Zomer­nummer LOC-tijdschrift helemaal in teken nieuwe Wmcz

Geplaatst op 26 juni 2020

“Met ingang van 1 juli 2020 is de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) een feit. Na vele jaren van evaluatie is de vernieuwde wet er nu echt. De nieuwe wet geeft cliëntenraden op een aantal punten meer bevoegdheden. Dat is erg mooi, maar de wet is niet de kern waar het om gaat. Dat is de zorg zelf.” Zo opent LOC-coördinator Marthijn Laterveer het nieuwste LOC-tijdschrift.

Visie en werkelijkheid

Marthijn gaat verder door te zeggen: “Goede medezeggenschap kan bijdragen aan betere zorg en ondersteuning voor de mensen die dat nodig hebben. De cliëntenraad kijkt immers steeds of de zorg in de praktijk mensen helpt. En geeft bij de manager of bestuurder aan als dat niet het geval is. Daarom is het van belang samen met de bestuurder, maar ook met bijvoorbeeld de ondernemingsraad en de raad van toezicht een gezamenlijke visie op de zorg te hebben. De nieuwe wet nodigt ertoe uit om die visie weer eens samen te formuleren. Van daaruit kan de cliëntenraad steeds het gesprek voeren of visie en werkelijkheid op elkaar aansluiten. Zelfs in moeilijke tijden, zoals de situatie door corona.”

Speciale editie

Deze speciale editie van Zorg & Zeggenschap is helemaal aan de nieuwe Wmcz gewijd. Met achtergrondartikelen over de nieuwe wet, praktijkverhalen van cliëntenraden en tips voor goede medezeggenschap. Ook is er uitgebreid aandacht voor de hulp die LOC daarbij kan bieden. In de vorm van een groot aantal nieuwe brochures, trainingen en ook digitale cursussen en podcasts. Deze zijn niet alleen voor cliëntenraden, maar ook voor ondersteuners van cliëntenraden en bestuurders.

Uitgelichte artikelen

Man aan het solderen

Waardevolle zorg in de praktijk

Over de unieke positie van de cliëntenraad en de medezeggenschapswet als hulpmiddel. Artikel

Nieuwe publicaties

LOC-brochures & waardevolle medezeggenschap

Tal van nieuwe brochures met toegankelijke achtergrondinformatie, inspirerende voorbeelden, adviezen, tips en handvatten. Artikel

LOC-adviseurs in actie

Breed scala aan LOC-diensten voor cliëntenraden

Of je nu al lang actief bent of net start, voor elk wat wils. Artikel

Verder lezen

Download gratis het hele tijdschrift.

Ook verkrijgbaar in gesproken vorm.

Bekijk eerdere edities en abonnementsinformatie.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese