LOC-tijdschrift Zorg & Zeg­genschap | “Het kan echt anders”

Geplaatst op 22 juni 2023

De zomereditie van Zorg & Zeggenschap is uit! En is voor iedereen online te lezen en te beluisteren via je favoriete podcastapp. In het tijdschrift staan verhalen van mensen uit ons netwerk. LOC-coördinator Marthijn Laterveer over ‘Groot denken, klein doen’:

“Er lopen allerlei grote landelijke programma’s om de zorg te verbeteren en te vernieuwen. Zoals het Integraal Zorgakkoord, de Hervormingsagenda Jeugd, programma’s rond leefstijl en de arbeidsmarkt. Het doel van al deze programma’s is de zorg toekomstbestendig te maken. Het gevaar van grote programma’s is dat ze te hoof over de hoofden van mensen heen gaan en vooral over systemen en regelgeving gaan.

Er is ook de plek waar mensen wonen: de buurt of het dorp. Steeds meer ontstaan daar initiatieven, opgezet door mensen in de wijk zelf. Vaak sluiten die aan op de doelstellingen die de landelijke programma’s hebben. Maar de lokale initiatieven kennen hun eigen dynamiek en manieren van organiseren.

Ook binnen zorgorganisaties is er vaak een spanningsveld tussen de systemen en het dagelijks leven. Het is belangrijk steeds aan te blijven sluiten bij wat mensen van waarde vinden. In dit nummer van Zorg & Zeggenschap staan daar weer veel mooie voorbeelden van.

Rode draad in alle voorbeelden is dat er mensen zijn opgestaan die vanuit een duidelijke visie zijn gestart (groot denken). En die dat vertaald hebben naar de dagelijkse praktijk en daarmee samen met betrokkenen aan veranderingen zijn gaan werken (klein doen). Zo komen we met elkaar verder.”

Enkele uitgelichte artikelen

“Het kan écht anders”

Tijdens de week van de Radicale vernieuwing, eind 2022, ontmoetten en inspireerden deelnemers van de verschillende vernieuwingsbewegingen elkaar. Woonzorgboerderij de Reigershoeve, waar mensen met dementie wonen, en de vooral op jongeren gerichte woonleergemeenschap Het Dagelijks Bestaan blijken veel raakvlakken te hebben. En zochten elkaar op.

Lees het artikel

Mensen voorop, niet regels en geld

We willen niet dat een ander voor ons bepaalt wat we moeten doen. Of wat voor ons zinvol zou zijn. Toch is dat wat in de langdurige ggz gebeurt. Beperkte standaard manieren om je dag in te vullen, druk op hulpverleners om cliënten te ‘activeren’ om doelen te behalen en budgetten niet te overschrijden. Hoe kan het anders?

Lees het artikel

“We moeten van overheid naar onderheid”

Steeds meer nemen mensen lokaal verantwoordelijkheid om als ‘zorgzame gemeenschap’ voor elkaar te zorgen. LOC zet zich in voor lokale zeggenschap en de versterking daarvan. In een serie besteden we aandacht aan Waardevol leven in de praktijk. Deze aflevering Het 8ste Werk in Kampen.

Lees het artikel

Verder lezen

Download gratis het hele tijdschrift.

Ook in gesproken vorm

Zorg & Zeggenschap verschijnt ook in gesproken vorm. Alle artikelen zijn te beluisteren via je favoriete platform zoals Anchor, spotify, apple music. Zoek op ‘Verhalen uit ons landelijke netwerk’.

Bekijk eerdere edities en abonnementsinformatie.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese