Week van de Medezeg­genschap 2023

Geplaatst op 11 september 2023

Lokaal organiseren van (mede)zeggenschap

In de week van 2 t/m 6 oktober vierden we de Week van de Medezeggenschap. Het thema van de Week van de medezeggenschap 2023 was ‘Lokaal organiseren van (mede)zeggenschap’. Naast een rijk en divers programma van bijeenkomsten en cursussen waar je aan kon deelnemen, werd er lokaal op veel plekken in het land aandacht geschonken aan medezeggenschap en het werk van de cliëntenraad.

De Week van de Medezeggenschap 2023

Medezeggenschap is een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van Waardevolle zorg. Daarom zetten we tijdens de Week (mede)zeggenschap in de spotlight. Overal in het land gebruikten cliëntenraden de Week van de Medezeggenschap voor het organiseren van activiteiten die (het werk van) de cliëntenraden zichtbaar maken. Daarnaast was er een programma van diverse bijeenkomsten en online trainingen. Op deze pagina verschijnen in de komende weken verslagen een aantal terugblikken op de bijeenkomsten en cursussen. En we geven een impressie van wat er verder in het land gebeurde. Wil je méér medezeggenschap? Ook delen we een aantal tips ter inspiratie.

Terugblik Programma

Opening maandag 2 oktober
Marthijn Laterveer, coördinator LOC Waardevolle zorg, en Mariëlle Cuijpers, belangenbehartiger LOC, de Week met een online bijeenkomst. Daarin gaven zij een toelichting op de landelijke belangenbehartiging van LOC Waardevolle zorg, in de ouderenzorg, jeugdzorg, ggz en gehandicaptenzorg.
Deelnemers konden onderwerpen inbrengen en vragen stellen. Onder meer de bezuinigingen in de langdurige zorg, de rol van LOC en cliëntenraden bij het controversieel verklaren van onderwerpen in de Tweede Kamer, schending privacy GGZ en het Generiek Kwaliteitskompas kwamen aan de orde.
De sessie is opgenomen en terug te kijken via onderstaande link. Ook kun je daar een samenvatting lezen.

InContactStaan cliëntenraden ambulante zorg, dinsdag 3 oktober
Op dinsdag 3 oktober nemen cliëntenraadsleden uit allerlei zorgorganisaties deel aan de online bijeenkomst ‘InContactStaan: hoe doe je dat als cliëntenraad ambulante zorg’? Samen met LOC-adviseur José Broers wisselen ze vele praktijkvoorbeelden uit en bespreken ze dilemma’s, zoals privacyregels. Met hernieuwd enthousiasme voor het raadswerk en nieuwe mogelijkheden op zak, verlaten ze de bijeenkomst weer.

Sparsessie Van agenda naar praktijk, dinsdag 3 oktober
Op het programma van de Week van de Medezeggenschap stonden er een aantal digitale sparsessies. Op dinsdag 3 oktober was de eerste, onder leiding van LOC-adviseurs Tiske Boonstra en Klazien Teeuwissen. Tijdens de sessie werden er veel vragen, ervaringen en tips uitgewisseld door de deelnemers. Een samenvatting lees je via de link hieronder.

Lokaal organiseren van medezeggenschap voor ondersteuners, woensdag 4 oktober
De rol en positie van ondersteuner binnen de raad en de organisatie kan best ingewikkeld zijn. Want welke pet heb je op? En hoe groot is die pet? Hierover kwamen veel vragen naar boven tijdens de bijeenkomst ‘Lokaal organiseren van medezeggenschap’ voor ondersteuners, door LOC-adviseurs Loes den Dulk en Xandra van de Kruk-Ras.

Regionale Netwerkbijeenkomst GGZ Noord-Nederland, vrijdag 6 oktober
Op de laatste dag van de Week van de Medezeggenschap, vrijdag 6 oktober, werd er in Noord-Nederland een regionale netwerkbijeenkomst georganiseerd speciaal voor GGZ instellingen. Hier kwamen onderwerpen aan de orde die specifiek zijn voor GGZ instellingen, maar tijdens regulieren regio bijeenkomsten soms onderbelicht raken. Het thema van de bijeenkomst was: Veranderingen in de GGZ en de rol van de cliëntenraad.

Lokaal organiseren van medezeggenschap

Er werd tijdens de week lokaal veel aandacht geschonken aan medezeggenschap en het werk van de cliëntenraad. Er werden allerlei activiteiten georganiseerd, wandelingen, een lunch, er werden kaartjes gestuurd en nog veel meer. We hebben geprobeerd alle initiatieven op één plek te verzamelen. Zie de link hieronder.

Méér medezeggenschap! Tips ter inspiratie

Webinar: ‘Werken aan een gelijkwaardige relatie met naasten’
Tijdens de week van de medezeggenschap ging de video van de webinar ‘werken aan een gelijkwaardige relatie met naasten’ in première. Aan dit webinar deden onlangs meer dan tachtig mensen mee. Het is een onderwerp dat breed leeft, dus is de video beschikbaar gesteld voor iedereen. Meer info

Filmpjes
Onlangs maakten we een serie filmpjes van goede voorbeelden medezeggenschap in de jeugdzorg; bij Entrea lindenhout, Youké en iHUB. Op ons Youtubekanaal vind je nog meer filmpjes die je kunnen helpen om medezeggenschap in jouw organisatie te versterken en op de kaart te zetten. Gebruik ze ter inspiratie en of laat ze zien.

Dit is een voorbeeld uit de serie Goede voorbeelden medezeggenschap Jeugdzorg – Entrea lindenhout. Entrea lindenhout heeft niet alleen een cliëntenraad volgens de Wmcz (Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen), maar ook een jongerenraad. Daarin zit een groep jongeren met een doel: samen de jeugdzorg verbeteren. De raad heeft een eigen rol in de organisatie en spreekt ook met de bestuurder. De raad bepaalt zelf wie ze is, niet de organisatie.

Podcasts
Op het podcastkanaal van LOC Cliëntenraden vind je de serie ‘Mijmeren over Medezeggenschap’ en ‘Volwassen in één nacht’ over jeugdzorg en een aantal specials. Ook gaat LOC de komende tijd weer een aantal podcasts aanbieden, die aansluiten bij thema’s in LOC-tijdschrift ‘Zorg & Zeggenschap‘. De eerste ‘WaardeCast’ gaat over de mogelijkheden die de Wmcz (Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen) biedt, om burgers meer zeggenschap te geven over zorg en welzijn in hun buurt of wijk. Meer ‘WaardeCasts’ kun je beluisteren via deze link.

Beluister de podcast Van medezeggenschap naar zeggenschap:

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese