kompas nog niet vastges­teld

Geplaatst op 13 februari 2024

Het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ voor verpleeghuiszorg én zorg thuis en in de wijk, is nog niet vastgesteld. Hoe komt dat? En wat is de stand van zaken in het proces?

In december is het Kompas door 18 landelijke organisaties, waaronder LOC, ingediend bij het Zorginstituut. Die heeft het getoetst. De conclusie was dat er een goede basis ligt, maar dat er nog een implementatieplan moet komen. De aanscherping van het plan, dat begin januari ingeleverd is, veranderde het oordeel van het instituut niet.

Doorzettingsmacht

Daarop trad de doorzettingsmacht in werking. Het Zorginstituut neemt dan deels of geheel de regie over. Het Zorginstituut heeft aan de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut gevraagd om het Generiek Kompas af te maken in overleg met de relevante organisaties van cliënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Daarbij gaat het vooral over het implementatieplan.

De Kwaliteitsraad van het Zorginstituut is een onafhankelijke raad van deskundigen op het gebied van kwaliteit van zorg. De Raad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het Zorginstituut en heeft een wettelijke rol in de doorzettingsmacht van het Zorginstituut. Kwaliteitsraad (KR) | Over ons | Zorginstituut Nederland

‘Kompas moet snel gebruikt worden’

De partijen die aan het Kompas gewerkt hebben zijn teleurgesteld, maar zien voor zichzelf nog steeds een rol in het proces. De gezamenlijke organisaties hebben vorige week een brief gestuurd aan de voorzitter van de kwaliteitsraad. Daarin leggen zij uit waarom het belangrijk is om niet van het pad af te wijken dat er met dit kompas ingeslagen is. ‘Onze achterbannen hebben grote behoefte aan dat het kompas snel gebruikt gaat worden, omdat het bestaande instrumentarium niet meer hanteerbaar is in de praktijk van alle dag.’ Ondertussen zijn de indienende partijen begonnen met het uitvoeren van de meest urgente punten uit het implementatieplan om dat daadwerkelijk mogelijk te maken.

Vervolg

Op 23 februari gaat de Kwaliteitsraad in gesprek met de landelijke organisaties. Zowel de landelijke organisaties als de Kwaliteitsraad hebben de wens om het proces in gezamenlijkheid te vervolgen. Het doel van het gesprek is om helder te krijgen welke informatie er nog mist.

Meer info

Voortgang Kwaliteitskompas – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl) Bericht d.d.15 januari
Zorginstituut besluit: Generiek Kompas nog niet opgenomen in Register – ingangsdatum later dan januari 2024 – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl) Bericht d.d. 9 janauri
Nieuw Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ bevordert een open gesprek over kwaliteit van bestaan en samenwerking – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl) Bericht d.d. 4 december

Nieuws over het Kompas delen we via de website en de nieuwsbrief. In de lente-editie van de Zorg & Zeggenschap verschijnt een artikel over het kwaliteitskompas en over hoe het proces tot nu toe verlopen is.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese