Week van de Medezeg­genschap 2023

Geplaatst op 11 september 2023

Lokaal organiseren van (mede)zeggenschap

In de samenleving wordt de roep om zeggenschap in de eigen leefomgeving steeds groter. Daarom is het thema van de Week van de Medezeggenschap 2023: ‘Lokaal organiseren van (mede)zeggenschap’. De Week van de Medezeggenschap is van 2 t/m 6 oktober.

De Week

Medezeggenschap is een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van Waardevolle zorg. Daarom zetten we tijdens de Week (mede)zeggenschap in de spotlight. We moedigen cliëntenraden overal in het land aan om de Week van de Medezeggenschap te gebruiken voor het organiseren van activiteiten die (het werk van) de cliëntenraden zichtbaar maken. Daarnaast kun je je aanmelden voor diverse regionale bijeenkomsten en online trainingen die je helpen de medezeggenschap in jouw organisatie te versterken. De bijeenkomsten en trainingen worden georganiseerd en gegeven door ervaren trainers en adviseurs van LOC en een grote groep vrijwilligers in regionale netwerken.

Programma

Klik op de link voor meer info of om je aan te melden voor de bijeenkomst.

De online sessies zijn in Google Meet. Klik hier voor een instructie.

Vanaf 2 oktober doorlopend te zien! Video: werken aan een gelijkwaardige relatie met naasten

Tijdens de week van de medezeggenschap gaat de video van de webinar ‘werken aan een gelijkwaardige relatie met naasten’ in première. Aan dit webinar deden onlangs meer dan tachtig mensen mee. Het is een onderwerp dat breed leeft, dus wordt de video beschikbaar voor iedereen, vanaf maandag 2 oktober om 12:00 uur is de video op elk moment terug te kijken. Meer info

En wat gebeurt er verder tijdens de Week van de Medezeggenschap?

CZ Zorgkantoor, Noord-Brabant
Op de dag van de cliëntenraden bij CZ organiseert LOC adviseur Tiske Boonstra een korte sparsessie over de cliëntenraad en innovatie. Hoe kijk je als cliëntenraad aan tegen de ontwikkelingen in de zorg en de innovaties die daarbij komen kijken? Welke rol heb je als CR bij innovatie? En hoe doe je dat al dan niet in samenwerking met de zorgorganisatie en het zorgkantoor?

Patyna, Friesland
Op de Patyna dag ‘Zorg van Morgen’ staat bewustwording vergroten, het veranderen van referentiekader en de dialoog voeren van de verschillende perspectieven, startend bij de cliënt centraal. Bekijk de uitnodiging (alleen voor Patyna leden)

Reinier van Arkel, Noord-Brabant
De cliëntenraad Reinier van Arkel de hele week ‘on tour’ in de regio om het contact met cliënten, naasten en samenwerkingspartners in de eigen leefomgeving te verstevigen en het werk van de raad te promoten.

Sint Jozef Wonen en Zorg Meijel, Limburg
I.s.m. Cliëntenraad, Ondernemingsraad en Professionele Adviesraad organiseert Sint Jozef Wonen en Zorg twee laagdrempelige ontmoetingsmiddagen om op een ludieke manier (met vragen en stellingen) in gesprek te gaan met bewoners, cliënten, gasten, contactpersonen, vrijwilligers en medewerkers.
Dinsdag 3 en donderdag 5 oktober tussen 13:30 uur en 16:30 uur op het Sint Jozefplein.

Viva! Zorggroep
In het kader van de week van de medezeggenschap organiseren de gezamenlijke cliëntenraden van ViVa! Zorggroep een Cliëntenraadsdag waarbij niet alleen alle cliëntenraadsleden uit de 13 lokale en de centrale cliëntenraad zijn uitgenodigd, maar waarbij Raad van Toezicht, Raad van Bestuur, Management Team en locatiemanagers, beleidsmakers etc. aanwezig zullen zijn.

Maak jezelf zichtbaar!

Om als cliëntenraad goed te functioneren is doorlopend contact met de achterban noodzakelijk. Gebruik daarom de Week om het werk van de cliëntenraad in het zonnetje te zetten. Heb je ook een idee voor een activiteit om de cliëntenraad zichtbaar en bereikbaar te maken? Zoals bijvoorbeeld een spreekuur, een marktkraam, extra huisbezoeken, interviews etc… Laat het zien!

Een aantal tips:

Poster
We hebben een A2 poster gemaakt, waar je promotie kunt maken voor je initiatief. Je vraagt hem kosteloos aan door een mailtje te sturen naar vraagbaak@loc.nl

Socials
Ben je actief op social media? Gebruik dan de hashtag #weekvdmedezeggenschap

Nieuwsbrief/website
Gebruik de nieuwsbrief of website van je zorgorganisatie om een bericht te delen over je activiteit.

Deel het met LOC
Als je het onderstaande formulier invult, wordt je activiteit genoemd in het programma op de website www.weekvdmedezeggenschap.nl

Aanmelden

Met dit formulier kun je je initiatief aanmelden. Het wordt geplaatst op de website www.weekvdmedezeggenschap.nl om te laten zien wat er allemaal op welke plekken gebeurt.

Inspirerende voorbeelden van medezeggenschap

Wil je medezeggenschap in jouw organisatie op de kaart zetten? LOC heeft verschillende filmpjes en podcasts gemaakt over medezeggenschap. Laat het zien en gebruik ze om medezeggenschap in jouw organisatie te versterken.

Dit is een voorbeeld uit de serie Goede voorbeelden medezeggenschap Jeugdzorg – Entrea lindenhout. Entrea lindenhout heeft niet alleen een cliëntenraad volgens de Wmcz (Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen), maar ook een jongerenraad. Daarin zit een groep jongeren met een doel: samen de jeugdzorg verbeteren. De raad heeft een eigen rol in de organisatie en spreekt ook met de bestuurder. De raad bepaalt zelf wie ze is, niet de organisatie.

Beluister de podcast Van medezeggenschap naar zeggenschap:

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese